用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 外語
go

外語

德/法/西班牙。 阿女冇乜概念,如果選一個,請問大家會選邊一樣學?

另外發音,句式,寫同講分別大唔大,難學度,將來應用程度?

德 - 除非打算去德國讀大學,否則相對實用性較低,一來德國無乜殖民地,二來受過良好教育的德國人一般能用英語溝通。

法文/西班牙文 - 兩者較多機會用。如果鍾意或有心去歐洲或加拿大發展,學法文make sense d。如果去美國,學西班牙文就有意思。

Jane1983 發表於 21-5-29 13:35
德 - 除非打算去德國讀大學,否則相對實用性較低,一來德國無乜殖民地,二來受過良好教育的德國人一般能用 ...

Thanks

德文難度高低,人言人殊。聽咗好多有仔女讀緊的朋友講,綜合而言,寫係容易,讀都ok,聽講會難。

法文和西班牙文應該係難度類近。

發音應該係西班牙文最容易,簡單直接,係嗰個字母就係嗰個讀音,a 就 「吖」,e 就「欸」。法文同英文一樣,啲音難估啲。

德文文法難過英文。

1998Ruby1998 發表於 21-5-29 19:04
發音應該係西班牙文最容易,簡單直接,係嗰個字母就係嗰個讀音,a 就 「吖」,e 就「欸」。法文同英文一樣 ...

Thanks! 阿妹係YouTube搵片睇完,都傾向西班牙文。

回覆樓主:

GCSE 考生人數趨勢
法文↓> 西班牙文↑> 德文↓

http://www.alcantaracoms.com/coronavirus-and-languages-gcses-2020/

http://www.alcantaracoms.com/gcse-languages-entries-2019/

Poyau 發表於 21-5-29 20:56
GCSE 考生人數趨勢

Thanks

Poyau 發表於 21-5-29 20:56
GCSE 考生人數趨勢

原來法文有咁多人考架

仔國際學校,揀西班牙文人多。當初research 記得好似兩個語言一個入門容易但難精,另一個調轉。總體難度差不多。不過西語更加popular, 可能將來更加實用d。學個一年兩年真係唔使旨意考到試,當出去旅行時多個機會了解深入d

b3410 發表於 21-5-30 11:03
仔國際學校,揀西班牙文人多。當初research 記得好似兩個語言一個入門容易但難精,另一個調轉。總體難度差 ...

要考試就跟學校讀落去,不過可能阿妹學一年就bye-bye

我反而傾向於學德語。因為留學德國都係一個不錯的選擇,第一少人掙,第二德國大學質素都好好,第三德國大學(本科學士)免費呀。

kirstyau 發表於 21-5-30 11:06
要考試就跟學校讀落去,不過可能阿妹學一年就bye-bye
試下無妨。中一相對比較輕松,將來方向也未確定,多d exposure。 而且學習語言唔係齋語言本身,而包括背後的文化,人文,仔雖然法文學的半桶水,不過對法國culture,歷史了解多咗,有利於開闊視野。

我比女學緊德文, 當初真係諗住將來有多個選擇可以去德國或奧地利讀音樂, 奧地利都係用德文的.  因為疫情, 好多時都上ZOOM, 我又一齊學埋.  我覺得睇同寫都唔算難, 但聽同講就難少少, 如果有溫書記生詞可能會好啲. 德文部分生字都同英文好相似, 肯記肯溫書我覺得還可以的.

chanwendy 發表於 21-5-30 11:23
我比女學緊德文, 當初真係諗住將來有多個選擇可以去德國或奧地利讀音樂, 奧地利都係用德文的.  因為疫情,  ...

你哋有讀音樂嘅誘因,動力大好多

學語言,學果個本身有興趣會學得快尐好尐。-日到黑煲劇,事半功倍。

b3410 發表於 21-5-30 11:03
仔國際學校,揀西班牙文人多。當初research 記得好似兩個語言一個入門容易但難精,另一個調轉。總體難度差 ...
西班牙語學三年就可以考試
不過阿囡升中一時學校選外語班時無興趣,好在無報,呢二年唔少時間要zoom

Yanamami 發表於 21-5-30 14:25
學語言,學果個本身有興趣會學得快尐好尐。-日到黑煲劇,事半功倍。

甘應該學韓文 爸爸第一時間話睇波可以睇當地評述,但阿女好難會鍾意

kirstyau 發表於 21-5-30 19:48
甘應該學韓文  爸爸第一時間話睇波可以睇當地評述,但阿女好難會鍾意
...

阿女係咁,中二時同我講要學韓文,我話好吖,佢尐同學唧唧稱奇,點解佢阿媽俾佢學哩哂尐唔等洗野。到中三下學期又話要學日文,我又話好吖。而家出左國,都仲繼續學同考試,最緊要佢自己話要學,先會學得好。而家有八卦新聞我會揾佢譯,無得托手踭,話哂當初我出學費支持佢學,唔係咁都唔“報答”我啩?

bbc2018 發表於 21-5-30 19:31
西班牙語學三年就可以考試
不過阿囡升中一時學校選外語班時無興趣,好在無報,呢二年唔少時間要zoom
...
zoom學language,我不如自己睇video