用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請教過來人家長什麽時候開始讓升中學生開始“歸位” ...
樓主: 200904
go

請教過來人家長什麽時候開始讓升中學生開始“歸位”

YolandaTam 發表於 21-5-31 12:04

咁樓主女兒升中,我哋咪只講中學囉。

越講越遠~~~

有網友將溫書方式,和判定學習態度欠理想,似乎有少許混亂了~~~

riddle 發表於 21-5-31 12:01
回覆 b3410 的帖子

請問可以分享資優課程或CTY網課的website嗎?想看看課程資料和Admission Criteria。謝 ...
https://www.hkage.org.hk/b5/students/student

https://cty.jhu.edu/summer/international/

b3410    發表於 21-5-31 13:15

mcl203 發表於 21-5-31 12:07
越講越遠~~~

有網友將溫書方式,和判定學習態度欠理想,似乎有少許混亂了~~~

冇遠到呀,我認同你講唔同階段有唔同學習方式,但相信温習方式有喺相當程度上係學習態度嘅表現,所以同洋蔥頭媽咪一樣建議樓主留意女兒態度,如果邊部分令你誤會,我致歉。
我見好多小學時靠天賦聰明,留心聽課名列前茅,到中學因為仍抱住上述態度,唔慣多温習,即使留心聽課卻一落千丈,再之後因為挫敗,索性放棄,實在好可惜。人嘅習慣唔係一日兩日形成,如果初中唔執好,高中更無時間。

YolandaTam 發表於 21-5-31 11:37

因為如果習慣少温習,好難適應高中 DSE 囉,識得讀緊或 ...
中四,開始體會到。
補習社的好處就係深入講解,多題目

YolandaTam 發表於 21-5-31 12:04

咁樓主女兒升中,我哋咪只講中學囉。

我同意你說應培養的學習態度和方法,我同意你說的學習模式, 對中學學習有莫大裨益

YolandaTam 發表於 21-5-31 12:18
冇遠到呀,我認同你講唔同階段有唔同學習方式,但相信温習方式有喺相當程度上係學習態度嘅表現,所以同洋 ...

#8,第二段,或許我理解能力唔高吧~~~

至於,你所講嘅,係可能會出現,但似乎係學習態度本身嘅問題,並非係小學階段或初中階段少溫書存在有必然關係~~~

我覺得小朋友應該有能力適應不同的學習環境,並轉換不同的學習方法。只要有心向學就好。

mcl203 發表於 21-5-31 12:54
#8,第二段,或許我理解能力唔高吧~~~

至於,你所講嘅,係可能會出現,但似乎係學習態度本身嘅問題, ...

其實一路都係提緊樓主,要留意小朋友唔好以為自己識,就可以完全唔驶温習,唔好比孩子有錯覺,以為唔重要就可以hea 考,要有正確態度,正如樓主自己都提到,一個進評,小朋友成績都跌曬,所以襯孩子仍受控時要執番好佢,呢啲正正就係學習態度問題。

我要強調,樓主話佢小朋友呈分試前係完全唔温習去祼考,而非你所指測考前少温。原因係小朋友知道巳經有中學收咗,所以求其應付個試,呢啲唔係態度問題嗎?
Anyway ,無意同你爭拗識晒就唔驶温習呢個問題,如果你認為接受到便做吧!我亦無意跟你爭論。

不論裸考或少溫,並不等於學習態度出現甚麼問題,年青/少年人能從摸索/檢討/反思,而會有後著嘅跟進,仲係一定要認定係學習態度上出現問題?奇怪!~~~

冇遠到呀,我認同你講唔同階段有唔同學習方式,但相信温習方式有喺相當程度上係學習態度嘅表現,所以同洋 ...

我同你諗法相似,都係希望小朋友可以從小培養好良好學習態度,温書/備課 都希望孩子養成良好習慣  

b3410 發表於 21-5-31 12:31
中四,開始體會到。
補習社的好處就係深入講解,多題目

仲有答題技巧

認同, 小學可以留心聽書, 只需要考試前1-2星期溫下習就可以過關, 上到中學都依然留心聽書, 但唔預多D時間溫習就根本溫唔晒, 一科範圍已經係本書的百多頁...... 唔放多D時間真係會挫敗~

S-Kwok 發表於 21-5-31 15:51
仲有答題技巧

但個人認為 如果能夠由初中開始
令小朋友獨立 唔駛家長去管理佢地的功課 同埋教佢地去搵自己的溫習方法 會比去補習社更好
去到高中 除非真係完全跟唔上課堂
否則都係等佢地自己搵讀書的方法
唔係只係一味靠進補