用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 (華英中學) 大家點打算?
樓主: Littlejon
go

(華英中學) 大家點打算?   [複製鏈接]

bbforever 發表於 21-5-27 00:38
白田天主教小學??我只知聖紀文都想要白天嘅新校址,但爭輸咗!

係呀,白田邨重建,但原校空置出來 之前聽d聖紀文和善導家長講佢地重建,點知最後居然係白田

bbforever 發表於 21-5-27 00:38
白田天主教小學??我只知聖紀文都想要白天嘅新校址,但爭輸咗!

名都改埋,叫長沙灣天主教小學

BK惡霸 發表於 21-5-27 00:46
名都改埋,叫長沙灣天主教小學

深水埗仲有間德雅中學,早幾年巳聽德中啲學生家長講話會搬,到而家都好似未公開公佈,反而大坑東滙基過幾年真係搬去九龍灣轉直資!

bbforever 發表於 21-5-27 01:26
深水埗仲有間德雅中學,早幾年巳聽德中啲學生家長講話會搬,到而家都好似未公開公佈,反而大坑東滙基過幾 ...
滙基轉直資資了嗎?
終於完成佢既歷史任務
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-5-27 08:00
滙基轉直資資了嗎?
終於完成佢既歷史任務

https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2034771/%E5%8D%B3%E6%99%82-%E6%B8%AF%E8%81%9E-%E7%8D%B2%E5%88%86%E9%85%8D%E4%B9%9D%E9%BE%8D%E7%81%A3%E6%A0%A1%E5%9C%B0-%E6%BB%99%E5%9F%BA%E6%9B%B8%E9%99%A2%E6%93%AC%E8%BD%89%E7%9B%B4%E8%B3%87

2x年前推行直資制度,其中一個目標係要將所有「買位私校」(或稱按額津貼學校)變晒直資。
2x年過去了,首要目標完成也至少15年,但其它目標仍未完成。

政府部門既執行力,永遠都係......
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

睇邊個老細落柯打啦。通識話無就無,一年唔使。

華英校舍重建。教育局上立法會財委會工務小組委員會份文件咁寫:

"2021 年3月30日諮詢立法會教育事務委員會。事務委員會支持這項工程計劃,並不反對我們向工務小組委員會提交撥款建議。"

一樣話轉就轉。

重建唔到,少咗啲標準校舍應有硬件重唔重要,就要問返家長鳥。

請勿偏離主題,如涉及任何政治討論,請移玉步到親子王國時政擂台,謝謝合作。

回覆 Hello_Guy 的帖子

mcl203 發表於 21-5-26 23:35

有報導了~~~

在此強調一下,更請恕冒犯,語文上期望的意思不是預計這事情會發生或已發生中,而是"心裡盼著事情發生",我看完那篇報導,完全沒有期望著學生因退學或其他原因而減少,只是從統計當下情況更而估算整體,而期望著更全面推行小班教學。這個當然了,否則學生人數少了,教席需求下降什至又要縮班,教師無得撈啦,咁難得一畢業兩萬幾三萬,教大又容易入,邊度揾呀!

講番英華,我自己想信佢rebudget 一下,大家又再搓三、四板,應該遲一、兩年都會再批嘅,始終用錢在教育上無乜人會好反就係遲D咯,不過佢租左暫用校舎唔知點拆掂啫。

JojoDad 發表於 21-5-27 12:09
在此強調一下,更請恕冒犯,語文上期望的意思不是預計這事情會發生或已發生中,而是"心裡盼著事情發生", ...

唔有若干程度嘅期望,又如何游說明人認同呢?~~~

mcl203 發表於 21-5-27 12:23
唔有若干程度嘅期望,又如何游說明人認同呢?~~~
We stop from here....

-
II choose 華英中學 at 甲部 +乙部. High chance to enter.

W

-
WWant to stay in SKP 臨時校址 at F1-F3 level.However SKP 臨時校址 nearly stop work since a week ago. (nearly no work on sat / sun / this mon. the site condition be different. lastmonth, workers started work in early morning and left site at night)

-
II made this post not related to political reason, personally think(1) “…電視訪問都係副校接招,校長都吾敢浦頭!…” 校長is not responsible person. (2)everyone know 華英中學 is good (till May-2021), absolutely spirit be poor for MOST teachers / staffs /students in coming year.

co

Littlejon 發表於 21-5-27 16:32
-
II choose 華英中學 at 甲部 +乙部. High chance to enter.W-
WWant to stay in SKP 臨時校址 at F1-F3 l ...

唔,記得你係另一個帖話過保一係乙一,咁即係華英頂多係乙二

咁其實就算華英機會大咗都無乜機會輪到你

hkpapa852 發表於 21-5-27 18:18
唔,記得你係另一個帖話過保一係乙一,咁即係華英頂多係乙二

咁其實就算華英機會大咗都無乜機會輪到你

- clearly above get too much wrong info from EK and believe such without fact check. dear all beware;
- ok 大家點打算? thx.

BK惡霸 發表於 21-5-27 00:31

我果區幾間小學仲舊過佢,之前都幾間學校爭幅地,根本都唔係 ...

⋯ 寶校變身國際學校⋯ 我指黃大仙區

‹ 上一主題|下一主題