用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 叩門顏寶鈴vs李兆基
樓主: piglet0529
go

叩門顏寶鈴vs李兆基 [複製鏈接]

如果你心宜可以再試,去年有3成人抽飛,有的直資call waiting list call 到8月,第一輪interview 個個都一試冇壞,英華一曰in 十輪,每日千幾二千爭50/60 位,選最好學生,不過人選你,你選校,有人有5,6 offer, 跟住到自行出結果, 自1,自2 又中,走好多,到時去取表再看,有的學校如果現在已說有幾拾個位剩,或公報放榜開第2次admission 即係收唔夠

醒目開學勳章

ywtsang 發表於 21-5-28 16:58
如果你心宜可以再試,去年有3成人抽飛,有的直資call waiting list call 到8月,第一輪interview 個個都一 ...

甘其實我最想派到乙1啦, 但係我果區乙1唔中就好大機會派band2. 先要谂定叩門。叩門時間又好短,要谂定路線。

piglet0529 發表於 21-5-28 12:56
明白,都打算跟他预習英數的terms既,反正中一都要用。

係要預習S1的midterm呀′!要收叩門梗收個勁D嘅,D叩門試卷深架,最好你已識哂S1上學期要教的英文及數學,因為學校唔想收要"執"的學生。

醒目開學勳章

JojoDad 發表於 21-5-28 19:01
係要預習S1的midterm呀′!要收叩門梗收個勁D嘅,D叩門試卷深架,最好你已識哂S1上學期要教的英文及數學, ...

睇過中一英文既數學卷,真心唔難。係英文卷深,不過,唔得咪算羅,讀派果間,叫叩過。

又或者明年又有多間收F2插班,移民潮未完。

piglet0529 發表於 21-5-28 19:23
睇過中一英文既數學卷,真心唔難。係英文卷深,不過,唔得咪算羅,讀派果間,叫叩過。

又或者明年又有多 ...

其實樓主如何打算,i am not in the position to comment。只將舊年女兒叩門經驗分享;前午剛與一家B1b男校校長閒聊,他們叩門試也傾向偏難。純粹善意提供而已,無別的意思,也盼樓主及小友得償所願。此致。

醒目開學勳章

JojoDad 發表於 21-5-28 21:33
其實樓主如何打算,i am not in the position to comment。只將舊年女兒叩門經驗分享;前午剛與一家B1b男 ...

謝謝提醒 ,只係谂住盡下力,太勉強便算了。

李兆基今年收晒學生啦,好多後備生都沒位入,應該七月不會再有扣門位

醒目開學勳章

三多 發表於 21-5-31 10:12
李兆基今年收晒學生啦,好多後備生都沒位入,應該七月不會再有扣門位

thanks!  甘可以focus的,叩門時間唔多,叩唔到好多間。如果運氣唔好就唯有睇餸食飯

piglet0529 發表於 21-5-31 11:08
thanks!  甘可以focus的,叩門時間唔多,叩唔到好多間。如果運氣唔好就唯有睇餸食飯
...
樓主,小朋友結果去到心儀中學嗎 ?

醒目開學勳章

IYY 發表於 21-8-7 05:50
樓主,小朋友結果去到心儀中學嗎 ?

派左乙一,都係自2黎。所以,最後冇去叩門了。

醒目開學勳章

回覆樓主:

派位果日下午有收到兩間有可以預先交表的中學call interview 都冇去了。因為派到既依間佢小四時已喜歡。

IYY    發表於 21-8-7 20:53
‹ 上一主題|下一主題