用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請教過來人家長什麽時候開始讓升中學生開始“歸位” ...
go

請教過來人家長什麽時候開始讓升中學生開始“歸位”

事緣我兩個女兒自從知道有中學收之後,就開始進入honeymoon狀態。呈三已經開始裸考(即考試前不溫習)。
初初我覺得ok,可以放鬆一下。何況她們考下來也還過得去。豬隊友還買了switch給她們做生日禮物。於是,每個周末,假期就是游戲日。
最近,一個進評,成績出來嚇死人,問她們是何原因,她們說應該是知道自己有中學收,所以就放鬆了。我跟她們說,現在學的知識都是中學的基礎。保持好奇心,學習動力是必須的,而不是以考試,考中學為目標。

請教各位家長,到底什麽時候應該安排收心呢?是中學的bridge course嗎?

回覆樓主:

其實我舊年4月開始,就同阿仔預習定中學數,文言文,比小學深少少嘅英文,提佢作好準備,當然係少少少少質俾佢,唔係質暈佢個種。。。總之打機輕鬆之餘都為升中做好準備。。。反而中一中後期佢適應左習慣左知道成績位處咩位置後,我同佢都鬆左,打機時間多左 (我宜家都想佢收心準備大考)
其實我自己覺得唔好一鬆就太鬆,時時習慣留些精力為日後準備,到打到來時就唔使咁辛苦。

200904 發表於 21-5-24 09:49
事緣我兩個女兒自從知道有中學收之後,就開始進入honeymoon狀態。呈三已經開始裸考(即考試前不溫習)。
初 ...

2020~2021上一季,全港學生99%都係honeymoon 狀態。

現在迫在眉睫係小五及中五生,如果仲渾渾噩噩咁,佢地阿媽都應該冇乜計。

小六升中一已經唔算最緊急,舊年我都經歷過,疫情取消bridging  course,我已經暑假安排家姐教佢學定中一英數,睇吓課外書,但阿仔九月升中一時仲係一舊飄浮嘅雲,跟住開學後大部分時間係zoom上堂, 佢到下學期先開始似返個學生應有態度。  
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 gracelam 的帖子

謝謝。我都準備7月注冊,買到書之後,起碼各科都要預習一到三課,完全明白中學的各學科到底是怎麽回事,然後自己心裏有個學習計劃。

暫時可以攞考好 Pre S1 為目標,好多中學係用黎分班,最理想係考入精英班 (如有),因為有啲學校精英班的老師同資源都好啲。

之後.....註冊後,大部分中學會有功課/暑期作業及 reading list 之類,到時會慢慢歸位。

良好學習態度其實從小就要養成,個試就算唔太重要都好,作為學生都應該盡力去應付,唔應該書都唔温求其去裸考就算,小朋友養成咁嘅態度,家長責無旁貸。

我仔小學時是一線小學,學校派英中數目一向都高,除了因為同學自己努力外,多 Band 1學額亦源於每屆師兄/師姐努力考好 Pre S1,前人種樹後人乘涼,老師教佢哋待人處事都要盡自己能力做好佢,面對任何一個考核 (有冇用都好),都要認真態度去對待,就算一早已有直資學校取錄都好,考校內試都唔應該 hea 考心態,始終學到知識/基本功都屬於自己嘅,小朋友唔應該學會太現實同功利。

claudiayumt    發表於 21-5-25 16:11
Sheep06    發表於 21-5-25 15:54

回覆樓主:

我絕對同意你的說法。這也是我擔憂的緣由。同樣,我的側重點不是考試最後的結果,而是她們求學的心態。
只不過,裸考,其實我並不太反對,只要她們平時認真聽講,知識已經掌握,考前是否複習,或者複習時間長短,我是從來不干預的。
總之,我會盡快帶領她們進入中學的預熱階段,希望如願吧。

200904 發表於 21-5-26 12:48
我絕對同意你的說法。這也是我擔憂的緣由。同樣,我的側重點不是考試最後的結果,而是她們求學的心態。
只 ...

某程度上我亦同意,求學並非只求分數,但正正就係因為咁,更加應該讓小朋友明白,作為學生應有嘅態度。

恕我直言,我個人接受唔到小學生平時有認真聽講,考試就可以唔驶温書全部裸考,呢個绝對與成績無關,完全係學習態度問題。如果小學已經學走精面,上到中學你叫佢温習,佢都可以答你上堂聽咗啦,做乜仲要温,又或者知道唔重要就 hea 做,咁就會好麻煩。
上到中學講求自律同自學能力,所以家長襯仲可以控制時,要培養小朋友良好態度。人係有惰性,習慣出三分力要佢再用十分力會好困難,所以要 keep 住上進心,否則去到越高年級,家長想跟都好難再跟到。
先预祝你小朋友入到中學後能夠盡快適應,愉快學習

洋蔥頭媽咪 發表於 21-5-27 12:15
某程度上我亦同意,求學並非只求分數,但正正就係因為咁,更加應該讓小朋友明白,作為學生應有嘅態度。

...

講得好好
中學,尤其高中,課程內容多,老師會假設同學已經備課,上課只係講重點同攞分位。我女有啲同學只靠聽課,即使幾留心都一頭霧水,功課又唔識做,考試吊車尾
所以學習態度,尤其備課同温書嘅習慣好重要。

洋蔥頭媽咪    發表於 21-5-27 12:25

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

謝謝你的祝福!
我明白您對小女的關愛,謝謝您!只是我不敢苟同,平時認真聽講,掌握知識之後,在考試前一定要努力溫習才是學習的正當態度,不溫習就一定是態度不對。

當然,努力溫習應對考試是正確的學習態度,我贊同,但反之,未必。如果我女已經掌握知識,瞭然於胸,在考試前不溫習,我不反對。因爲我覺得,考試,只是讓她們測試所學知識是否已經掌握的一種方法而已。就像平時,我倒願意老師上課來個quiz,事先不要通知,倒是能反映出她們是否真正掌握。回憶我自己的以往,通常在大考試前,我會故意放空,不看書。只是在腦内將所學知識融會貫通,偶有不明白之處,才去翻一下書。更何況,我覺得小學所學,都是最基本的,上課明白就好。當然,這只是我個人的想法,不鼓勵其他同學效仿。

我之所以求教,的確是因爲我覺得她們有些過於“放鬆”,心態出現“Hea”,這是我覺得必須要有所防範的。我覺得在讓她們在中學生活前,先放鬆一下是正常的,但這個“度”我可能拿捏地不到位。

不過,她們已經反省,在拿到中學課本之後,會做好預習工作,瞭解中學會學些什麽,儘快熟悉,並找到方法。爭取順利與中學學習銜接。他們也已知道,每個學習都是為將來的學習打下基礎。

衷心感謝您的提醒!

回覆 YolandaTam 的帖子

嗯,如果這樣,我也會引導小朋友對應調節學習方法。在課前自行先預習。希望幾年之後,處於青春期的孩子仍能虛心聽取老母親的指導吧。

200904 發表於 21-5-27 14:56
回覆 YolandaTam 的帖子

嗯,如果這樣,我也會引導小朋友對應調節學習方法。在課前自行先預習。希望幾年之 ...

加油
又唔駛俾太大壓力自己嘅,我哋只須講咗要講嘅嘢(講一次好啦,費事佢哋覺得煩)就算啦,聽唔聽由得佢哋啦,畢竟讀書嘅係佢哋又唔係我哋。
大家互勉!

200904    發表於 21-5-27 15:37

200904 發表於 21-5-27 14:53
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

謝謝你的祝福!
小學所學的,同中學比較,簡直就係九牛一毛。唔知你兩位千金有冇參加一些資優課程?我覺得依家屬於黃金時期,俾佢哋多d挑戰自己。無論網課還是面授,多些不同的exposure.  

我唔想提早去學習中學課本,也不想再去溫習小學內容。反而應該去了解多些學校唔會教授的內容。睇佢哋自己興趣,學d “唔啱使”,即係學校課程冇乜關係的課程。
例如當初大女就揀了earth and space science, life science 之類,仔就揀philosophy, psychology 類課程。大部分要自學,再去自己網上搵資料,睇相關書籍。因為都係佢哋自己揀的內容,都學的好有興趣,也沒有荒廢時間。

還更好的過渡到中學的學習方法。

200904    發表於 21-5-31 09:29

回覆 b3410 的帖子

資優學苑的網課多是理科課程,但她們偏向文科。最近看到有文學課程,但要山長水遠去沙田,她們說那寧願繼續學明報的《小作家》好過。
其實,她們最願意學的就是minecraft,整個小學都沒買過課外參考書,習題集,現在minecraftg的參考書就有大概10本。然後每天做完功課就看參考書,youtube,真的是興趣濃厚。我細女話,因爲她的目標是將來做個電子游戲設計師,所以現在要深入瞭解一下電子游戲,而minecraft又是現在最優秀的電子游戲喔。

200904 發表於 21-5-31 09:34

資優學苑的網課多是理科課程,但她們偏向文科。最近看到有文學課程,但要山長水遠去沙 ...

人文類的課也都唔少,而且我依家更加鐘意報文科類,因為其他地方好少有類似課程。理科類如果將來唔參加競賽,我覺得意義有限。屯馬線通車後過去沙田可能方便些。
試下CTY網課,也不錯的。
Minecraft我仔都玩好多,妹有時一起玩。

點解上堂聽書,測考前少溫,就係學習上態度出現問題?學習態度良好嘅,係並非一成不變去走佢人生嘅學習路~~~

mcl203 發表於 21-5-31 11:22
點解上堂聽書,測考前少溫,就係學習上態度出現問題?學習態度良好嘅,係並非一成不變去走佢人生嘅學習路~ ...

因為如果習慣少温習,好難適應高中 DSE 囉,識得讀緊或近年讀過 DSE 理科課程嘅朋友會明白。
因為課程多,時間趕,老師唔夠時間深入講解,如果只靠聽課,除非係天才,否則未必應付到測考,最惡劣情況可以係連題目問乜都搞錯。另外考試卷又深又長,例如 Chem, 我女話嚟緊大考三小時, MC 40題,LQ 14題,廿幾三十版卷,跟本係同時間競賽:你一見到條題目要即寫先至做得晒。咁如果平時少操題,即使明晒,都輸速度,結果低分。

YolandaTam 發表於 21-5-31 11:37

因為如果習慣少温習,好難適應高中 DSE 囉,識得讀緊或 ...

我並非指中學階段,初中,中中,高中,已經唔同吧,亦係我所認為,態度良好,唔會用一個學習模式去應付不同程度需要~~~

資優課程或CTY網課的website嗎?看看課程資和Admission Criteria。謝

mcl203 發表於 21-5-31 11:48
我並非指中學階段,初中,中中,高中,已經唔同吧,亦係我所認為,態度良好,唔會用一個學習模式去應付不 ...

咁樓主女兒升中,我哋咪只講中學囉。
讀大學,如果遇着上課自吹自擂,只講自己一家之言嘅教授,更不能只靠聽講。