用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Vantage寄件,慎用!
go

[英國] Vantage寄件,慎用!

其實有其他家長用過Vantage係冇問題,好快收到。不過我第一次用就好失望,分享下俾大家參考。
郵局職員話Vantage會比e-express快少少,所以揀咗用Vantage。5月7號去郵局寄,8號郵局網站track and trace 話去咗International transit to destination country 。之後到今時今日呢一刻完全冇update過。
25號去郵局問,填enquiry form,職員已經即時幫我fax過去,話會email答我。今日28號未有回覆,上網左摷右摷都搵唔到Vantage service provider嘅任何資料,冇電話冇email 冇任何聯絡方法。 enquiry form上面個fax number係mail tracking office,我摷到個電話就打去問。 職員第一句就話e-express同  vantage係冇得用電話追蹤郵件嘅,不過佢好好人,都叫我留低資料幫我跟。 之後佢覆我,話郵件已經去咗 international transit嗰度,話唔到畀我知到底件郵件仲係咪響香港,只係另外俾咗間德國公司嘅網站同一個新嘅reference畀我,話我只可以透過香港郵局網站嘅track and trace 同埋呢個德國網站+new reference去追蹤郵件。 德國網站由5月7號朝早收到order之外亦冇任何資訊。
Vantage話就話有tracking system可以check到份件去咗邊,事實上如果個service provider唔去update個tracking system,根本冇辦法check到件郵件係去咗邊度( 冇任何聯絡方法!)。e-express係郵局自己嘅服務,可以check到。試過有一次寄e-express,stuck咗響mailing centre好耐,職員話我可以要求攞番件郵件唔寄。但係Vantage係第三方,郵件一旦交付咗畀佢哋,郵局亦都只可以靠嗰間公司嘅 online tracking system去睇下件去咗邊!
份郵件石沉大海,我已經半放棄,而且阿女七月頭就要搬走,大學宿舍講明唔會代收任何郵件,只會退返畀sender。開呢個帖係想同大家講,如果要寄重要嘢,買唔番嘅嘢,好難買到嘅嘢……之類,用Vantage 之前,慎重考慮!

只可以話你唔好彩...我上次寄一星期送到...VANTAGE背後間公司係dpd..口碑一般

我vantage 寄去英1 星期左右收到vantage 有分唔同價錢收到日子唔同. 係HK post tracking system 近底有link 去第三間公司tracking system 用返香港post 可以check 到. Delivery 完會影相

rainbowbb 發表於 21-5-28 19:04
我vantage 寄去英1 星期左右收到vantage 有分唔同價錢收到日子唔同. 係HK post tracking system 近底有link ...

冇見過你講嘅link

rainbowbb 發表於 21-5-28 19:04
我vantage 寄去英1 星期左右收到vantage 有分唔同價錢收到日子唔同. 係HK post tracking system 近底有link ...

郵件唔大,0.5kg,用package就夠。
問題係佢三個星期都冇任何update,完全唔知份郵件去咗邊!

etoile 發表於 21-5-28 14:49
其實有其他家長用過Vantage係冇問題,好快收到。不過我第一次用就好失望,分享下俾大家參考。
郵局職員話Va ...

我4月頭及4月中分別寄了兩次Vintage去UK。就係因為新,唔知可唔可靠,所以分兩批分散風險,好彩,兩件都11-12天內到。
寄冇乜問題,反而寄完冇耐就收到d假扮速遞的釣魚電郵才令我不安。

etoile 發表於 21-5-28 20:30
冇見過你講嘅link

呢度

回覆樓主:

ipad同手機都冇!

回覆樓主:

同一個版面,冇link。