用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 龍校的迷思
go

龍校的迷思   [複製鏈接]

唔好意思,係隔鄰一篇文章見人人都好似好想入龍校讀,我不得不説出小小感想。沒錯,龍校升上中學部有大比率當然好,但大部分人也會miss咗當中嘅付出。呢d學校大都非常熱門,不愁收生,入到的除了小朋友smart外,家長在背後發功是必然的。如果小朋友稍一未能配合,便被學校老師標籤了。之後加予壓力比小孩及家長....而且他們只會教好嘅學生,不會教番好學生。無他嘅,因為佢地著重成績名氣,對於要教番好小朋友嘅責任,當然交番比家長。而且如果成績不好,很多小朋友中途已經跳船了,又或者比學校勸退了,所以100%升中呢d數字,好明顯不是學校令小朋友達成,而係迫家長迫小朋友而錬成的。呢d龍校,表面講得好好聽,升返中學比率高。但其實係迫出來的。如果有家長好天真以為一咗去,小孩一定直升上b1中學部,一勞永逸,實在太幼稚的想法。完全比呢個marketing嘅marking scheme美化了,請自行思量自己小孩是否能在咁樣環境學習,家長自己又是否能忍受呢d學校嘅招呼才好
   21    0    0    0

意料之內,入得去就預咗。唔好話龍校,名校多數都就係咁。

BabyBookBu 發表於 21-5-19 10:00
唔好意思,係隔鄰一篇文章見人人都好似好想入龍校讀,我不得不説出小小感想。沒錯,龍校升上中學部有大比率 ...

係,除非指明100%升上中學部的真龍。否則六年又係要keep住谷,咁當然比無中學好

入得就預咗要付出。我眼見好多小朋友有幸抽中入咗龍校,家長未能配合,未能達到學校目標水平。小朋友感壓力,又被勸退學。但其實老師有嘗試教好小朋友,但唔適合入讀,夾硬嚟大家都唔開心。

其實標榜Happy School又有亮麗成績既學校,都係用同一技倆

hohol    發表於 21-5-22 18:53
apple1990    發表於 21-5-19 15:04
windwindbaby    發表於 21-5-19 13:48
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

世界上哪有免費午餐

一分耕耘一分收穫
邊有學校鼓勵日日開心玩又可以有好成績呀。除非全部學生係神童,或者完全靠家長發功。

BabyBookBu 發表於 21-5-19 10:00
唔好意思,係隔鄰一篇文章見人人都好似好想入龍校讀,我不得不説出小小感想。沒錯,龍校升上中學部有大比率 ...
龍校唔止一種,津龍只有Mary ,其餘大多都是直或私龍,認同讀龍校唔係唔駛讀書,亦需要父母跟進,但起香港讀local 課程,請問有邊間唔需要跟進?就算IB咪一樣要補習,一樣要父母助攻(錢助攻多啲)。起香港玩得呢個遊戲就要有預咗既心態,亦要預就算助攻都未必成功,但有龍打底,總好過在公海浮沉。

Jean1769 發表於 21-5-19 10:12
係,除非指明100%升上中學部的真龍。否則六年又係要keep住谷,咁當然比無中學好
...
100%升上中學部嘅,你以為會輕鬆?

ok3 發表於 21-5-19 14:55

我小朋友黎緊就係會升上一間咁既學校,我打算輕鬆保持佢學習興趣,唔考包尾就得!打算俾佢學真係有興趣的嗜好,唔駛搏拎cert同獎

要考中學真係唔係講玩,一刻都不能放鬆。

Jean1769 發表於 21-5-19 14:57
我小朋友黎緊就係會升上一間咁既學校,我打算輕鬆保持佢學習興趣,唔考包尾就得!打算俾佢學真係有興趣的 ...

小朋友上到小一你就知。
不是家長沒要求,是老師們有要求。
你太hea, 跌到尾十,老師一定會出聲。

mrchuchu 發表於 21-5-19 15:20

小朋友上到小一你就知。

所有野都係relative, 升中壓力比無龍的少很多很多係唔需要爭論。

至於老師要求邊間學校都要

Which 龍校會迫人退學?(emoji)

ok3 發表於 21-5-19 14:55

就算100%升上中學部,對尾果10-20%學生都未必是一件好事。半龍其實未又要打生打死做前列去保證上返中學部。

creambun 發表於 21-5-19 15:57
就算100%升上中學部,對尾果10-20%學生都未必是一件好事。半龍其實未又要打生打死做前列去保證上返中學部 ...

咁講無間無壓力啦

都係相對問題

100%要考中學》X%要考中學(for非100%龍)/外闖更上一層樓〉不做100%龍的尾20%(assume呢條龍係靚中學)

creambun 發表於 21-5-19 15:57
就算100%升上中學部,對尾果10-20%學生都未必是一件好事。半龍其實未又要打生打死做前列去保證上返中學部 ...

係啊,其實無論咩學校都係要保持戰鬥格,只不過真神龍嘅話真係會少點煩惱,起碼唔需要喺茫茫公海中浮沉。

題外話:我之前喺其他post都講過,對於我黎講,如果係二線真龍VS一線小學,我就寧願保持六年戰鬥格啦。既然唔like真龍嘅中學,咁就無謂讀人地小學啦。除非阿媽可以完全自谷發功助小朋友考插班。我之前放咗一間充滿愛心嘅真龍然後竟然比朋友XX,真係有點嬲。未來係我同小朋友共同進退,朋友咁激動何必呢?

每個家庭都有各自的考慮,我都尊重每個家庭的選擇,亦都認為每一間學校有優點也有缺點。選擇適合自己小朋友、自己家庭理念嘅最重要。

各位爸爸媽媽加油!

Jean1769 發表於 21-5-19 16:21
咁講無間無壓力啦

都係相對問題

係香港讀書真係無乜邊間無壓力。你暫時只見到非龍校的升中壓力。但不同龍校內部的壓力你只是未知道罷了。

盲目追龍,其實反而係作繭自縛
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

creambun 發表於 21-5-19 16:45
係香港讀書真係無乜邊間無壓力。你暫時只見到非龍校的升中壓力。但不同龍校內部的壓力你只是未知道罷了。
...

我的留言都是針對升中壓力。你咁大包圍咁講仲要計埋家長本身要求添!

Jean1769 發表於 21-5-19 16:47
我的留言都是針對升中壓力。你咁大包圍咁講仲要計埋家長本身要求添!
未計學生天資
‹ 上一主題|下一主題