用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求救,請問中學生需要用咩類型電腦?
樓主: janet.k
go

求救,請問中學生需要用咩類型電腦?   [複製鏈接]

回覆樓主:

請教大家,如果已有iPad ,因電腦壞咗所以要換,如果只係家用方便上Zoom,Mac Book好還是Note Book好?

大大大妹 發表於 21-9-23 10:40

請教大家,如果已有iPad ,因電腦壞咗所以要換,如果只係家用 ...
如果你唔嫌貴,Mac 會好好多。

會換MB Air, 請問512 好D or 1TB 好D, 阿女中三, 我主張換512, 因為其實可能用幾年都會再換, 但阿女想要1TB, 諗住用到大學畢業, 有無可能呢??......

gigayan 發表於 21-9-28 15:34
會換MB Air, 請問512 好D or 1TB 好D, 阿女中三, 我主張換512, 因為其實可能用幾年都會再換, 但阿女想要1TB ...

就算架機唔壞,個人唔貪新,部MB OS都無可能update 到7年.  Update 唔到就會行唔到apps.

回覆樓主:

NB要玩耐D係最好多D RAM,宜家嘅Programs/App無問題,下一個Version已經可能食你好多RAM,唔係係SSD。RAM大D就可以多D位做嘢,例如你要剪片,執D大file相,繪圖。至於SSD,視乎你自己需要幾大,如果你要儲Video等等,當然越大可以儲得越多,但有需要可以外置。一般256GB已經夠用 Backup埋你部iPhone,當然又係果句,視乎你要儲幾多嘢,和你部iPhone有幾大容量。永遠都係RAM最好要大,SSD視乎你肯唔肯俾錢,始終蘋果嘢upgrade收錢好貴好貴~~~

想問一下,仔仔今年中一,有時功課要做powerpoint,

係咪ipad就做唔到???

屋企有部舊lenovo,但入面無office,又可以點做??

謝謝~

大小肥豬 發表於 21-10-7 14:33

iPad 有 Microsoft office apps.  用到power point.  

醒目開學勳章

大小肥豬 發表於 21-10-7 14:33

響ipad就不如用google slide啦

會換MB Air, 請問512 好D or 1TB 好D, 阿女中三, 我主張換512, 因為其實可能用幾年都會再換, 但阿女想要1TB ...

買咗256GB MacBook Air 給阿仔中二用 不夠用加個外置2TB SSD 好過

C啦我又貪平買左notebook, 係咪要換Mac book

cafeva 發表於 21-10-9 12:58
C啦我又貪平買左notebook, 係咪要換Mac book

去到中六,部NB都夠鐘啦,無乜影響~~~

tkhhung 發表於 21-10-9 12:32
買咗256GB MacBook Air 給阿仔中二用 不夠用加個外置2TB SSD 好過

豪級建議,2K幾嘅2TB SSD~~~
不過我會揀512GB,存取快好多。又不過,視乎你要儲乜東東嘅,2TB已經唔細容量~~~

如果係文書,一定無文提15年部128GB 還用緊

cafeva 發表於 21-10-9 12:58

升級到windows 11嗎?否則windows 10 好似去到2025年已停止支援

mcl203 發表於 21-10-9 13:52
豪級建議,2K幾嘅2TB SSD~~~
不過我會揀512GB,存取快好多。又不過,視乎你要儲乜東東嘅,2TB已經唔 ...

Mb air 512gb 用左2年都夠用,唔夠既叫佢放上google drive, 書包已經夠重唔想再帶多個external hdd

02413124 發表於 21-10-10 16:49
Mb air 512gb 用左2年都夠用,唔夠既叫佢放上google drive, 書包已經夠重唔想再帶多個external h ...

宜家容量大咗啦,256GB起跳,升一級多$1500,已經512GB。以前係二級多$3000,RAM又最好升升佢,過幾年買過部好過~~~

網友講過2TB SSD,宜家Mac收你多$6000~~~

mcl203 發表於 21-10-10 16:57
宜家容量大咗啦,256GB起跳,升一級多$1500,已經512GB。以前係二級多$3000,RAM又最好升升佢,過幾年買過 ...

我見網友講外置,只係想講書包重,外置唔考慮,情願google drive
我20年7月買,都已經係256gb加$1500 升上512gb

02413124 發表於 21-10-10 16:59

我見網友講外置,只係想講書包重,外置唔考慮,情願googl ...

我哋兩面升,已經$3000,所以都係引用,預多少少算,俾夠$4500不如等下一部。宜家標準價又平啲,哎!

mcl203 發表於 21-10-10 16:57
宜家容量大咗啦,256GB起跳,升一級多$1500,已經512GB。以前係二級多$3000,RAM又最好升升佢,過幾年買過 ...

不是apple 怎賺這塊肥肉

tkhhung 發表於 21-10-10 17:06
不是apple 怎賺這塊肥肉

俾返隻256佢,換2T,要加$6000,係出面夠買多2隻咁滯~~~

‹ 上一主題|下一主題