用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 值唔值得為窩迦repeat K1?
go

值唔值得為窩迦repeat K1?

細b讀緊普通卷校,目標係入一線津校,有細佬跟尾,如果窩迦在叩門方面有無著數?

兩個字,唔值

回覆樓主:

小一叩門係官津唯一可選學生機會
注重學術面試表現多於那間幼稚園

sugar1redbean 發表於 21-5-17 15:31
細b讀緊普通卷校,目標係入一線津校,有細佬跟尾,如果窩迦在叩門方面有無著數? ...

唔值

小孩子大一年能力唔會自動變強

我身邊全部超大 b 能力都一般般。。
小學都唔係白做,每年有幾百個申請人係數據庫裡面做參考
小學對超大 b 的要求也自然大幅提高

說句不好聽別介意,如果超大進不了一線私幼比如SC LH 這種,小學入一線學校也比較渺茫,還不如繼續原本的學校,賭大抽獎

快樂火雞 發表於 21-5-20 12:52
說句不好聽別介意,如果超大進不了一線私幼比如SC LH 這種,小學入一線學校也比較渺茫,還不如繼續原本的學 ...

我哋超大,不過係因為知道超大無優勢嗰陣已經太遲,聽你咁講更加灰

sugar1redbean 發表於 21-5-17 15:31
細b讀緊普通卷校,目標係入一線津校,有細佬跟尾,如果窩迦在叩門方面有無著數? ...

不如先研究一下一缐津校有幾多個叩門位先…. ?!
津校唯一可自選學生的機會… 研究一下再諗…

Chankai 發表於 21-5-20 13:30
我哋超大,不過係因為知道超大無優勢嗰陣已經太遲,聽你咁講更加灰
...
點解甘講?

sugar1redbean 發表於 21-5-20 15:44
點解甘講?

都係睇家長點谷,讀邊間除左名幼差別不是特別大

我也來分享一下我所認識的好幾個超大B一直的學術發展都好好,相當優秀
相反,我認識的超細B一直讀得好辛苦
不過,好視乎小孩的個人能力,好“個別”
如果已讀了一年K1, 樓主既然有考慮repeat K1, 就自然有一定的原因
事實上,這兩年的ZOOM學習模式不是每個小孩都接受並學得好,如果真的有這學習“需要”,repeat多讀一年不是壞事
至於窩迦,我個人認為迦南係資助幼稚園中學術算強,只要窩迦比起之前所讀K1幼稚園強(我指係學術要求),即是小孩入到窩迦讀K1會有“增埴”,那麽窩迦是可以考慮的
關於官津小一派位,運氣為主;叩門就有好多因素,九龍塘區幼稚園確實帶有“歷史性優勢”,是好的因素,這是不能否定
當然,樓主要努力培訓小朋友,到了叩門有得考試時,就講實力
最後,祝願樓主小朋友有好的發展,將來入到心儀小學

mingmingyinyin 發表於 21-5-20 17:27
我也來分享一下我所認識的好幾個超大B一直的學術發展都好好,相當優秀
...
多謝你的回覆!迦南的確比現時的幼稚園強,所以才唸緊值唔值轉,亦希望佢上小學無追得甘辛苦。

幼稚園的小朋友,發展是以月算的,三個月前不會的,三個月後可以做得好熟練。
如果話超大的學術好,當然一點都不奇怪,尤其係K1的小朋友,超大和超細差了整整一年,三四歲人仔來講,人生閱歷差了三四成。但係這種差距在K3會縮小,在考小階段已經不甚明顯。
所以好多時家長要認清自己,到底係學術好,還是僅僅是年齡優勢。以我所見,在K1階段,超大對應叻的中B(4-6月)已經無甚優勢,到K2,叻的細B也會慢慢追上來的。
回到窩迦,我覺得插班K2可以轉,重讀K1其實得益唔多。真係想扣,還不如重讀小一再扣門

Azzurro    發表於 21-5-21 11:08

mingmingyinyin 發表於 21-5-20 17:27
...

客觀分析(emoji)

回覆 快樂火雞 的帖子

Thank you!

快樂火雞 發表於 21-5-20 19:49
幼稚園的小朋友,發展是以月算的,三個月前不會的,三個月後可以做得好熟練。
如果話超大的學術好,當然一 ...
請問超細b插班迦南會否好辛苦?聽聞K2要默書

你自己細個都唔會想留班啦, 有冇諗過小朋友感受?