用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點解基崇咁 Heat?
go

點解基崇咁 Heat?  

老實講,開得個post出來預左被插,但真係唔明。基祟,一家叫oK的1C/2A直資,但網上鋪天蓋地的討論,將佢同好多有名的傳統中學相比,其中什至有St.Louis。我declare 我不是有偏見,相對基崇好少少的直資如NPL、LKP什至差不太多的匯基等,都無咁多捧場客, 唔知點解有咁多die hard fans, 真係想知佢比以上所優勝之處,否則有枚枚之 嫌啊。

JojoDad 發表於 21-5-22 17:10
老實講,開得個post出來預左被插,但真係唔明。基祟,一家叫oK的1C/2A直資,但網上鋪天蓋地的討論,將佢同 ...

考得基崇都係近band 2頭學生,NPL/UCCKE,甚至LKP都未必有offer.

話晒係英中,好過大抽獎一個唔該中咗間b2中中,特别係ssp區。

另外一間培基差不多level,但因為位於沙田,沙田友大把選擇,所以冇咁多noise。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

基崇位置,所以受荃灣葵青家長歡迎,新界西得元朗天水圍東涌有直資學校,相對來講,出荔枝角系方便過去元朗天水圍東涌沙田將軍澳油塘

老實講,開得個post出來預左被插,但真係唔明。基祟,一家叫oK的1C/2A直資,但網上鋪天蓋地的討論,將佢同 ...
基崇有幾階段招生,所以多人問/講??

LeeCC 發表於 21-5-22 18:59
基崇位置,所以受荃灣葵青家長歡迎,新界西得元朗天水圍東涌有直資學校,相對來講,出荔枝角系方便過去元朗 ...

Agree! 荃灣區好多人去基祟讀,荃灣區中學真係乞米咁,好慘!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

質疑咁多都冇用,用家喜歡就得啦!

如果,崇真,NPL和LKP,我也喜歡崇真多D。就係鍾意囉,成績又唔係差好遠,不過我覺得校風好啲。

唔同時段總有唔同學校俾人吹捧嘅!

咁啱呢期到佢啫!

Arabellahk    發表於 21-11-23 14:17
JojoDad    發表於 21-5-23 11:26
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

近兩年沙崇前校長轉職基崇,張校長在沙崇表現有目共睹,家長對基崇會有一定期望。加上今年會開GCE班,課程更有彈性,對學生會多一項選擇。
好簡單,間學校上緊就會多人討論,合理現象。

lawiskcyu    發表於 21-5-25 09:47

張校長好好, 老師亦好好, 學校好多資源, 校風純樸, 所以基崇係好的。

係呀,崇真呢兩年越做越好。多人爭,知道好band 2的學生也無收到。LKP就穩定,反觀NPL就好似少人爭了。自己個囝仔有朋友小學,老師也有比意見崇真和LKP, 反而NPL仍然有老師說不太清楚。

SuLuLu 發表於 21-5-23 10:27
係呀,崇真呢兩年越做越好。多人爭,知道好band 2的學生也無收到。LKP就穩定,反觀NPL就好似少人爭了。自己 ...

好多小學老師其實都對中學係「零理解」,認知隨時比EK會員低。

Sell gimmick既學校(如有猛人坐鎮)係有時限,夠鐘未見有表現就會鳥獸散。

NPL既DSE成績最好係邊年?我真係唔知有幾多人可以3分鐘內答到我。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

係呀,崇真呢兩年越做越好。多人爭,知道好band 2的學生也無收到。LKP就穩定,反觀NPL就好似少人爭了。自己 ...
吓?
基崇呢兩年公開試成績係比之前差喎?

我就覺整體靚囉。哈哈。marketing做得好。講比人知讀崇真好似勁過NPL。買名牌手袋一樣。

早兩年咪又大把人盲吹聖道迦南

"...知道好多band 2的學生也無收到..." 這句讓我感到不安,本來崇真的是b2生的首選,但因現在出名了,b2生難入了,咁對原本的支持者到底是好還是唔好?

學校受人讚最主要是能幫到學生如增值,對學校來說升band是重要,但就放棄了本來支持它的b2生...

反而學校現在收多了的b1生,本來就不太短選擇。

咁到底這轉變是好定唔好???

JojoDad    發表於 21-11-25 20:44

twhkleung 發表於 21-5-23 19:41
"...知道好多band 2的學生也無收到..." 這句讓我感到不安,本來崇真的是b2生的首選,但因現在出名了,b2生 ...

基崇張校長係簡介會講
2020年畢業生當年絶大部份係B2
係佢入嚟之前 B1係10鬆少少%

生源 B1生 | 首40%水平
2020年 5成 | 接近8成
2019年 4成多 | 逾7成

如果有四五成是 band one 成績
n年後 DSE 都應該會是同培基 李國寶 相約了

hkpapa852 發表於 21-5-23 17:21
早兩年咪又大把人盲吹聖道迦南

Papa, "盲吹"二字要小心用啊,否則會打碎好多玻璃心架,所以我這個post才 用唔明白的疑問式落筆 :)。

Happykidss 發表於 21-5-23 23:40
其實學校都未必知道學生的確實banding 可能是知道相對排名 又或者只是從ps1 估下估下

確實是四五成band on ...
EDB每年都會通知中學各band收咗幾多學生,仲有幾多係屬全港top 40%
所以中學唔係斷估