用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有冇9/2022會過英國讀boarding?一齊入黎交流吓啦! ...
樓主: zzzlam
go

[英國] 有冇9/2022會過英國讀boarding?一齊入黎交流吓啦! [複製鏈接]

回覆 beastiebistro 的帖子

原本今年9月Y10最perfect, 但而家疫情咁樣!真係有D危!出年如果讀Y10, 會大過人,他 明年9月已15!所以好煩惱!

其實大部分boarding school handle疫情都無乜問題,其實學校緊張過你。一嚟大拿拿幾十萬你唔讀佢要fill返個位唔係咁易,二嚟萬一有學生確診又隔離又停學佢仲煩(仲要驚俾啲家長告)。我就認為疫情唔應該阻礙你決定,或者大仔咪大仔囉,無理由為咗尷尬夾硬轉去讀one year intensive GCSE學校㗎。或者我見有啲家長照入讀但係申請喺香港上住一個term先,睇定啲再飛。

回覆 CHCSYeung 的帖子

不過你就算決定出年先去讀Y10,都要問清楚學校收唔收或者俾唔俾defer。英國學校基本係睇年齡收,9月夠15就理論上唔可以讀Y10,要睇下學校肯唔肯行駛酌情權。
‹ 上一主題|下一主題