用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 美國國際學校(AIS)真的不好嗎
go

[小學] 美國國際學校(AIS)真的不好嗎 [複製鏈接]

坊間很多關於AIS(九龍塘 - 美國國際學校)的負面評價,主要集中在幾年前中學校風。親身去學校周圍觀察過,也去過school tour,感覺正常。因去school tour正是放學時間,看不到課堂上的情況,但沿路都看到不少AIS學生放學,並無散漫無規矩的印象,看到一兩個mix樣的中學生化淡妝(並不是問題),大部分學生用英文交談,亦有聽到韓語,廣東話,普通話,但不多。希望AIS用家分享。謝謝
   0    0    0    0

You can PM me your questions

回覆 franny613 的帖子

除了校园略小,其它方面我还是比较满意的。Got nothing to complain.

回覆 jpmx 的帖子

感謝~其實想多了解小學的情況,因為有小一offer,但聽到不少關於校風散漫的評價。。。舉棋不定

I want to know more too, as My two boys will have assessment in next week for Grade 6 and Grade 4.

回覆 gamui 的帖子

Have you scheduled a school tour? Are you going to transfer your boys from LS to IS?
You can find more info here:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3854120&extra=page%3D1&page=2

gamui 發表於 21-5-26 11:40

I want to know more too, as My two boys will have assessment in next week for ...

Hi may I know if you have any offer from the AIS for your boys? I am planning to apply G8 for my son from LS to AIS, thanks

回覆樓主:

我朋友女兒讀緊AIS , so far 都好滿意。

只知高中情況
校規都嚴,好重視disciplin, 唔係好似人地講咁free到咩都唔理高中學業學校都好注重, 行政好好, 就算高中家長都好清楚學校有咩進行緊
學生人數少, 老師普通關愛, 同學生朋友咁, 高中校長可以記得晒同學仔既名
當然都遇過有唔好既老師, hea 教咁
香港人比例唔多, 同學之間無種族岐視, 亦唔會比較家底
少少化妝係有既, 老師都會話兩句
學生都乖, 唔覺有咩壞學生 <------ 我個女standard
都有D學生英文唔係好好 (即講到, 但寫就麻麻)

‹ 上一主題|下一主題