用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 叩門請教bps
go

叩門請教bps

pls help

回覆樓主:

BPS叩門高難度挑戰

《請問BPS有冇叩門?》
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3757523

Poyau 發表於 21-5-20 13:31
BPS叩門高難度挑戰

《請問BPS有冇叩門?》
有沒甘誇丫?
PS:(個人感覺)校工好 nice喔.程序如此(放低叩門資料),唔通叫坐低飲杯水先?

Grace12141 發表於 21-5-20 12:51
pls help

都無乜help 到
你自行有入過表 想叩門 都係去填張紙仔
我上年叩門 唔知係因為疫情關係
無需面試 無需考筆試
佢肯收你就會call 你
佢唔收你 你係無野可以做

medicine 發表於 21-5-20 13:45
有沒甘誇丫?
PS:(個人感覺)校工好 nice喔.程序如此(放低叩門資料),唔通叫坐低飲杯水先?
...

睇睇條link#2叩門成功數字

Poyau 發表於 21-5-20 14:11
睇睇條link#2叩門成功數字
我所指就係叩門成功數字,同PS内容無關.

只係,尼啲所謂内部消息的可信程度.

PS:又沒八到邊個係留級,人數算齊(出國除外).真係沒收叩門生?

PS:樓上已經有一位成功叩門,不過沒入讀(選直)

medicine 發表於 21-5-20 14:16
我所指就係叩門成功數字,同PS内容無關.

只係,尼啲所謂内部消息的可信程度.

BPS校務報告見嗰兩年S.1人數較少
之後兩年重返14X人 叩門位應該多啲

學生人數 S.1 | S.2 | S.6 (vs. S.1)
2019/20 143 | 143 (-1) | 126 (-14)
2018/19 144 | 135 (-3) | 135 (-9)
2017/18 138 | 138 (-) | 126 (-18)
2016/17 138 | 141 (-3) | 122 (-22)
2015/16 144 | 140 (-) | 163
2014/15 140 | 144 (-) | 166
2013/14 144 | 142 (-2) | 168
2012/13 144 | 143 (-1) | 172
2011/12 144 | 179 | 179

每年叩門成功得1,2個,學校會將叩門位用作留班位,留班的人數也頗多,所以應該無太多位作叩門用。PS:本身是用家

無想像中咁難,上年識人係叩門入的,個人認為好睇係邊間小學,如果前人(師姐)讀得好,叩到的機會較高。

醒目開學勳章

肥豬怪獸 發表於 21-5-24 17:28
無想像中咁難,上年識/知道3個係叩門入的,個人認為好睇係邊間小學,如果前人(師姐)讀得好,叩到的機會較高 ...

上年特別多人叩到,係因為情況特殊,全級中一升班,所以至有8個叩門位。

我女中一嗰年,係有8個留班生嘅,到差不多開學就有其中一個退學,所以就有一個叩門位,而最終係無填補到。

我聽其他家長講,用學校留班嘅準則,8個留班位其實係唔夠。

請問我女是東區的學生如果抽不到庇裡羅士有機會可以叩門嗎?如果叩門我需要準備什麼資料呢?唔該

TAOXINGJI 發表於 22-5-16 00:18
請問我女是東區的學生如果抽不到庇裡羅士有機會可以叩門嗎?如果叩門我需要準備什麼資料呢?唔該 ...

根據上面2樓條link 的舊資料,叩門的基本要求,要自行有申請過BPS (今年因疫情取消了面試,過往要入到圍面試才可叩門)。

回覆 tpmon 的帖子

請問怎樣知道是否有入圍

TAOXINGJI 發表於 22-5-16 17:39

請問怎樣知道是否有入圍

我估計在2022年1月時,自行有報BPS 才可叩門。

請問怎樣知道是否有入圍
以往有面試時是在校網有公佈的.取消面試就好似不會公佈入圍名單.

回覆樓主:

今年沒有公佈入圍名單。
以往係申請者的top 70%有面試機會。

請問怎樣知道是否有入圍
之前,聽講,好似係叩門日(即放榜當日)去擺低資料即可.又好似,即使無申請過都接受叩門(這點不肯定).

pauljr 發表於 21-5-28 15:58
上年特別多人叩到,係因為情況特殊,全級中一升班,所以至有8個叩門位。

我女中一嗰年,係有8個留班生嘅 ...
請問點樣留班?主科任何一科唔合格?

醒目開學勳章

cafeva 發表於 22-5-17 07:09
請問點樣留班?主科任何一科唔合格?

好似係主科任何一科或主科以外三科或平均分唔合格至有資格,得8個位,未必排得到

醒目開學勳章

TAOXINGJI 發表於 22-5-16 00:18
請問我女是東區的學生如果抽不到庇裡羅士有機會可以叩門嗎?如果叩門我需要準備什麼資料呢?唔該 ...

當年未提早通知自行,我問過係一定要自行申請過,放榜日喺門口寫低申請編號放入箱,其他資料全部都唔需要,包括名都唔駛,但當年自行係有面試。疫情咁啱又自行提早通知,又冇面試,唔知仲係咪咁。

至於有幾多人叩到,參考學生編號可以估到,同邊個、幾多個留班一樣。

放榜日前打電話去學校問下,祝成功。