用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 求指教,留港書讀還是番深圳讀書好?
go

求指教,留港書讀還是番深圳讀書好?  

本人住深圳,因疫情安排左小朋友同同學夾份租住香港樓方便上學。最近對小朋友就讀的中學有一些疑惑,小朋友成績一般對讀書無興趣,討厭考試。六月又到考試日期,她經常說考試好辛苦需要考好多科,學校早幾天通知考試期間又要額外付費考多一科英文托福考試,強制一定要考,但是我們並不需去外國留學。之後聽到同學說可以不考試,不可以迫人考試!小朋友又想不考試,究竟中學有沒有權迫人付錢考試?還是香港中學全部都是這樣?如果不是我可以怎樣向小朋友解釋?我是不是應該轉校?如果我小朋友不考,學校會不會針對小朋友?

香港學校唔會逼人考校外試(例如TOEFL, IELTS,或普通話評級試……之類)。校外試通常都係學生自願想考。我女小學私校會有要學生考JUNIOR TOEFL之類。

Ellachan28 發表於 21-5-16 19:46
本人住深圳,因疫情安排左小朋友同同學夾份租住香港樓方便上學。最近對小朋友就讀的中學有一些疑惑,小朋友 ...

香港學校點會迫人考試 你唔想考咪唔好報名囉!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

你不相信嗎?上堂時老師親自説的!規定中二同學必須考試

咁不如返深圳讀?起碼你會信心大D又方便照顾

唔係唔信你,但硬性要求學生付費考額外校外試,係香港真係好少。

一來容易被家長嘈,二來學校咁做無咩好處,三來多咗行政工作。

校外試多數係自願性質,建議不如同學校老師溝通下,當中會唔會有誤會。

如果係津校絕對無可能強制學生考學校以外試,樓主不如問清楚自己小朋友或者打電話向學校求證…疫情不知道幾時完結,如果深圳有學校收小朋友,真係不如深圳讀,因為香港讀書因為疫情隨時停課用zoom上堂,對小朋友唔係一件好事!

是津校。聽取完你們的意見後我很懊惱。為什麼學校是這樣的

Ellachan28 發表於 21-5-17 20:42
是津校。聽取完你們的意見後我很懊惱。為什麼學校是這樣的
學校通告係咪一定要小朋友參加考試先?咁多年嚟都未聽過津校會強制考呢類試,至多俾通告同學自由參加

還未出。上課時,有同學問老師是否一定要參加老師回答是

不衹一次。最初我都不相信,加上你們所說的事我現在明白(鑽空子)。記得有一次學校星期六學校舉辦開放日,強迫全級中一及中二學生回校出席開放日,沒有得選擇參加與否,不出席者當作缺席!有家長向教育署投訴,最後學生無需強迫參加⋯⋯

會唔會小朋友誤會咗?不如直接打俾老師問下是否必須報名?

或者email問,白紙黑字清清楚楚。。

Ellachan28 發表於 21-5-17 21:52
還未出。上課時,有同學問老師是否一定要參加老師回答是

通常呢D要繳費的考試,學校會出通告給家長,若不想參加,可以不同意不繳費。

學校只有鼓勵參加,冇得迫。

Yanamami    發表於 21-5-18 09:39
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Ellachan28 發表於 21-5-18 07:58
不衹一次。最初我都不相信,加上你們所說的事我現在明白(鑽空子)。記得有一次學校星期六學校舉辦開放日,強 ...
有趣,通常開放日全校放假,衹有模範生番去招呼“賓客”

gracelam 發表於 21-5-16 21:24
香港學校點會迫人考試  你唔想考咪唔好報名囉!

有架!家姐學校中三前一定要考gapsk, 但這兩年疫情關係,阿女中三條線,可以延遲出年中四先考。

不過經濟困難可以申請資助考試費。

Yanamami 發表於 21-5-18 09:41
有趣,通常開放日全校放假,衹有模範生番去招呼“賓客”

係囉!開放日一般都係風紀或老師認為乖、叻學生先返去幫手,可能我仲屬於井底之蛙啦,真係未見過或聽過強逼全級學生都要返去,除非一級得果三幾十人啦

kirstyau 發表於 21-5-18 13:15

有架!家姐學校中三前一定要考gapsk, 但這兩年疫情關係, ...
係咪津校先,津校真係唔可以強逼考呢d試喎,就算普通出外比賽都好,都要家長簽咗同意先可以去啦

黑咪喵 發表於 21-5-18 13:24
係咪津校先,津校真係唔可以強逼考呢d試喎,就算普通出外比賽都好,都要家長簽咗同意先可以去啦 ...

係呀!聽班家長講操下past paper 已經夠合格。老師話未試過有人唔合格。學校仲係考試場地,驚唔識學校仲有開班上堂。甘又唔需要放到太大,相信有困難同學校講會處理。