用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 2021 APA Junior Music Programme
樓主: cmir
go

[音樂] 2021 APA Junior Music Programme  

glyna 發表於 22-3-9 10:28
請問有無人知pre junior 大提琴和長笛收幾多人?初學小組有無機會升上pre junior?想跟APA的導師還有別的途 ...

我個小朋友上年考入長笛,而家嗰位老師當時只係收咗兩位學生,其他老師就唔肯定收咗幾多位
我冇記錯長笛而家總共應該有五位老師

sheep2015bb 發表於 22-3-9 23:55
我個小朋友上年考入長笛,而家嗰位老師當時只係收咗兩位學生,其他老師就唔肯定收咗幾多位
我冇記錯長笛而 ...
謝謝,兩位Pre junior 新生?還是老師學生只有兩位是pre junior 的?想請問如果疫情嚴重(如現在),一對一的課是停課,zoom 還是上老師家?能否介紹下你小朋友的情況。我個小朋友小一,學左半年,只能吹到一級的歌,是否不用試了?明年再考?謝謝

glyna 發表於 22-3-11 00:25
謝謝,兩位Pre junior 新生?還是老師學生只有兩位是pre junior 的?想請問如果疫情嚴重(如現在),一對一 ...

1) 上年我們的老師只收了兩位pre junior 的學生(一位哥哥約五年班,另一位是我女兒)因為仲有另外四位apa 長笛老師,所以不肯定共新收了多少人。
2)主修課一對一自己約老師,因為疫情太嚴重所以我哋都轉左Zoom(其他樂器可能仍有同學上實體)zoom雖然教學效率比實體低一些,但只要用心佈置好上課設備,堅持每星期有學習新知識,好好運用「暑假」練習,情況其實很樂觀。
3)我認為參與pre junior除主修課有專業導師指導以外,musicianship學習樂理(內地翻譯musicianship 做音樂素養班,非常貼切)亦可以讓熱愛音樂嘅小朋友們一齊上堂建立友誼, 另外課程(疫情間暫停) 仲有大師班,管樂團,in-house concert 等等。
4)課程單張係要二級水平(記住係水平,唔係證書)吹得好比起證書更重要,選一些你小朋友好有自信,表達到音樂感嘅曲目重要過高級數嘅歌。

請教有經驗家長、有聽聞小朋友有幸被錄取、但之後卻自己退學。原因是因為太過嚴厲、變得不再喜歡音樂。又或者因為需要花太多時間在音樂方面,兼顧唔到學業所以選擇退出。唔知有沒有家長有類似經驗可以分享一下,謝謝。

回覆樓主:

已提交申請

E-mail寫:
申請者可能會被邀參加面試及/或考試,舉行時間約於2021年5月至6月。青少年音樂課程部門將以電郵方式通知獲邀的申請者面試及/或考試的安排。

咁唔成功會唔會有通知呢?

希望知道既朋友可以解答下

honeybibibibi 發表於 22-3-18 23:16
已提交申請

E-mail寫:
報名介紹裡寫的是如果未被錄取不會通知

babyG2015 發表於 22-3-20 01:05
報名介紹裡寫的是如果未被錄取不會通知

謝謝回覆。

lovepianooooo 發表於 22-3-17 15:23
請教有經驗家長、有聽聞小朋友有幸被錄取、但之後卻自己退學。原因是因為太過嚴厲、變得不再喜歡音樂。又或 ...

有知道上到心儀中學,為咗應付學業就退出嘅小朋友,亦有聽過本身已經喺神校+ pre-junior , 但認為喺學校練團+ 外面找老師private 呢個安排適合亦慳時間啲,所以退出pre junior。

找到呢個帖真好!女兒一直在香兒唱歌,想學聲樂,佢有師姐建議佢自己搵私人老師學,唔知唔唔報APA好,各位可以分享吓嗎?佢而家F3,會唔會大得滯?

回覆 ahmi 的帖子

唔遲啊, 可以報合唱小組同唱歌, 睇下邊樣收就學邊樣, 唔得先再搵聲樂老師學唱歌.

照理應該合唱小組易入過唱歌, 小女前一年先合唱小組,之後報唱歌收左就轉左學唱歌,
唱歌都有合唱小組, 感覺整體程度高少少.

kids_queen 發表於 22-3-23 11:18
照理應該合唱小組易入過唱歌, 小女前一年先入合唱小組,之後報唱歌收左就轉左學唱歌,
唱歌都有合唱小組, 感 ...

我個女唱咗好多年合唱團,所以想學聲樂,獨唱但不是流行曲嗰啲,所以覺得APA正統啲。

請問你個女幾大,會學唱啲咩歌,係咪分派老師個人教授?係咪冇得揀老師?

小女中二, 之前已經學了聲樂幾年,
在APA  有單對單的唱歌堂, 其實同外面的聲樂老師上堂一樣.
APA 不同之處是有每周一堂的樂理課, 和一堂合唱團的課,
我自己就覺得珍貴在此, 可以同其他同學交流切磋.
如果你只期望學聲樂, 大可不必一定報APA,
因為一學就要半年, 而每周要付出的時間又比較多

會學唱啲咩歌? 不同時期的英文, 德文, 意大利文歌 (詳情要問阿女)係咪分派老師個人教授? 是
係咪冇得揀老師?據我所知係無

kids_queen 發表於 22-3-23 16:17
小女中二, 之前已經學了聲樂幾年,
在APA  有單對單的唱歌堂, 其實同外面的聲樂老師上堂一樣.
APA 不同之處 ...

謝謝,請問每週要預多少時間?見章程提到入咗學就不可在外面學,真的嗎?咁你囡囡係咪要停出面聲樂堂?原因唔想學生學得太雜/學壞師?

冇得揀老師是最大的風險,好似大提琴,名錄上有大師級的,有HKPO,小交響樂團的,但也有一些是APA畢業不久的。

kids_queen 發表於 22-3-23 16:20
會學唱啲咩歌? 不同時期的英文, 德文, 意大利文歌 (詳情要問阿女)係咪分派老師個人教授? 是
係咪冇得揀老 ...

有水準嘅聲樂老師,應該可以教晒英文、德文、法文、意大利文掛

回覆樓主:

想問下violin如果已經有二級以上水平,beginner's group係咪唔太值得入?
因為我暫時只報了pre-junior

ahmi 發表於 22-3-22 17:06
找到呢個帖真好!女兒一直在香兒唱歌,想學聲樂,佢有師姐建議佢自己搵私人老師學,唔知唔唔報APA好,各位 ...

聲樂是一種最不用急的"樂器"、還有轉聲的階段、F.3一點也不大也不用太急! 難得的是擁有吸引人的"樂器"、也許廿幾卅歲才是眞正發揮的時刻。
囡囡在香兒合唱團相相當不錯的參與、也許讓她將來鐘情於聲樂.
能讓她在APA學習在這兒是不錯的選擇、尤其沒有心儀的老師、也許將來會選擇升上Senior。
每星期一堂私人課是跑不了、上滿了也許還要私人付款上課! Junior星期六活動。
有心於此時不妨學一學德文、
能夠跟著心儀的老師當然最好、否則把目標放在Senior.
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

bebebe12345 發表於 22-3-25 09:43
聲樂是一種最不用急的"樂器"、還有轉聲的階段、F.3一點也不大也不用太急! 難得的是擁有吸引人的"樂器"、也 ...

謝謝。請問senior是指APA更高級的課程嗎?