用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 2021 APA Junior Music Programme
樓主: cmir
go

[音樂] 2021 APA Junior Music Programme  

回覆 ahmi 的帖子

是的.....學士學位和碩士學位課程!基本已決定行音樂路!

https://www.hkapa.edu/tch/music/departments/vocal-studies
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

bebebe12345 發表於 22-3-25 12:18
回覆 ahmi 的帖子

是的.....學士學位和碩士學位課程!基本已決定行音樂路!
如果大學想繼續進修 Vocal, 是否入 junior music programme 會有著數? 因為有track recordzd1另外是否咁多間學校中, 包括CUHK, BU, HKU, APA音樂系 是最好? 還是大多到外國讀?

cmir 發表於 22-3-25 12:26
如果大學想繼續進修 Vocal, 是否入 junior music programme 會有著數? 因為有track recordzd1另外是否咁多 ...

我都想知多啲,見通常話入U嘅比較學術性,APA就係技巧,但我本身唔識音樂,唔太知分別。同埋見好多出名嘅都會去外國再進修,好似好漫長同複雜。

cmir 發表於 22-3-25 12:26
如果大學想繼續進修 Vocal, 是否入 junior music programme 會有著數? 因為有track recordzd1另外是否咁多 ...

有幾年在Junior的學習、適應力當較強、若然被Senior老師看在眼裏、機會自然不差! 當然如擁有吸引人的聲線、自不在話下。
本地而言、APA當在優先之列、若有機縁能跟上心儀有功力的老師更不用多說!

技巧當然是追求、APA也不止技巧(還可以唱理Opera),將來出外進修Master或讀讀埋Master再出去進修都是不錯的選擇、若喜歡挑戰自我、自然會花更多時間去追求、時間可以相當漫長、也許廿幾卅才是真在的開始......、當然也可以選擇讀上博士或教小朋友!

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回覆 Momobaba012 的帖子

係同一位老師教, 但歌曲分別屬於不同時期咁既意思

Anyone applying for violin pre-junior course this year?

babyG2015 發表於 22-3-27 11:50
Anyone applying for violin pre-junior course this year?

回覆 honeybibibibi 的帖子

Good luck on the application! Hopefully we can have good news soon!

bebebe12345 發表於 22-3-25 15:26
有幾年在Junior的學習、適應力當較強、若然被Senior老師看在眼裏、機會自然不差! 當然如擁有吸引人的聲線 ...

其實阿囡呢排好迷opera,拉咗我去聽咗幾次,佢如果想學又係咪讀junior,定搵相關老師好啲呢?

ahmi 發表於 22-3-27 13:54
其實阿囡呢排好迷opera,拉咗我去聽咗幾次,佢如果想學又係咪讀junior,定搵相關老師好啲呢?
...

Opera 唔會年紀小學吧

ahmi 發表於 22-3-27 13:54
...

既既然她喜歡丶讓她欣賞也會在腦海中留下印象丶將來有機會自會用出來丶opera 還有導演指導的!現在好好地學好唱丶將來更可以用得上丶競爭相當丶始終唱是最重要丶還要看囡囡轉聲定了是何聲部。
若是進入了Junior ,自然有老師跟着丶還看所分配的是否你心儀丶真的還要加一點運氣。將來若升讀Senior、每年都有機會在一場opera爭取演出。

這個也不妨作參考......
Opera Hong Kong

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

Momobaba012 發表於 22-3-27 23:01
Opera 唔會年紀小學吧

通常幾大,見坊間有啲班收好細個

bebebe12345 發表於 22-3-28 14:05
慨然她喜歡丶讓她欣賞也會在腦海中留下印象丶將來有機會自會用出來丶opera 還有導演指導的!現在好好地學 ...

謝謝,會再同囡囡研究。

正正就是這些課程都收年紀小的學員,我囡中三感覺已經好大個

ahmi 發表於 22-3-28 14:37
通常幾大,見坊間有啲班收好細個

通常十幾至廿幾歲開始學(外國)。

ahmi 發表於 22-3-28 14:41

謝謝,會再同囡囡研究。

哈哈丶不大不大丶對聲樂和歌劇來說丶囡囡還是非常年輕丶年紀小也是作初步接觸而已丶將來決定全心投入的人也不多丶不必太心急、欲速則不達!一步一步向上求進丶時間相當丶祝願有機緣能夠遇上心儀有功力的老師!
我的孩子也是保留至年紀相當才全身投入。

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

如果學左一年,發覺同老師唔夾,有冇得轉架?

honeybibibibi 發表於 22-3-27 12:36
請問知唔知通常小提琴要考到幾多級先會有機會?

jacd 發表於 22-4-1 20:53
請問知唔知通常小提琴要考到幾多級先會有機會?

唔清楚
佢寫二級程度或以上
我小朋友5歲,剛考完二級咋
第一次報,應該都無咩希望。
諗住試下無妨咋。

請問讀Junior既學生比較易考入演藝既degree嗎?

今天收到了申請受理編號