用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 本地大學入學需要打疫苗?
go

本地大學入學需要打疫苗?

有無消息是否全部學生都要打針?

回覆樓主:

無,但好事。外國名大學都要咁做,無問題

talktime 發表於 21-5-27 16:06
有無消息是否全部學生都要打針?

唔係住宿舍先要打咩?
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

全体師生接種疫苗,產生群体免疫.
為已為人.

暫時未有消息指要打左疫苗先可以入大學,但早前新聞報道過,中大入宿舍打左疫苗會優先考慮

C.L.CathyLiu 發表於 21-5-31 17:42
暫時未有消息指要打左疫苗先可以入大學,但早前新聞報道過,中大入宿舍打左疫苗會優先考慮
...

似乎越收越緊,都要打定疫苗先返學

我聽到PolyU要求所有學生職員都要在新學年打左2劑疫苗再過左2星期
否則必須每星期做檢測

不是住hall先要打

醒目開學勳章

skywalker167 發表於 21-5-31 20:46
我聽到PolyU要求所有學生職員都要在新學年打左2劑疫苗再過左2星期
否則必須每星期做檢測
科大、樹仁都係

回覆樓主:

唔強制,學生不會自律,群體影響最大

我仔剛18歲,今年DSE, 已打2針復必泰。

回覆 skywalker167 的帖子

校方已officially announced?  Every week 檢測 for those who  have not received 2 shots .  Just want to double. confirm.  

瑞士雞翼 發表於 21-6-27 17:41

校方已officially announced?  Every week 檢測 for those who  have not recei ...

我身邊有人今年polyu畢業,早前校方有官方email講以上的安排
但聽講學生會好似即刻有聯署,不清楚校方有沒有退讓
但聽講 好似最近有校方email,話如果學生不打疫苗亦不檢測,就必須網上上課
但仍然可以進入校園使用圖書館 同 上 基本的面授教學活動 (例如 實習同 臨床技能培訓)
該人今年畢業,下年的安排已經不關他事了,所以沒有留意也沒有經常update學校呢方面的安排,
有錯請指正

Thanks very much ~~It really helps .