用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 求指教,留港書讀還是番深圳讀書好?
樓主: Ellachan28
go

求指教,留港書讀還是番深圳讀書好?   [複製鏈接]

Jane1983 發表於 21-5-20 16:37
其他網友的反應都係所謂“proportional response”,唔算過激,合乎慣例。

大家熱心答樓主,佢當人地係打 ...
只係文化差異,我啲國內朋友都習慣咗陰謀論,鍾意站係對立面諗野,其實佢哋未必有惡意。

回覆 王家爸爸 的帖子

有d人講嘢串嘴,唔介意被窒,咁就風格連貫,無問題呀
但無理由你亂爆陰謀論,態度惡劣就得。人地作出同等反應,就唔得。另有網友話好抑壓,講到好似大家蝦佢咁,咩世界?

不過我好奇的是, 可以獨留兒童在港同同學一齊租屋?  冇大人睇住的?
(有睇錯請提出)

深圳好似得一半左右初中學生可以升讀高中,咁至少初三壓力應該大過香港中三。。

Fraser 發表於 21-5-21 10:06
不過我好奇的是, 可以獨留兒童在港同同學一齊租屋?  冇大人睇住的?
(有睇錯請提出) ...

係咯,中一應該未夠16歲,可以無監護人一起住嗎?

Jane1983 發表於 21-5-21 08:27
回覆 王家爸爸 的帖子

有d人講嘢串嘴,唔介意被窒,咁就風格連貫,無問題呀
對,同意佢有問題。但係世界上係有兩套邏輯既。

LeeCC 發表於 21-5-21 12:26
係咯,中一應該未夠16歲,可以無監護人一起住嗎?
呢點我都唔明,點解可以未夠16歲可以同同學一齊租屋住。

dingyan 發表於 21-5-21 10:28
深圳好似得一半左右初中學生可以升讀高中,咁至少初三壓力應該大過香港中三。。
...
要考多一次中考,都幾stress. 而且唔俾重考。
朋友女唔夠分數讀高中,唯有去讀一間自費的高中,好遠,要搬去學校附近住,自己返工奔波。

不過應該讀了高中都會有大學讀,因為選擇多。

王家爸爸 發表於 21-5-21 12:57
呢點我都唔明,點解可以未夠16歲可以同同學一齊租屋住。
呢d細節唔關事,少問一句喇

回覆 王家爸爸 的帖子

明白的,所以我起初都無出聲
有人話 Everyone is fighting a battle you know nothing about. Be kind. Always. 我久唔久都為d人人覺得好無謂的小事好愁。每個人身光頸靚,笑意盈盈的背後,都有自己的故事。

王家爸爸    發表於 21-5-21 15:06

簽名被屏蔽

jli008 發表於 21-5-21 17:12
其實好多人攪唔清楚讀書作用係咩,一味追求死板分數學習,既然都已冇興趣讀書,睇孩子有咩發展父母支援到就扶 ...
究竟明不明白兩地教育的區別以及兩地的差別?何以講出"正常現在國內初中讀唔好都冇香港咁慘,出路都比香港多及豐富,最重要生活質素都冇香港咁差.所以香港好多家長才著緊DSE入大學事情,真係覺得有心讀書既孩子會入不到大學嗎?入唔到既原因究竟有否諗清楚係咩?"???!!!

PS:不是特指樓豬.而是汎指.不要人雲亦雲,講咩野XXX機會多~~如果XXX真係甘好,點解講尼句野個啲人並無將自己的孩子送去XXX尼,

回覆 b3410 的帖子

如果連自己親身睇住小朋友都沒有,只係讓自己嘅子女同同學夾份租屋住,而去講究留響喺邊度讀書好的話,我覺得好匪夷所思。anyway

簽名被屏蔽

記得讀書時學過Cognitive Bias,唔係好記得,搜到篇文https://lospsychology.com/認知心理學-認知偏誤-cognitive-bias/ 提到其中幾個,幾得意,有興趣都可以睇吓,或者可以幫我哋做少啲結論。

回覆 jli008 的帖子

吾会冇腦咁去借錢入讀私立及国际学校学习

@@@

以前見你的發言都有講過, 每次都憤憤不平。其實你身邊人邊個借錢入讀私校或IS?又或者有人怨你唔咁做?

jli008 發表於 21-5-22 23:45
吾系吾想,祗係因為冇人咁多金钱及冇户口薄。雖然我覚得我的教育方式,令孩子那裡都可以讀得好,吾会冇腦 ...
你意思係大陸私立及國際學校好,其他學校就谷谷谷?

cafeva 發表於 21-5-23 09:36
你意思係大陸私立及國際學校好,其他學校就谷谷谷?
朋友因為工作關係駐內地,為了唔想同家庭分開,所以舉家搬返大陸住,兩個小朋友讀國際學校,大的寄宿

朋友話,內地的國際學校其實並非外人所想的唔谷,入得呢D學校的家庭資源都充足,一樣谷小朋友百般舞藝,而且比香港家長更谷

Jane1983 發表於 21-5-23 09:29
回覆 jli008 的帖子

吾会冇腦咁去借錢入讀私立及国际学校学习
借錢讀私立,呢個真心服。
‹ 上一主題|下一主題