用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 開銀行戶口,銀行要求"bank letter"?
go

[英國] 開銀行戶口,銀行要求"bank letter"?

我女現身在英國,銀行要求bank letter,有冇人知是什麼?唔該

我仔的大學有預備一份formal letter樣本,有齊學生的基本資料/所屬學系/就讀年期..等,可以入自己的內聯網download 出嚟

Bank Letter 係大學比的,如果你唔係住大家宿舍,可能要同學校申請

bb560 發表於 21-5-25 23:24
我女現身在英國,銀行要求bank letter,有冇人知是什麼?唔該
學校International center 會為國際生準備封信,問學校丫

已找到了,多謝各位!

請問大學生係吾係到埗英國之後先開銀行戶口及debit card? 係唔係好方便好多?
Lilypie 5th Birthday Ticker

回覆 aylau 的帖子

方便好多。你可以先香港開匯豐或者東亞戶口,然後到英國攞 bank letter 再開多一個戶口。經驗係轉匯豐/東亞地址麻煩啲啲,有陣網上買野要 postal address 同 delivery address 一定要一致而且要英國地址,如果每年暑假都要返,就要每年都改地址轉來轉去。咁交學費之類就可以用香港戶口,英國戶口就要黎買零碎野、網購。

1998Ruby1998 發表於 21-5-29 17:09

方便好多。你可以先香港開匯豐或者東亞戶口,然後到英國攞 bank letter 再開多一個戶口 ...

多謝你回答。請問去到英國先開戶口,需唔需要俾手續費呢?同埋存款方面有冇下限?debit card 要等幾耐先收到?

我問過香港匯豐,佢話首先要開一個香港嘅匯豐戶口,唔使俾手續費,但係再安排開一個國際戶口,就要比港幣$800手續費。
我就係諗住所有嘢喺香港安排好,去到嗰邊就有卡用,但係如果係好方便同埋唔使等太耐,就可以慳返$800手續費。

aylau 發表於 21-5-29 19:23
多謝你回答。請問去到英國先開戶口,需唔需要俾手續費呢?同埋存款方面有冇下限?debit card 要等幾耐先收 ...

Premier客戶開英國戶口免費
將來可即時轉數去英國戶口免費
英國戶口轉數去學校交學費亦免費

記憶中冇手續費,入 10 鎊就得,不過我記得要 ATM draw 錢嘅話,戶口起碼要有 20 鎊以上。卡應該 1 星期內寄到(疫情下就可能另計)。
我東亞開,好似冇畀手續費。不過我都再額外開多過,因為東亞我係跟香港地址,大學宿舍啲洗衣機入錢,唔可以用香港地址嘅銀行卡畀錢,轉地址同電話又要填表,打電話 confirm 先轉到,暑假 6 月轉一次,9 月又轉。我開 Barclays,網上戶口就咁改地址就得。

你只要交到學費、租金,準備定頭 1 個月嘅現金,咁就可以完全唔開香港國際戶口。

aylau 發表於 21-5-29 15:48
請問大學生係吾係到埗英國之後先開銀行戶口及debit card? 係唔係好方便好多?
...

我仔到步後之後先去開戶口,因為佢唔係住大學宿舍,所以先向學校申請bank letter,之後開户口,一星期左右收到debit card.
如果申請HSBC先online 填好所有嘢,約時間到分行辦理,差唔多要預約3星期,但可能係疫情問題
如果申請Lloyds Bank,約第二日都可以,一星期左右收到debit card
我仔就申請Lloyds bank

我自己有HSBC UK account ,交學費租金嗰啲可以由我直接交。諗住開一個獨立嘅戶口俾佢可以開張debit card用。如果Lloyds Bank 開戶方便快捷亦值得考慮。請問知唔知道英國不同銀行嘅戶口轉賬,要吾要收手續費?如果要嘅話,咁就一定係响HSBC UK開戶喇。

1998Ruby1998 發表於 21-5-29 20:36

記憶中冇手續費,入 10 鎊就得,不過我記得要 ATM draw 錢嘅話,戶口起碼要有 20 鎊以 ...

多謝你,咁就等佢飛過去自己開戶口,慳返$800

aylau 發表於 21-5-29 21:07
我自己有HSBC UK account ,交學費租金嗰啲可以由我直接交。諗住開一個獨立嘅戶口俾佢可以開張debit card用 ...

英國不同銀行本地轉賑無手續費

Poyau 發表於 21-5-29 20:34
Premier客戶開英國戶口免費
將來可即時轉數去英國戶口免費
英國戶口轉數去學校交學費亦免費

係唔係喺中環總行開小朋友既英國premier saver都係免手續費?我幾日前同小朋友去開,職員好似無提及要俾。

aylau 發表於 21-5-29 21:09
因為英國lockdown,我大仔舊年搞咗成個月先開到戶口,好彩帶咗足夠既現金去,所以如果可以,香港開定一個會好啲。

aylau 發表於 21-5-29 21:09

我地約咗下星期去銀行開 UK 戶口,已經有 One account,網上申請好似唔使比手續費,開完戶口話你知。

如小朋友16歲以下, 家長有匯豐One戶口在香港開UK戶口不用付手續費, 於網上申請便可, 大約三星期, 完成後再幫小朋友開時便需要$800手續費, 需時6-7星期

大笨鐘 發表於 21-5-29 23:13
我地約咗下星期去銀行開 UK 戶口,已經有 One account,網上申請好似唔使比手續費,開完戶口話你知。
...

好呀,麻煩你。

vivianlam0201 發表於 21-5-29 23:40
如小朋友16歲以下, 家長有匯豐One戶口在香港開UK戶口不用付手續費, 於網上申請便可, 大約三星期, 完成後再 ...

HSBC one account 好似係香港hsbc戶口,並不是英國 hsbc戶口,debit card (即提款咭)可在英國購物,好方便。用 HSBC ATM 提款冇手續費,其他櫃員機應該有charge