用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 21-22 叩門
go

21-22 叩門

各位,今年會唔會叩門?
1)什麼原因叩門?
2)打算什麼時候交表?
3)各位是否有直私offer?

想了解一下,謝謝

回覆樓主:

交表日期跟心儀學校限期
例如天神叩門已截止申請

http://hacs.edu.hk/latest_news/2021-2022-插班生入學申請更新版

2021-2022 插班生入學申請(更新版)

日期: 26/03/2021

天神嘉諾撒學校
2021-2022年度插班生入學申請(更新版)

招收年級︰升小一(叩門)
     升小二至小五(插班)

申請手續︰於 2021年5月14日(星期五)中午12:00或以前,親身遞交或郵寄以下資料,遞交之文件必須用公文袋封妥,並在公文袋上註明「插班生申請」;請確保付足夠郵費,如因郵資不足而延誤,導致逾期申請,將不予受理。(恕不接受電郵或傳真申請)

1.     插班生入學申請表格 (可按此下載)
http://www.hacs.edu.hk/sites/default/files/files/21-22_cha_ban_sheng_ru_xue_shen_qing_biao_ge_.pdf

2.     學生出生證明文件副本

(如學生非本地出生,請遞交非本地出生證明書副本及獲准在本港居留的身份證明文件副本)

3.     2018-2019年度、2019-2020年度及2020-2021年度學生的成績表副本。

4.     學生其他活動表現紀錄(可附獎狀副本)

5.     學生香港領洗紙副本(適用於天主教教友,如屬海外領洗紙,則須附本地堂區證明)

6.     學生其他資料(如有)

7.     4”x9”回郵信封一個 (郵寄准考證用,信封面須清楚寫上學生姓名、地址及貼上$2.0郵票)

截止遞交日期︰由即日起至2021年5月14日(星期五)中午12時正

郵寄申請文件以郵戳日期為準(即2021年5月14日或以前),逾期之申請均不予受理

評估日期︰升小一至小五:2021年5月29日 (星期六)

評估時間︰考生將按組別進行評估,個別時間將列於准考證上

......

1)什麼原因叩門?
希望得到一個更好/ 平級,且免費的學校
試一下筆試實力

2)打算什麼時候交表?
截止之前,對學校來說,早交晚交應該沒任何區別
很多都快截止了

3)各位是否有直私offer?
有大數據的話,我相信超過一半叩門的人都已經有直私了
另外,叩門遊戲的優勝者估計大部分為有直私的人
叩門遊戲本身設定就係進取的人去玩的。。
(不喜勿插)

各位,今年會唔會叩門?
叩邊間?

有唔錯嘅私校offer,叩門係博下入神津。請問如果叩門,在統一派位階段即使抽唔到神津,係咪都要先註冊抽到嘅津校先,否則將來叩到神津門都不能註冊叩門成功的學校?

第一次玩叩門,毫無經驗,請指教,謝謝。

balls 發表於 21-5-28 07:18
有唔錯嘅私校offer,叩門係博下入神津。請問如果叩門,在統一派位階段即使抽唔到神津,係咪都要先註冊抽到 ...

如果已有私校offer, 而又肯定唔會入讀派位派出的官津校,係可以唔駛去派位學校註冊的。然後繼續叩心儀神津,叩到心儀學校後,直接交派位證給該校註冊就可以

bettyay 發表於 21-5-28 07:35
如果已有私校offer, 而又肯定唔會入讀派位派出的官津校,係可以唔駛去派位學校註冊的。然後繼續叩心儀神津 ...

多謝你指教。請問派位證係放榜之後教育局寄到屋企嗎?

balls 發表於 21-5-28 09:16
這兩年係咁安排

bettyay 發表於 21-5-28 09:59
這兩年係咁安排

Thank you.

今年叩mps只收pdf,是否要再俾信?

回覆樓主:

MCS 今年公開小一叩門申請

http://www.mcsps.edu.hk/Popupnews/popup3.html

Primary One Special Admission (2021-2022)
Application: from 3 June to 12 June 2021

http://www.mcsps.edu.hk/news/Primary%20One%20Special%20Admission%20(2021-2022).pdf

balls 發表於 21-5-28 09:16

放棄左自行及大抽獎,請問係唔係唔會有派位証架

shootingstars 發表於 21-5-29 18:22
放棄左自行及大抽獎,請問係唔係唔會有派位証架
係,要自己打電話去教育處補領

tobebee 發表於 21-5-29 22:19

喺邊到會睇到邊間學校有得申請小一叩門位?或者deadline各方面資料呢?

keikolau 發表於 21-5-29 22:32
喺邊到會睇到邊間學校有得申請小一叩門位?或者deadline各方面資料呢?
你可以去番每間學校的網址查看

tobebee 發表於 21-5-29 23:10
你可以去番每間學校的網址查看

謝謝解答

tobebee 發表於 21-5-29 22:19

想請教,係需要叩門前補領,定叩門後成功先補領?

如果冇參加自行和大抽獎,如何補領?

shootingstars 發表於 21-5-30 13:21
想請教,係需要叩門前補領,定叩門後成功先補領?
都可以,我當初是叩門成功後才補領的

littlechen 發表於 21-5-30 14:12
如果冇參加自行和大抽獎,如何補領?

可以去教育局學位分配組申請補領。前後去兩次,第一次去申請,之後再去拎「小一註冊証」