用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港培僑信深圳信義學校
go

香港培僑信深圳信義學校 [複製鏈接]

好開心!阿囡被錄取左!(emoji)
有冇同路的家長們交流下~
   6    0    0    0

回覆 samantha.wong 的帖子

你講緊嗰間係咪深圳新開嗰一間?會唔會距離屋企好遠呀?定係諗住畀佢住宿舍? 之前都有個諗過,但係講到學費二十萬就冇再諗

chingcat 發表於 21-5-17 07:22

你講緊嗰間係咪深圳新開嗰一間?會唔會距離屋企好遠呀?定係諗住畀佢住宿舍?  ...
如果將來既目標係北大、香港科大既話,我會諗北大附中深圳南山分校。始終老牌啲既連鎖學校,俾人既信心大啲,加上有銜接中港美澳既課程,比較靈活。

chingcat 發表於 21-5-17 07:22

你講緊嗰間係咪深圳新開嗰一間?會唔會距離屋企好遠呀?定係諗住畀佢住宿舍?  ...

係呀!諗住寄宿,但係學校近深圳北站,返香港都好方便,學費大概10萬,加埋住宿其他都係12萬一年。

王家爸爸 發表於 21-5-17 08:56
如果將來既目標係北大、香港科大既話,我會諗北大附中深圳南山分校。始終老牌啲既連鎖學校,俾人既信心大啲 ...

係香港僑書院直屬開校,應該還可以吧?

呢間都唔容易入 , 親戚小朋友面試後未被取錄 !
請問妳小朋友係幾年級 ?

七年級,我們係後備生錄取~好多人報,今年開學未確定是否啓用新校,如果啟用學額會多啲。

samantha.wong 發表於 21-5-17 09:53
係香港僑書院直屬開校,應該還可以吧?
又唔會太差,不過既然上去讀,就揀間更好既。我會揀啲願意收香港小朋友既國內名校,最重要係少香港人識。同國內外精英一齊競爭、一齊學習,小朋友會學得更多。反正將來諗住大陸搵食,認識多啲海歸、國內精英,早啲建立網絡。

謝謝意見(emoji)

請問interview 問咩

回覆樓主:

請問報名需要交費嗎,據說要9000人民幣,如果錄取了,但7月6號收到統一派位心儀學校後不想去,能退費嗎?

王家爸爸 發表於 21-5-17 08:56
如果將來既目標係北大、香港科大既話,我會諗北大附中深圳南山分校。始終老牌啲既連鎖學校,俾人既信心大啲 ...

北大附中這個學校要有深圳戶籍才能報讀的,不是專門針對香港學童的,內地很多學校對戶籍身份有硬性規定,即便是在本市生活,如果沒有當地戶口也很難入讀的

WooBrit 發表於 21-5-22 23:32
請問報名需要交費嗎,據說要9000人民幣,如果錄取了,但7月6號收到統一派位心儀學校後不想去,能退費嗎?
...

9000是錄取之後才收的留位費,不能退

liusi507 發表於 21-5-25 22:38
北大附中這個學校要有深圳戶籍才能報讀的,不是專門針對香港學童的,內地很多學校對戶籍身份有硬性規定, ...
誰告訴你的?

北大附中這個學校要有深圳戶籍才能報讀的,不是專門針對香港學童的,內地很多學校對戶籍身份有硬性規定, ...
總共有五種報讀戶籍:
1。深圳戶籍
2。非深圳戶籍
3。台籍
4。港澳籍
5。軍人子女
申請方法稍有不同。

https://bdfz.szns.edu.cn/xxgs/zsxx/202105/t20210525_120820.html

⋯⋯ 因此2021年秋季北大附中深圳南山分校初一年级不再对校外招生,特此公告说明。

https://bdfz.szns.edu.cn/xxgs/zsxx/202004/t20200430_110806.html

(四)港澳籍儿童

1、《南山区**年***学位申请表》(小一、初一系统报名后打印,其他年级不需要)

2、申请就读人及父母的香港(澳门)永久性居民身份证、港澳居民来往内地通行证(回乡证)、港澳居民居住证、申请就读人出生证明、父母婚姻关系(状态)证明;由公证部门出具的父母与子女间亲属关系公证书; 申请就读人大一寸彩照2张;
若父母双方或一方为深圳户籍:父母户口本、身份证;
若父母双方均为非深户籍:父母户口本、本市居住证、身份证;

3、在深住房证明(需要南山区住房)【要求详见说明1】;

4、父母双方或一方持有效的《深圳市社会保障卡》;

5、申请就读人父母必须在学位申报前到本市户籍所在地或居住地社区工作站登记、核对计划生育信息;

6、申请就读人《入学体检表》【要求详见说明2】;

7、属于享受政府优惠政策人员的子女,除了提供以上材料外,还应出具有关证明材料【要求详见说明3】;

8、毕业学校出具的在读证明(初一新生需要,在深就读六年级可不提供)。

王家爸爸    發表於 21-5-26 09:18

BHA 發表於 21-5-26 07:27
https://bdfz.szns.edu.cn/xxgs/zsxx/202004/t20200430_110806.html

(四)港澳籍儿童

原來在插班生信息裡,新生招生信息里招生范圍只有深圳籍兒童,中學不招新生,而且需要南山區住房證明,限制條件比較多。

BHA 發表於 21-5-26 07:27

(四)港澳籍儿童
第三點「3、在深住房证明(需要南山区住房)」,令我想起十幾年前同個上海地產傾開,佢一直游說我買「學區房」,破破爛爛既舊屋,貴新屋近倍。

王家爸爸 發表於 21-5-26 09:23
第三點「3、在深住房证明(需要南山区住房)」,令我想起十幾年前同個上海地產傾開,佢一直游說我買「學區 ...

如果當時你買咗過幾年之後再賣出去都可以賺不少,一線城市的學區房對重視教育的家長都是剛需
‹ 上一主題|下一主題