用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 留港升學vs海外升學
樓主: yyk1009
go

留港升學vs海外升學 [複製鏈接]

stillgood20 發表於 21-6-29 09:01
然而,唔好把自己標榜得太高,
人家太低.叫人反感.

你有朋友覺得移民好 "高"?咁得意?我的朋友又冇喎。

poonseelai 發表於 21-6-29 13:16
"然而,唔好把自己標榜得太高,
人家太低.叫人反感."

你講那些言論呀,而家官員都講到移民去做乞衣咁

真係笑死,有啲人一講到朋友移民,就會好肉緊。

Cara2006 發表於 21-6-29 18:03
你有朋友覺得移民好 "高"?咁得意?我的朋友又冇喎。
唔係只關移民ge事.只不過有人移民了,
仍散播謠言.
影衰嗰班移民人仕.

你覺得應該支持d人唔fact check.
亂咁將唔可靠消息流傳?

我都講過, 再講一次, 咁多年, 都有親友移民留學.
根本是正常事.
每個人生活有自由.

就算加拿大政府都話,檢視移民政策,
仍然需要留意移民人仕個人身份和背景.

最近加拿大朋友催我移民去加拿大,直覺被冒犯了。自覺在香港住得‘好地地’,實在無福消受外籍好心香港人的「同情」和「熱心」了。

易位思考,讓人覺得「不舒服」的建議,還是少談為妙。

自己移過民,又放棄過綠卡,非常尊重任何人追求或嘗試追求更美好生活。或者曾經亦有‘知得太少而話太多’的發文,令人不適,望諒。

Arabellahk    發表於 21-8-27 12:44

所以嘛,甲之蜜糖,乙之砒霜。而家呢個年頭唔似以前賣豬仔,移民唔係好似睇食評,見人話好就走去試下間餐廳咁簡單,人人都會做好research, 評估好自己狀況同expectation, 唔係傻更更人做自己又跟既事,去或留,旁人真係唔好多多意見。

回覆樓主:

昨天又一同事last day, 遲下一家四口移民,兩個孩子小學,擔心往後香港教育改變,大人預期做唔返本行,要捱,但為了下一代,決定走。昨日聽分析,近一兩個月,香港每星期淨流走5千人,相信會持續。

上個禮拜school year end, 孩子與他的好友慶祝吹水,一講到明年公開試後四散,十幾歲的人兒也會感觸落淚。
往海外升學尚且如此,可以想像大人世界講移民,啲眼淚就足有一公升。

移民與否,不用外人説三道四。
朋友圈內,兩種人也有。
一種係日日話香港就死,要快啲走,真係好鬼煩。
另一種,成日提我,香港點好,中國點強,離開就走寶。其實一樣咁煩。
有些人會走,日日唱香港會死。
亦有些唔走,日日笑移民的人。
當然,你自己一家幾口,閂埋門自 high 唔關我事。
但係唔好好似專家咁,教我做選擇。
在我眼中,兩種人都冇品。

yyk1009 發表於 21-5-28 23:55

朋友中,三家人已移走咗,一家就來走,仲有一個同事女係外國大學畢業,搵到野做,唔返來了。

經過今次,發覺香港有外國pass port既原來唔少,朋友中都有幾家人有。

移民連根拔起,影響好大,自己要慎重考慮。

可以肯定既係,今次BNO移民, 係最冇成本既移民機會,對有意既移民既港人來講係一個好機會。

Cara2006 發表於 21-7-1 09:57
移民與否,不用外人説三道四。
朋友圈內,兩種人也有。
一種係日日話香港就死,要快啲走,真係好鬼煩。
E 嗰就係人性.
剛網上睇見一個笑話.

香港點心店Tim好運的台北店, 送點心慰問台北市長柯文哲辛苦抗疫.
報導下來, 網民分兩派攻擊/支持Tim好運.
記者會問柯文哲對事件的睇法.

答: 好食便去食, 唔好食 , 便不去吧!

一間食館也被政治化.
食物質素才是食館的評價.

移民是命運的改變.
不管怎樣去拗?無意義.
總會,有人好,有人差.
因為,每個人的命運不同.

自己圈子無乜人走,有些已經有passport, 大家大部分仔女讀中或大學,家長和仔女又有能力選讀佢哋自己合適的學校,又好適應,唔少計劃大學才出外留學

以前外國回流親友,今次亦唔見走,反而因疫情,香港老人家年紀大,近二年有二個親人回流,一家團聚!

Radiomama 發表於 21-7-1 09:07
上個禮拜school year end, 孩子與他的好友慶祝吹水,一講到明年公開試後四散,十幾歲的人兒也會感觸落淚。
...

我阿公阿爺果代已移民歐美,從來我屋企人都係各散五大洋七大洲,所以對移民唔係覺得好生離死別。阿公阿爺果代仲未有互聯網,都係咁過,而家世界距離根本就好近,煲幾套片就到,日日social media都傾到偈……其實我覺得而家帶住細路走既,最慘係留下唔走既老人,見無仔女孫陪。我中學死黨,從未去過留學之類,走左去英國三個月,我就見佢一家好適應。我送佢一家出機場,都無喊。我自己兩個女就係更適應,無乜掛住同學朋友, 佢走時更係突然送佢走,邊有成年時間做心理準備吖。問佢仲有無聯絡,佢地話有啫。我自己部成日同老早移民美加澳中學同學傾偈,C9講下種花傾呢傾路,唔係覺得同佢地距離好遠。

October. 發表於 21-7-1 10:24
朋友中,三家人已移走咗,一家就來走,仲有一個同事女係外國大學畢業,搵到野做,唔返來了。

經過今次, ...

今時今日,移民真係冇乜嘢,又唔需點慎重考慮,試一試,唔啱彼邦生活咪返來香港囉,啱嘅話咪留低落地生根囉⋯⋯

我自己父母和老爺奶奶都係八九十年代移民,兩邊叔伯都多在美國加拿大。
我仔女一直在國際學校,有外國護照的人,比冇外國護照香港人多。
認識的人,移民,回流,一直都有。
見得多,聽得多,有人來,有人走,見慣。
作為朋友,人地選擇去,留,只有祝福,冇乜好批判。
如果睇人唔順眼,不如不見。

回歸前的移民發達國家人士是三大類:

A)投資移民,帶住幾千萬以上過去諗住做生意,開餐廰
B)技術移民,因為這類技術職業是在當地有需求,可以很快被當地職崗吸納。
C)家人團聚,家人在當地有一定資產,現金,工作和住宅,可以中短期接濟新移民親友,幫助他們盡早融入社會。

移民條件算唔算苛刻?有以上條件咪easy囉。

有人提及現在移民門檻成本最低,幾乎無成本,想移民者心動了。這個合乎邏輯。

在邏輯思考中浮遊時,又思考到發達國家為何把多年奉行的移民門檻降低到近乎「無任歡迎」的零。可能性或許如下:

1)是發達國家突然佛系的慈悲了嗎?來者無拒,救得一個是一個。
2)是政治?是經濟?需求
3)或是時間就是一把豬殺刀,美人已經不再美麗,品味改變,開始追求小清新。又或發達國家已經無咁發達,甚至唔多發達而褪減吸引力。從前懶得入法眼的「移民類別」,現在變得十分吸引?
4)或其他,歡迎提議。

以上純是努力學習邏緝思維下的空想,不喜勿插。

Ps,自己移民,攪來攪去,移來移去,還賺了點物業錢,最後成了移民是假,投資是真。

祝願香港人努力四處‘搵銀’,創造美好明天。

Arabellahk    發表於 21-8-27 12:57

愛人分手,世上最佳的打臉就是廢話少說:

天天努力向上愛自己,活得比你好。

海內外華人,各自安好⋯⋯⋯⋯⋯⋯

annie40 發表於 21-7-2 08:53

近日,睇了一些,一位香港年青男老師跟太太移民台灣的生活vlog.簡單直接說, 不為金錢.
只為理念.

生活很開心…
e幾日未見updated.

昨日,見台灣教育部出疫苗計劃同意書.
簽名願意接種疫苗,不可選疫苗來源.
都幾搅笑.

stillgood20 發表於 21-7-2 18:02
近日,睇了一些,一位香港年青男老師跟太太移民台灣的生活vlog.簡單直接說, 不為金錢.
只為理念.

香港人睇得開心就好。祝台灣人生活日日好。

annie40 發表於 21-7-2 08:53

有一種叫國家利益.
其實,凌駕所有人性.立場.道德.…之上.
而,往往,國家利益, 會用一些美麗的言語去隱藏著。

唔知,讀政治行政,有無講.

合乎邏輯。

annie40 發表於 21-7-2 12:59
愛人分手,世上最佳的打臉就是廢話少說:

天天努力向上愛自己,活得比你好。

有关分手, 我有這樣一個親身故事和一首經典的歌曲.

很久了, 也大約三十年了. 我在一台資貿易公司工作, 有天晚上, 經理致電我家, 說去日本公務參觀.

那明天, 自己去領事館辨簽証. 恰巧, 我申請辨証的前一位是王祖賢.

往後, 娛樂新聞, 見到王小姐的報導.

好幾年前 (即是二十多年後) 我看過一個齊秦的個人專訪, 講人生心路歷程, 講他與王祖賢的愛戀,

齊秦, 除了大約在冬季名曲,

還有一首. 我特別喜歡的: 夜夜夜夜.

這歌是齊秦失去王小姐, 兩三年後創作的.

夜夜夜夜” – 第一句: 想問天妳在那裡.
尾段是: 我也不願再放縱

而那天, 我就正在王小姐的後面排隊.

‹ 上一主題|下一主題