用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SMC vs SFA
樓主: cc_hh
go

SMC vs SFA   [複製鏈接]

twhkleung 發表於 21-5-28 13:51
http://www.smcesps.edu.hk/?p=act_post&post_id=3550&ts=1622176369

留意是direct admission,而唔係conditional offer, 既未有公開試成绩前已收,和前年Tommy 師兄一樣,未讀完S6已盡拿獎學金入了oxford。所以這校確是有一批資優生可能比一般B1A還要好。

咁差的差到那里呢?“差”是相對的,相對這批資優來說確是差,但他們的3主科(不計中文),是99%, 不要說2A,就是1C也未必全能全达到這水平。

咁点解好多人角得佢差?原因是佢係真龍直,既小学上中學是沒有篩選,小一进來到小六,百中選一,都不能保正是全部有潛質,種有些跟不上水平,但龍校好处是直升(當然還是有最低要求啦,不可能全部肥晒都升啦).

咁既然想得到真龍直好处,咁M形成绩也就要接受了。

咁你會問,咁d成绩冇咁好是去到S6時成績都好了嗎?我會說,能升班的都應可达前面所說“  差”的水平,否則留班,或因中产多关係都去了海外(因英文水平高).

bettyay 發表於 21-5-28 13:43
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3804718&extra=page%3D1
B2A-1C唔係我話的,係 ...

這只真龍直死症,除非小六升S1有篩選,但這樣就有反本意,也不再是真龍了

twhkleung 發表於 21-5-28 14:20
留意是direct admission,而唔係conditional offer, 既未有公開試成绩前已收,和前年Tommy 師兄一樣,未讀 ...

你講中晒一條龍的好與壞, 所以新派直資 (除了港同) , 我個人覺徥, 就算上到是band 1, 都只係1c.
因為average 計.
其實係一家四口子

一家三口 發表於 21-5-28 14:41
你講中晒一條龍的好與壞, 所以新派直資 (除了港同) , 我個人覺徥, 就算上到是band 1, 都只係1c.
...

不知真定假,聽說港同也不是全升S1的

twhkleung 發表於 21-5-28 14:20
留意是direct admission,而唔係conditional offer, 既未有公開試成绩前已收,和前年Tommy 師兄一樣,未讀 ...
即係咁,升小睇直龍成績要睇整體性!不能以少量B1A資優學生取得好成績作衡量,只能参巧!

bettyay 發表於 21-5-28 14:55
即係咁,升小睇直龍成績要睇整體性!不能以少量B1A資優學生取得好成績作衡量,只能参巧! ...

同意,所以要睇3322,睇下间學校最差會差到乜水平

twhkleung 發表於 21-5-28 14:58
同意,所以要睇3322,睇下间學校最差會差到乜水平

还有,資優並不算什麼特別对1 A校来說,如果QC班仔全班去考oxbridge,我相信可能有八九十人能考入。
但返过来,1C2A或1C去考又會点?

其实我係想指出,如果小朋友入到SMC,差的,最少也會有1c2A水平的照顧和教導,但如你小朋友被学校发現是資優,小朋友得到的照顧可能比QC还好。能比Qc还好不是因Qc比不上Smc,只是管冶規範程序不夠彈性,所以比QC好

cc_hh 發表於 21-5-26 14:49
請問大家點睇呢兩間學校? 兩間太唔同style

兩間學校真係好唔同,要睇家庭和小朋友係邊類型。
谷得,有毅力,以Band 1A中學為目標,就SFA啦。
想小朋友小學階段可以多元發展,有好既英文語境下學校,SMC就非常好。

其實入谷的學校是否真的會無課外活動

cc_hh 發表於 21-5-29 12:29
唔係兩間學校家長。但想講,係視乎家長同小朋友選擇,唔會入得所謂「谷」就會冇課外活動,有時,係父母過分緊張唔輸得而導致。

點解自己唔試吓依自己嘅教育理念,去計吓每週/每日可用時間,例如,學琴練琴,游泳,其他興趣班,功課時間,溫習時間,若果打算補吓習,夠唔夠時間咪知囉~~~

twhkleung 發表於 21-5-28 13:51
http://www.smcesps.edu.hk/?p=act_post&post_id=3550&ts=1622176369

SMC 有 Oxbridge 各一

每個家庭情況唔同哦
有d小朋友做嘢好爽手又好配合。
就算讀谷校+課外活動都應付自如。
但小朋友唔係呢類既話,家長就要諗清楚。

三隻馬 發表於 21-5-29 13:30
每個家庭情況唔同哦
有d小朋友做嘢好爽手又好配合。
就算讀谷校+課外活動都應付自如。

仔同學哥哥曾經讀sfa. 聽返呢就係手腳一定要快。 佢大仔半身已經係好願意做功課的小朋友但係眼見功課好似做極都唔完 就開始冇心機。 佢的同班同學媽媽亦都講佢哋小朋友夜晚喊住溫習話唔想唔合格。 當然手腳好快又醒目的小朋友應該好適合讀sfa.

meex2 發表於 21-5-29 14:45
仔同學哥哥曾經讀sfa. 聽返呢就係手腳一定要快。 佢大仔半身已經係好願意做功課的小朋友但係眼見功課好似 ...

如果屬實,仲有無可能保持學習興趣?俾你谷到上神校,都可能得不償失,影響一生

Jean1769 發表於 21-5-29 15:19
如果屬實,仲有無可能保持學習興趣?俾你谷到上神校,都可能得不償失,影響一生
...

所以哥哥已經轉咗校。

meex2 發表於 21-5-29 15:20
所以哥哥已經轉咗校。

恭喜恭喜。要下咁既決定唔容易,但做的決定好正確

SFA既學生多數用佢黎做跳板,轉校去其他學校,所以學校會教深,校內競爭都幾激烈
SMC一條龍升中,煩少樣野啦

不過主要睇番小朋友性格,同本身家長你既取態

meex2 發表於 21-5-29 14:45
仔同學哥哥曾經讀sfa. 聽返呢就係手腳一定要快。 佢大仔半身已經係好願意做功課的小朋友但係眼見功課好似 ...

聽到真係覺得好心痛!谷到半夜重喊住話唔想唔合格,真係唔“谷”將來就冇前途?

“谷”的教法真的比”啟發”式更適合香港小朋友

回覆樓主:

ek好多用家分享SFA,可以爬文了解下先
‹ 上一主題|下一主題