用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 龍校的迷思
樓主: BabyBookBu
go

龍校的迷思   [複製鏈接]

視乎家長心態,心頭高的家長,去龍定唔龍都會想辦法谷小朋友做TOP果班
如果我自己小朋友有幸入到OK ge 龍/半龍類,佢小學KEEP中游成績就OK,
希望佢小學多元化輕鬆D,中學先最至緊要,唔洗想CHUR足佢12年

回顧番自己讀書年代,身邊D親戚小朋友(即係D堂表兄弟姐妹果D),
有幾個都係小學成績一般過一般,上到中學突然開竅突飛猛進

當然個小朋友幾時先開竅睇緣份啦...去到中學都唔開竅就唯有到時將勤補拙
只要小學唔係墊底個基礎太差,中學發力真係唔遲

creambun 發表於 21-5-20 09:14
考入Dgjs, 叩入SMCS, 抽入中西區半龍津小。大部分家長應該第一步已收工,但這位家長選擇繼續抽,繼續叩, ...

我今年身邊有一位係放棄DG呢條100%神龍而去中西區直屬半龍嘅朋友。無他嘅,咁人地真係覺得該直屬半龍比較適合自己小朋友嘅成長嘛。所以「100%龍校for sure」唔係對所有人都work。目前盡可能選擇適合自己小朋友嘅最重要。

回覆 balls 的帖子

DG 入到, 如錢不是問題, 有人都會怕大D讀唔掂, 係指跟唔到精英那班, 會比下去. 小朋友同家長都會有壓力.

kekeneko 發表於 21-5-20 09:37

DG 入到, 如錢不是問題, 有人都會怕大D讀唔掂, 係指跟唔到精英那班, 會比下去. 小朋友 ...

學費、location應該都有考慮,唔會只係睇龍或半龍

Sing13 發表於 21-5-19 23:45
又冇升中壓力,要踢唔使小學踢,中五踢都未遲.当然留級都讀唔掂另當別論.

唔少直資學校唔鼓勵競爭,排名 ...

係呀,小朋友個別科目比較弱,老師會邀請入補底班,老師針對小朋友問題再深入講解校本課程,我覺得好過外補。

直龍課程係12年規劃,目標係考好公開試入U, 唔係升中

kekeneko 發表於 21-5-20 09:37

DG 入到, 如錢不是問題, 有人都會怕大D讀唔掂, 係指跟唔到精英那班, 會比下去. 小朋友 ...

Yes,佢唔係考慮金錢和地點,真係考慮到自己小朋友性格同埋能力唔太適合所以先放棄DG。

deco99 發表於 21-5-20 09:43
學費、location應該都有考慮,唔會只係睇龍或半龍

學費地點不是問題。家長自己真係對比過兩間學校,覺得自己小朋友性格同埋學術功底真係唔太適合去神校。

balls 發表於 21-5-20 09:33
我今年身邊有一位係放棄DG呢條100%神龍而去中西區直屬半龍嘅朋友。無他嘅,咁人地真係覺得該直屬半龍比較 ...

真是適合比龍/半龍/直私名校重要。比較的話最好學校比學校,唔係龍校就一定輕鬆自在。自己小朋友的龍校輕鬆就以為其他龍校一樣輕鬆自在。上年我對比過兩間龍校書單,其中一間貴接近一倍,多出的主要是中英的練習。學校要買咁多練習,段估唔會唔駛做嘛!

龍校其實是正常不過的東西,參考下國際學校制度,全部有中學的都是全民皆全龍,甚至highly selective school也可以由幼稚園到中學全龍,這的確令到學生減少了無謂的壓力和不確定性,課程規劃得更好,不用為升小/升中而扭曲,我又唔覺得係hea,只是小時候可以容許你按自己步伐學習。大家都聽過好多小朋友會遲D先發力(尤其男仔),亦好多太早搏盡反而到高中甚至大學keep不到。
大前提你要跟到學校提供課程和要求,每間學校都有自己的定位和標準,所以找適合的學校很重要,太淺太深都不好,能力不同對學習感受亦不同,同一間學校都有人說輕鬆有人哎救命。

964000 發表於 21-5-20 10:47
龍校其實是正常不過的東西,參考下國際學校制度,全部有中學的都是全民皆全龍,甚至highly selective schoo ...

我非常贊同你最後一句:所以找適合的學校很重要,太淺太深都不好,能力不同對學習感受亦不同,同一間學校都有人說輕鬆有人哎救命。

我就係放咗一間我朋友認為好好嘅開心輕鬆龍校選擇一間唔知點解佢真係好反感嘅小學,佢就不停砲轟我⋯⋯其實講到底,佢係唔明白「太淺太深都不好」、「能力不同對學校感受亦都不同」。我都無做太多解釋了,明嘅人自然會明。

964000 發表於 21-5-20 10:47
龍校其實是正常不過的東西,參考下國際學校制度,全部有中學的都是全民皆全龍,甚至highly selective schoo ...
其實外國免費既學校,係極少結龍
收費學校反而要結龍先可令多D人去考
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-5-20 14:58
其實外國免費既學校,係極少結龍
收費學校反而要結龍先可令多D人去考

咁如果條龍交到業績(成績),相信收費幾貴都大把人爭住入。
之前聽個日本媽媽話原來日本有一種私立一條龍的小學中學跟住直升私立大學,當然收費貴入學亦爭崩頭(即可以揀學生),佢話佢讀咁多年書都hea讀冇壓力成日玩,然後就無驚無險大學畢業就入咗i-bank做,佢仲問點解香港冇呢D學校

964000 發表於 21-5-20 16:01
咁如果條龍交到業績(成績),相信收費幾貴都大把人爭住入。
之前聽個日本媽媽話原來日本有一種私立一條龍 ...

奇怪,我問咗幾個日本同事,由3x - 5x歲,都話未聽過日本有間咁既學校喎?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-5-20 18:35
奇怪,我問咗幾個日本同事,由3x - 5x歲手,都話未聽過日本有間咁既學校喎? ...

https://zhuanlan.zhihu.com/p/68544610

可能類似以上講呢啲,人地係咁講, 我又不方便challenge佢,不過佢本身都係叻女,所謂hea讀,人人不同演繹。

hkpapa852 發表於 21-5-20 18:35
奇怪,我問咗幾個日本同事,由3x - 5x歲手,都話未聽過日本有間咁既學校喎? ...
你啲嘜同事丫

如果甘岩個同學仔畢業之後係某地產做得唔夠過癮,過檔海洋公園,他仲會話,係甘伸下手板,就有百幾億添.(入投行做有乜甘威)

好想去海洋公園丫~~

BabyBookBu 發表於 21-5-19 10:00
唔好意思,係隔鄰一篇文章見人人都好似好想入龍校讀,我不得不説出小小感想。沒錯,龍校升上中學部有大比率 ...

入番正題,其實龍校都好多種,除了band 1津和神校,仲有二缐(跟據EK呢度的定義),甚至band 3(EK家長沒有興趣),band 3個啲咪教慢啲又唔會谷成績。
但你主要想講第一類?

balls 發表於 21-5-20 09:33
我今年身邊有一位係放棄DG呢條100%神龍而去中西區直屬半龍嘅朋友。無他嘅,咁人地真係覺得該直屬半龍比較 ...

For Sure xxx 個批家長 是不接受其他可能性的(emoji) for sure 是你太膚淺 (emoji)(emoji)

balls 發表於 21-5-20 11:06
我非常贊同你最後一句:所以找適合的學校很重要,太淺太深都不好,能力不同對學習感受亦不同,同一間學校 ...

唔知你選了邊間,但如果學校程度太淺而小朋友能力高,其實都係一種壓力,沒有挑戰係學唔到野的,小朋友亦會覺得悶失去動力,到時家長又要出去學深D。
我有朋友小孩讀緊一間輕鬆教得慢的學校,她長期要自己教小朋友和外補,現在好想轉番去深的學校,她說轉了校就不再外補,等學校「餵」小朋友,所以唔係人人入咗「谷」校都追唔上覺得辛苦的,自己小朋友不適合唔代表人地唔啱。

回覆 hkpapa852 的帖子

有吖,早稻田/慶應都有小學直升大學。再唔係仲有青山學園大/立教大/學習院等。

beastiebistro 發表於 21-5-21 07:20
回覆 hkpapa852 的帖子

有吖,早稻田/慶應都有小學直升大學。再唔係仲有青山學園大/立教大/學習院等。 ...
應慶好似算係,不過呢種「應慶愛」,係咪你想要既呢?
https://tw.news.yahoo.com/%E8%A2%AB%E7%88%B6%E6%AF%8D%E7%BD%B5-%E7%91%95%E7%96%B5%E5%93%81-%E4%B8%8D%E9%85%8D%E6%B4%BB%E8%91%97-%E6%97%A5%E6%9C%AC%E5%B0%8F%E5%AD%B8%E7%94%9F%E8%A2%AB%E7%B6%81%E4%B8%8A%E5%90%8D%E7%89%8C%E5%A4%A7%E5%AD%B8%E6%9E%B7%E9%8E%96-%E6%9C%83%E8%AE%80%E6%9B%B8%E7%88%B6%E6%AF%8D%E6%89%8D%E6%84%9B%E6%88%91-065500625.html

‹ 上一主題|下一主題