用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 叩門(香港島)
樓主: Grace12141
go

叩門(香港島) [複製鏈接]

回覆 SLHongkonger 的帖子

需要準備咩文件?thx

Grace12141 發表於 21-5-22 18:50

但其實前面都仲有好多男仔,唔算太進取.............P.S 係全級女仔頭三
南区其實b1生係要保守啲選校,自行1要揀啱程度,自行2揀低1格,如果唔係去到大抽獎,就好大機會入聖呂,除非覺得聖呂都可以接受,咁就先可以全攻型

Grace12141 發表於 21-5-22 19:38

需要準備咩文件?thx
有冇推薦信

回覆 老周 的帖子

有啊

唉⋯⋯這個會否成為自行派位嘅反面教材?
另,統一派位,唔理你是否Band 1 組别最後成績的那位同學都有資格去抽,和叩Band-1A嘅中學。
教育王國有家長分享孩子以小學全級第一名以自行入皇仁/英華,都變成校內普通人⋯⋯(抱歉我多口了)

Grace12141 發表於 21-5-22 19:38

需要準備咩文件?thx

你搵左有邊幾間可以叩門先啦

叩門所需文件:
1. 小五、小六成績表(有小部分學校甚至要求小四成績表,故亦可帶備)
2. 派位紙
3. 你覺得有需要 都可以準備定Portfolio(課外活動記錄、獎項等)不過唔係間間中學收
4.自行選校個張表格
5. 身份證 同副本
6. 校長推薦信(如有)
7. 學生照片
8. 已貼本地$2郵票之回郵信封數個
9. 叩門學校已填妥之申請表(不少學校預先在網上上載相關表格,家長可預先填寫)
10. 足夠現金 及 支票簿
11. 文具 筆

Thanks 🙏🏻

回覆 Grace12141 的帖子

從另一角度,級十的全港RO一定在所有申請YWGC,BPS的學生中比較靠後,自行也就4X,5X個位,所以會比較難。但就教育王國中看到的,放棄YWGC的位子還是蠻多的。所以,別放棄,説不定候補上了呢。
據我所知,YWGC就一定沒有叩門了,BPS的叩門也極難。所以之前其他家長的建議都不錯。

祝你的小朋友派位結果已經超級理想。

回覆 200904 的帖子

Thank you very much

往年港島區自行(冇揀過都)可以叩的有:
女校 - MSS, SFCC, SSGC, SPSS, SCGS & 坑真
男女校 - 高主教, 港島民生, 中婦, st Marks & 港同
個別學校放榜前有公佈叩門資料及要求,到時上網查看。
Good luck!

Grace12141    發表於 21-5-24 18:58

回覆 老周 的帖子

St Clare 叩門都唔易, 近幾年都有收外校級頭,另聖心及自己小學叩門既學生, 而且每年都得2,3個位. 如王家爸爸說, 叩門難度高, 每間好既學校叩門生數量都好多,學校一定選最top 既學生, 而且每間學校都得幾個位,會收比平時自行收既程度高好多, 不過點都好, 叩左先算.
‹ 上一主題|下一主題