用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 優才/SFA
go

優才/SFA

請問各前輩,如時光倒流你們會選龍校還是三私?應否選讀前境不明朗的優才小學或往SFA?
謝謝各位解答。

優才前境有咩唔明朗?

回覆 Andymammy 的帖子

剛發生小學校長那件事,現階段只有副校代校長職位,不清楚校監及校董會的方針。

Andymammy 發表於 21-5-26 14:25
優才前境有咩唔明朗?

01獨家-優才書院小學校長涉違專業操守辭職-校方揭單據異常報警

https://www.hk01.com/社會新聞/626872/

將軍澳及旺角直資小學優才(楊殷有娣)書院小學部校長聶敏突然辭職,校董會向家長發出通告,臚列聶涉違反教職員專業操守、行為失當、財務管理混亂、缺乏交代。該校校監和校董會向師生及家長發通告指,本月初學校發現部份單據異常,初步調查後已交警方處理,並向教育局報告。

······

corncornbb 發表於 21-5-26 14:13
請問各前輩,如時光倒流你們會選龍校還是三私?應否選讀前境不明朗的優才小學或往SFA?
謝謝各位解答。
...
時光倒流咪又要再痛苦多一次,我唔想呀! 請問你遇上什麼煩惱?

優才成立嘅時間話長唔長,話短唔短,基本上好多嘢已經成型。點會話一個小學校長就會令前景變得不明朗

corncornbb 發表於 21-5-26 14:13
謝謝各位解答。
...

邊有得時光倒流㗎?企係今天諗倒流,眼看現今又谷得成績又唔錯,當然想倒流去SFA。若未係極前但成績尚可,可能想倒流去優才求升中穩穩陣陣~~~

回覆樓主:

GT同SFA,會選SFA。8成去band 1,都好穩陣啦,仲大把上流空間添

回覆 HK-MAN 的帖子

我仍然在考慮應該選SFA還是選龍校優才。小兒學術好,但外向喜歡多活動,所以很頭痛,我自己怕優才變得戰鬥力大減,但直資小班很吸引。

corncornbb 發表於 21-5-28 09:17

我仍然在考慮應該選SFA還是選龍校優才。小兒學術好,但外向喜歡多活動,所以很頭痛, ...
有兩間好學校揀,真幸運!優才你都花咗好多時間落去啦,對學了解應該深過SFA.

回覆樓主:

今年P6, 當年有這2間offer, 最後揀了SFA, 去年11月已有直資中學offer, 時光倒流已會揀sfa

ivypooh 發表於 21-5-30 21:49

今年P6, 當年有這2間offer, 最後揀了SFA, 去年11月已有直資中 ...
11月就有offer通常係學校推薦成績優異,或體藝傑出既early bird candidate
而且多數都係某男挍既offer
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

corncornbb 發表於 21-5-28 09:17

我仍然在考慮應該選SFA還是選龍校優才。小兒學術好,但外向喜歡多活動,所以很頭痛, ...

入得GT其實預咗讀12年。
有呈分既直資龍小,升中想走亦未必容易
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

謝謝各位回覆~

回覆樓主:

SFA!冇後悔

回覆 bearcat2003 的帖子

8年前同時有GT,SFA offer, 200%無後悔選SFA

回覆 awowo 的帖子

請問SFA的優點是? 謝謝。

corncornbb 發表於 21-6-7 16:51

如果我揀,會揀sfa
:-D :-?

corncornbb 發表於 21-6-7 16:51

SFA 學術強
升中大可能升優才同級或更上一層樓

2020年 B1 + B2A-1C = B1/近B1
男生 85.06% + 12.64% = 97.70%
女生 96.43% + 3.57% = 100.00%

《小一選擇: APS vs SFA》#54 #55
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3823818&pid=48760394

回覆 csbaik 的帖子

樓上已答了!