用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 求指教,留港書讀還是番深圳讀書好?
樓主: Ellachan28
go

求指教,留港書讀還是番深圳讀書好?   [複製鏈接]

Face3366 發表於 21-5-24 15:29
借錢讀私立,呢個真心服。

財政穩健的家庭環境,對小朋友成長其實好緊要。如果父母經常為錢嘈交,或者好閉翳,細路哥好難快樂健康成長。

為仔女教育,放棄奢侈消費係一件事。但為讀私校而揹一身債,就係完全另一個層次的瘋狂。

王家爸爸 發表於 21-5-21 08:08
有啲二線中學,為咗谷成績,又令課外活動好睇啲,會迫小朋友考唔同既公開試。考得好就喺學校門口掛 banner ...
明眼人

jli008 發表於 21-5-21 17:12
其實好多人攪唔清楚讀書作用係咩,一味追求死板分數學習,既然都已冇興趣讀書,睇孩子有咩發展父母支援到就扶 ...
我諗你未住過大陸,我以前經常去北上廣深呢四個一線城市,亦經常去蘇浙一帶既中小城市,基本上可以同你講,現實同你既想像差好遠。

b3410    發表於 21-5-24 23:50

LeeCC 發表於 21-5-24 11:23
朋友因為工作關係駐內地,為了唔想同家庭分開,所以舉家搬返大陸住,兩個小朋友讀國際學校,大的寄宿

朋友 ...
內地既國際學校同香港既國際學校好唔同,谷好多。但係需要留意,內地既國際學校其實好貴,又好參差,需要小心揀。

Jane1983 發表於 21-5-24 16:24
財政穩健的家庭環境,對小朋友成長其實好緊要。如果父母經常為錢嘈交,或者好閉翳,細路哥好難快樂健康成 ...
呢點我同意,其實香港又好,大陸又好,選擇學校應該根據家庭既財政狀況(除非公司幫你俾學費,咁樣錢就唔係考慮因素),加上小朋友既能力同性格,而唔係家長既一廂情願。

Jane1983    發表於 21-5-24 21:11

王家爸爸 發表於 21-5-24 19:34
我諗你未住過大陸,我以前經常去北上廣深呢四個一線城市,亦經常去蘇浙一帶既中小城市,基本上可以同你講, ...
都係你直接啲講好啲.我係前面用幾個XXX,她都未能意會,仲扭咩左唔知去左邊.

未見過水深火熱就話XXX出路多,真係~~

LeeCC 發表於 21-5-24 11:23
朋友因為工作關係駐內地,為了唔想同家庭分開,所以舉家搬返大陸住,兩個小朋友讀國際學校,大的寄宿

朋友 ...
朋友北京讀寄宿IS,聽佢講校內真係乜都有,培育文武全才!

cafeva 發表於 21-5-25 07:56
朋友北京讀寄宿IS,聽佢講校內真係乜都有,培育文武全才!
北京既國際學校大約有卅間,多數都係公司俾錢,所以都比較貴。問題係唔係間間公司都包括雜費同其他使費,呢啲使費都唔少。就算只係學費既一成都唔少,何況一般都遠高於一成。

medicine 發表於 21-5-25 04:18
都係你直接啲講好啲.我係前面用幾個XXX,她都未能意會,仲扭咩左唔知去左邊.

未見過水深火熱就話XXX出路多, ...
出路多係真,亦係假。真既係:因為學校多,亦比較大,有齊唔同既課程。問題係未必輪到你揀,人口基數大,叻人既人數亦相對多,僧多粥少,競爭比香港大。如果小朋友係億中無幾既國家級超級天才,當然出路多、無問題,一定比香港好。問題係大部分小朋友唔係超級天才。

王家爸爸 發表於 21-5-25 11:45
出路多係真,亦係假。真既係:因為學校多,亦比較大,有齊唔同既課程。問題係未必輪到你揀,人口基數大,叻 ...
內地教育不斷改革,嚟緊國際學校都要按照國家規定嘅課程嚟讀,事實上香港亦改革緊…幾年之後誰也預計唔到課程或出路如何變化,而最慘係依家讀緊初中嘅學生,既要面對疫情半停課又要適應教育課程改革,完全又係一輪白老鼠…或者內地讀可能仲好過香港,希望跨境生好好考慮下

黑咪喵 發表於 21-5-25 13:30
內地教育不斷改革,嚟緊國際學校都要按照國家規定嘅課程嚟讀,事實上香港亦改革緊…幾年之後誰也預計唔到課 ...
疫情之下,中小學跨境有些得不償失,成本太高,未必值得。如果通關可以恢復正常出入境,再考慮跨境讀書比較好。

大學生唔同,佢哋已經可以自己照顧自己,所以我見很多內地生已經返來香港繼續深造。特別今年可能去美國留學的人數減少,國內頂級大學競爭加劇,可能過來香港讀書多了人揀。

內地一線城市養老金平均都有3500-4500月。考慮到內地消費水平,只要有房住,兩個老人要負擔一個收入微薄甚至乎完全啃老的成年子女基本沒有問題。從這個意義上來說,只要不要求大富大貴,大城市的出路真的很多。事實上這樣的成年人在我身邊也很多,打著一份輕鬆的工,玩玩股票或者開開Uber(網約車)也足夠度日。當然三線城市或者農村就完全不同,但能移民香港的我想這些比例都不高。然而,從升學上來說,香港800萬人口擁有的優質大學數量是國內無法企及的。北京縱然有北大清華,但要面對北京2100萬人口加上全國的考生,壓力和競爭的差別還是非常明顯的。

事實上,個人覺得
生活壓力,香港>內地
升學壓力,內地>>香港

利申:新移民家長。

簽名被屏蔽

lyfox 發表於 21-5-25 14:30
事實上,個人覺得
生活壓力,香港>內地
升學壓力,內地>>香港
香港打工仔的生活節奏的確快很多,搵食艱難
內地去過一些二三線小城市,如果安於現狀,生活非常悠閒。當然,如果想出人頭地,去北上廣掙一席之地,就會艱辛好多。

回覆 jli008 的帖子

各施各法啦。家庭有閒錢,用來栽培仔女都係正路。

王家爸爸 發表於 21-5-24 19:34
我諗你未住過大陸,我以前經常去北上廣深呢四個一線城市,亦經常去蘇浙一帶既中小城市,基本上可以同你講, ...
其實我都同問,究竟佢係咪住過大陸?我認知(頗多家人在陸地生活)我所見既,同佢所講點解差咁遠

簽名被屏蔽

lyfox 發表於 21-5-25 14:28
內地一線城市養老金平均都有3500-4500月。考慮到內地消費水平,只要有房住,兩個老人要負擔一個收入微薄甚 ...
"北京縱然有北大清華,但要面對北京2100萬人口加上全國的考生,壓力和競爭的差別還是非常明顯的"

僅僅講這一句,其實係咪甘樣尼?

内地的教育制度,並不是全國統一,北京的學生,無需與全國的學生競爭.學額與戶籍挂鈎.即各個省市自治區的招生人數與分數是不一樣的.從而產生所謂高考移民(題外話).北京,係名副其實的高校集中地,招生係向本市傾斜.雖然話幾多萬人口,實際是以戶籍數計算.如果沒北京本市戶口,對唔住,得返回戶籍原地報名高考.因而,以北京舉例,係有失偏頗的.

更詳細細則可以Google一下内地高考制度.

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題