用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 求指教,留港書讀還是番深圳讀書好?
樓主: Ellachan28
go

求指教,留港書讀還是番深圳讀書好?  

阿樓主,既然你上嚟問得問題,網友(包括我)亦好心俾建議你,但你咁多個“何解”咁多不滿,又話人哋代學校答覆你…講真,我自己小朋友讀不同小學中學甚至大學,都未試過你呢個所謂強制付款考校外試,我肯定香港津校係唔可以強制學生考呢類試,最多係建議同希望學生去考。如果再唔滿意答覆真係不如打電話問清楚學校啦,有時小朋友未必完整複述老師說話。

黑咪喵 發表於 21-5-18 20:45
阿樓主,既然你上嚟問得問題,網友(包括我)亦好心俾建議你,但你咁多個“何解”咁多不滿,又話人哋代學校 ...

謝謝各位的解答!我相信小朋友無誤會,原來有兩個學生分別用英文及中文向老師發問。是否必需參加,老師回應必需!還發出左考試時間表通告,顯示某日考托福,但是沒有發出關於托福考試的通告

Ellachan28 發表於 21-5-18 20:53
謝謝各位的解答!我相信小朋友無誤會,原來有兩個學生分別用英文及中文向老師發問。是否必需參加,老師回 ...

既然你好肯定老師答必需要考,我敢保證如果你堅持唔俾小朋友考,學校一定無得強制,如果學校真係強制可以向教育局投訴。我自己小朋友都考過劍橋、雅思同朗文,係自己自願考,當時學校只出通告俾學生自由參加!

黑咪喵 發表於 21-5-18 21:08
既然你好肯定老師答必需要考,我敢保證如果你堅持唔俾小朋友考,學校一定無得強制,如果學校真係強制可以 ...
謝謝回覆

樓主相當無禮貌,將自己對學校既不滿,發洩係網友身上。呢度個個讀唔同學校,確實係無你既硬性規定考校外試或全校必須出席開放日既經歷,好心提你向學校查詢同確認,你就向人發難,你想prove乜野?呢度全部人係度呃你?香港既學校都係呃錢,逼學生考尐乜試物試從中取利?我唔知大陸尐學校係咪咁,所以你有陰影,但呢度無人有你咁不幸既遭遇,所以結論衹有香港學校一般係唔會逼人考校外試。

windwindbaby    發表於 21-5-22 15:21
leungkit1005    發表於 21-5-19 09:06

Ellachan28 發表於 21-5-18 19:41
這個重要!請問你們知不知道學校同這些機構合作舉辦有無錢收番嗎?或者提供了場地老師,學校會不會有錢收? ...
你係未用大陸個套想當然香港學校會私下收錢?就算學校希望所有學生都參加個考試,我認爲學校絕對係因爲對學生有用才這樣做。
你都好無禮貌,網友答你你不停挑事式口吻反問!既然你信不過學校,建議你小朋友還是早點離開香港。

karrywong    發表於 21-5-20 16:49

licpd 發表於 21-5-19 08:51
你係未用大陸個套想當然香港學校會私下收錢?就算學校希望所有學生都參加個考試,我認爲學校絕對係因爲對 ...
認同,冇見過甘樣嘅,自己有嘢求人,又當正比建議的所有人企系對立面。人格有點恐怖。

licpd 發表於 21-5-19 08:51
你係未用大陸個套想當然香港學校會私下收錢?就算學校希望所有學生都參加個考試,我認爲學校絕對係因爲對 ...

呢個就係兩地不同教育文化最大分別,咁多個“何解”去質問網頁提議或建議!都唔知佢上嚟問嚟做乜?我都唔明佢既然唔相信香港學校又何苦咁辛苦山長水遠嚟讀呢?

Ellachan28 發表於 21-5-18 17:28
原來是這樣可以強迫人參加説到合理化。迫人付費參加,又説不會在香港發生?何解在課堂上説一定要學生參加?
Ellachan28 發表於 21-5-18 19:05
回覆 b3410 的帖子
你們說香港不會強迫人參加付費考試!何解我要解釋不參加考試!你們不是説學校會出通告説明同學可以選擇參加及不參加!
Ellachan28 發表於 21-5-18 19:08
請問你們知不知道學校同這些機構合作舉辦有無錢收番?或者提供了場地老師,學校會不會有錢收?
Ellachan28 發表於 21-5-18 19:27
回覆 b3410 的帖子
你寫要我寫信,email等給學校解釋不參加付費考試
何解通告內容不可以選擇參加與否,有這樣選擇何需解釋

樓主,EK 網友好心回覆及俾意見你,你卻"敵意" 態度回應,大家網络萍水相逢而已,EK 網友們着實無必要被你質疑吧。

以下係教育局政府官方網站,你唔洗講俾我哋網友知你孩子係邊區嘅學校,你自己打電話去你孩子中學嘅分區辨事處查詢亦可以投訴該學校 https://www.edb.gov.hk/sc/contact-us/reo.html / https://www.rehabguide.hk/textversion/emb_list.html 唔洗你口囗聲聲係咁講我哋網友"你們…………"點點點,你自己問返孩子間中學,亦可向教育局投訴

個人真心意見,你孩子返回深圳讀吧

200904    發表於 21-5-26 15:16
medicine    發表於 21-5-20 15:49

其實媽媽在孩子身邊就最好,據我所知,深圳的學校壓力唔比香港少。
你所求助的問題應該要找回學校問問,如果班上的同學基本都參加的話就無得好抱怨了,咬緊牙關頂硬上。
但樓上某些JM的回復也令我很感慨,你們口中的不友善的樓主,其實你們後面回復的字句中也透出好多的不友善,你們或者唔知道國內現在的教育如何 ,講強度,講壓力,講優秀,國內學校唔會失分。
在香港讀書,面對的好多壓力,尤其是國內出來的,更會受人冷言冷語,都是當媽媽的人,平心而論,大家只是出自好心回復問題,何況傷和氣?
睇下我,忍唔住又回復了,有種壓抑,我想講出來。
如有得罪,請見諒。

csauye    發表於 21-5-24 16:46

Yanamami 發表於 21-5-18 09:41
有趣,通常開放日全校放假,衹有模範生番去招呼“賓客”

哈哈... true... 想去都無份... 中小都係...

SUKI20062014 發表於 21-5-20 13:10
其實媽媽在孩子身邊就最好,據我所知,深圳的學校壓力唔比香港少。
你所求助的問題應該要找回學校問問,如 ...

好似冇人講過深圳學校唔好。。好似大家都係好心回覆而俾人質問。。唔通咁叫和氣?

SUKI20062014 發表於 21-5-20 13:10

如果你睇哂所有回覆,個個都好有心友善回答,直到樓主無禮質疑同回應,成個氣氛先轉變。所以你對其他人既指責更係唔合理。

認同你大陸讀書壓力其實比香港仲大,絕大多數學校課後老師會逼學生補課,一切以成績同家庭背景為主,學校評核教師時會以所教班別成績為主要,事實上內地補習費仲貴過香港好多……不過,樓主對網頁回復態度係有少少偏差,可能佢以內地一套代入香港,所以本人覺得網頁友唔係針對國內出嚟呢度讀書問題,純粹以事論事而已。

其他網友的反應都係所謂“proportional response”,唔算過激,合乎慣例。

大家熱心答樓主,佢當人地係打手,同學校夾埋呃佢,連聲質問,又真係好難接受。

windwindbaby    發表於 21-5-22 15:22
karrywong    發表於 21-5-20 16:51

無需分囯内香港,大傢都沒有雙重標准,如果是香港人這樣回復大傢都會有同樣反應。其實網友好剋制啦,如果香港人甘講也,應該早就被人”炳“了。

gracelam 發表於 21-5-16 21:24
香港學校點會迫人考試  你唔想考咪唔好報名囉!
有啲二線中學,為咗谷成績,又令課外活動好睇啲,會迫小朋友考唔同既公開試。考得好就喺學校門口掛 banner,考得唔好就隻字不提。

Ellachan28 發表於 21-5-16 19:46
本人住深圳,因疫情安排左小朋友同同學夾份租住香港樓方便上學。最近對小朋友就讀的中學有一些疑惑,小朋友 ...
如果住深圳,其實都係喺深圳讀會方便啲。如果唔諗住去外國留學,唔需要讀深圳既國際學校(好貴),普通學校就得。

樓主,你實際是不想學校迫你小朋友考試,還是覺得學校應該要支助你的考試費用?

深圳壓力大既學校主要係唔同既附中,深圳既國際學校壓力比較香港既大,其他學校壓力同香港差唔多。