用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中取捨 (直資v.s資助 )YWGS!!!!!!!!!!!!!
樓主: Grace12141
go

升中取捨 (直資v.s資助 )YWGS!!!!!!!!!!!!!  

醒目開學勳章 王國長老

駛唔駛為孫女舖路先,將來考spk spn有無優勢?

medicine    發表於 21-5-20 15:42

medicine 發表於 21-5-20 13:30
格仔裙,熊貓鞋.阿女話甘多色.我就順口話即係彩虹甘.尼度唔係甘叫,該更正為熊貓或格仔先得 ...

我以為講條天橋

回覆 Grace12141 的帖子

這是什麼意思, 樓主這兩天收到SPCS Call waiting?

medicine 發表於 21-5-20 13:03
睇埋隔離個post,即港島三間女校,分別係直津官三間.點揀先

一個讀左3年,暫時睇其實冇乜特別,老師會教書,測考正常冇教淺考深,功課正常,要做好時間管理,唔係就有時好閒有時忙到甩轆。

另一個剛剛踏左半隻腳入去上堂,明顯比家姐升中一時谷。STEM好有趣,英文睇沙士比亞reader(深),中文校本補充做文言文閱讀理解,語文知識……

結論,暫時睇直資好岩阿妹,阿妹要人迫下(意思多野比佢做)。

家姐岩津校,某程度上唔係全部勁人(始終有大抽獎),較易企係中上位置(家姐自我要求高,低左會唔開心)

依家對住佢2姊妹唔可以講邊間好D架。

kirstyau 發表於 21-5-20 16:34

一個讀左3年,暫時睇其實冇乜特別,老師會教書,測考正常 ...

好多謝你甘認真回覆甘多字先
我念總會有緣人可以從中得意.

事實,邊有唔使出力就有回報(即免費午餐)尼啲野,只係在家長口中就變成"讀得玩得","讀得輕鬆"而已(如果該家長buy某一間/一類學校的話).

對於官津中小學,始終有大抽獎(分別約佔7/5成),係有參差的情況.制度使然.

Grace12141 發表於 21-5-20 12:52
spcs
其實好睇具體情況。簡單啲講,如果小朋友英文好,又諗住去外國讀,SPCS好啲,否則YWGS好啲。

kirstyau 發表於 21-5-20 16:34

一個讀左3年,暫時睇其實冇乜特別,老師會教書,測考正常 ...

小學你最清楚兩個的情況(即使幾多力),分別津直,到DSE,咪可以睇出(雖然都係個別)有沒分別咯.
PS:我估,應該家姐勁少少.(讀書靠自己)

女一收到YWGS電話,咩直資都完全唔考慮,請有獨中,話唔使錢可有咁既校舍幾遠都值得,我地住新界區架

其實我想問 樓主 英華女 入左 定 無收到call?
我睇返佢之前既post 佢話收唔到call

kirstyau 發表於 21-5-20 16:17
我以為講條天橋
條天橋都幾勁架,一步就最少跨過四年~~

medicine 發表於 21-5-20 17:58
條天橋都幾勁架,一步就最少跨過四年~~

我問阿妹幾時背得哂。

醒目開學勳章

medicine 發表於 21-5-20 13:30
格仔裙,熊貓鞋.阿女話甘多色.我就順口話即係彩虹甘.尼度唔係甘叫,該更正為熊貓或格仔先得 ...
以為講緊另一間女校,要響彩虹轉車

medicine    發表於 21-5-20 19:05

醒目開學勳章

kirstyau 發表於 21-5-20 17:59
我問阿妹幾時背得哂。
返足6年好快背到,不過我會選擇搭lift

bobbob 發表於 21-5-20 18:35
返足6年好快背到,不過我會選擇搭lift
唔怪得次次想搭個陣,都係有人啦~~
行下都幾好,當鍛煉咯

回覆 kirstyau 的帖子

當初我也這麽決定。除非神校,否則就一定津貼。

如果屋企唔係特別有錢, 就YWGS算啦.

SPCS 大部分都係升上去, 我覺得會好排外, 又有錢, 又大部分會出國...

一定揀SPCS !

回覆 SLHongkonger 的帖子

純粹代朋友問,自己無收到call 㗎🥲

Grace12141 發表於 21-5-21 18:58
回覆 SLHongkonger 的帖子

純粹代朋友問,自己無收到call 㗎🥲

朋友收到call?因為SPCS適應班都上緊,所以有D好奇。
如果唔係,應該一早已經決定左。

已經決定左,不過只是想問問意見,睇下大家