用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K1-樂基vs SC
樓主: happymeme
go

K1-樂基vs SC [複製鏈接]

kimlam953 發表於 21-5-20 16:56
其實我識ge樂基家長, 包括我在內, 都prefer 沙呂一呂培基多過三私.  所以張list無乜sfa唔代表啲咩, 係代表 ...

agree, 我小朋友本身都係讀4間一線津小之一,叩入。都覺得比三私一直好。不過純個人選擇,因為較啱小朋友性格同強項又可步行返學,弟妹亦係必修生,>50%升沙田B1而本身沙田係B1位夠唔洗驚抽唔中入左B2 etc 所以細果個都冇報SC N/K, 揀左左報樂基,so far都滿意~唔洗搭校車可以每日送返學都緊要~(利申 冇報sc但有報LH mos k1, 最後決定原校升)

回覆 ClaireUU 的帖子

看了下收費證,樂基是五萬多,我一路以為收費同樂希樂瑤差唔多

kimlam953 發表於 21-5-20 17:00
你想要知樂基邊方面?

主要想知學術方面,是否不夠考直私?升小銜接又如何?如果有幸入二呂一培又能否應付?

happymeme 發表於 21-5-20 20:28
主要想知學術方面,是否不夠考直私?升小銜接又如何?如果有幸入二呂一培又能否應付?

...

學術夠考直私,但考直私其實學術只係其中一項,聽指令反應禮貌對答講故事呢啲更重要,不能單靠學校,呢啲間間幼稚園都一樣。父母自己教或者上面試班。學術反而唔好浪費錢補,真心好夠,你肯keep住伴讀,再加學校語境,到k2中一定會見到成果。
升銜接方面,中文拼音特別見到優勢,當小學同學仔嗌晒救命要搵外補時,我感恩樂基普通話教得好好所以大部分突擊評估都輕鬆過關。寫中文對比小學同學吃力啲,特別聖公會幼稚園升上去那些,樂基係中文課程設計上比較較早要求寫得太深/多筆劃嘅字(呢方面我睇過sc功課亦一樣)反而令我仔怕左寫字。

我仔唔係讀兩呂一培,唔清楚。

wccfgoldcard 發表於 21-5-17 10:26
不過 ( 双呂 一胡 培基 ) 一線津校, 都係 極好學校, 睇過 近 3 年, 考到 top 1 - 5x, 都有 沙田 b1a - b1b  ...
以上 2 位 家長 冇睇哂 我 給樓主 的 回應 ... 我 回應 今年 樂基 派位 list 冇乜 一直三私 或 其他 强直私 offer 係 事實 ... 我 亦 表達 双呂一胡培基 係 極好既一線津校, 入到去 考到 級 top 5x 名內, 基本上 入到 沙田 b1a - b1b 级 中學, 這亦是 事實。
1) 學費 SC / 火炭樂基 係 有分别, 樂基 平些。
2) 學術 ( 睇過 用既 英文書 ), 其實 分別不大, 火炭樂基 學術 係 出名。但 SC / 火炭樂基 教法 有分別。
3) 另 我自己 有問過 火炭樂基 ( 開放日 ), 佢地 既 教材/教法 同 九龍塘樂基 ( 即幾年前已結束 幾出名果間 ) 係咪一樣, 佢 答 不一樣。

我 唸 樓主 好明白 去 SC 返學, 來回 2 程 小朋友 要坐耐 d 車, 同埋 SC 個 名 對佢 重唔重要, 同埋 自己 想 小朋友 讀 直私 定 一線津校。但 我都係 提一下

1) 來/回校車 接送 同 自己返工時間 或 有冇老人家接送 係 需要考慮, 最好唔係賓賓送, 另 返外區 冇校車 直達附近 係 好麻煩。
2) 沙田 91 校網大抽獎 乙一 入 双呂一胡培基 係 唔易抽中, 不過 火炭樂基 對 扣門 入 沙田一線津校 係 有幫助。

wccfgoldcard 發表於 21-5-21 08:35
以上 2 位 家長 冇睇哂 我 給樓主 的 回應 ... 我 回應 今年 樂基 派位 list 冇乜 一直三私 或 其他 强直私 ...

多謝你用心分析!你講中我的心聲!我不想只為名氣辛苦嗰女日日來回兩粒鐘!
樂基步行距離返學,慳時間精力全力外補同玩,可能更大得著!
如果有25分在手,係咪又應揀樂基?我知道也不是必入!

happymeme 發表於 21-5-21 11:25
多謝你用心分析!你講中我的心聲!我不想只為名氣辛苦嗰女日日來回兩粒鐘!
樂基步行距離返學,慳時間精 ...

如果你手持25分果間係最心儀嘅津小,而返樂基又步行距離,我會揀樂基,再用慳返果舊SC學費&校車費黎請NET私補下oral. 讀兩間我諗ECA開支都差唔遠。其實樂基都有NET class teacher同每日有NET英文堂,如果你揀英普班我諗英普語境同sc唔差得遠。另外都要睇你心儀嘅津小係沙田區內定外,如果你最心儀嘅係區外神津或者非入直私不可,咁就明顯SC較啱你了~

其實你心目中都已經有答案,不過就想多啲人支持你囉!
如果你prefer津小,真係冇乜必要去SC。我個人鍾意學校有戶外環境,加上兩間車程差不多,所以我一定會選SC。但你個case樂基啦!反正兩間課程都唔會差得好遠!

回覆 wccfgoldcard 的帖子

請問樂基對叩大圍四大(陳元喜、聖心等有無幫助?

sugar1redbean 發表於 21-5-23 09:43
回覆 wccfgoldcard 的帖子

請問樂基對叩大圍四大(陳元喜、聖心等有無幫助?
火炭樂基 學術好, 係 沙田/大圍/火炭/馬安山 都算 好出名, 雖然 我 唔知 佢 宜家 仲 算唔算 第一 ( 因為 馬安山迎海 學之園 前幾年 派位 其實 好平凡, 你 可以去 學之園網站 睇下, 佢迎海校 今年 派位 係 進步左好多, 基本上 多左 好多 强直私 offer )。
不過 基本上, 火炭樂基 做左 好多年, 口碑唔錯, 對 扣 大圍 88 津校 梗係 有幫助 ... 我 只係 唸 唔明, 你 比得起 3 年 樂基 學費 ( 雖然 唔貴 ), 證明 屋企經濟 都 Ok 啦, 點解 讀 大圍四大?我 睇左近幾年派位, 大圍四大 同 双呂一胡培基 既 升中派位 係 差好遠 wo, 基本上 大圍四大 要考入 級 top 1 - 3x 才可有 沙田 b1a - b1b 既 中學 offer.

請問 樓主 指 有那小學 25 分 在手?

wccfgoldcard 發表於 21-5-24 15:47
火炭樂基 學術好, 係 沙田/大圍/火炭/馬安山 都算 好出名, 雖然 我 唔知 佢 宜家 仲 算唔算 第一 ( 因為 馬 ...
兩呂個啲同經濟能力應該無關?叩門都會試下,但唔想入太谷的學校

sugar1redbean 發表於 21-5-25 13:29
兩呂個啲同經濟能力應該無關?叩門都會試下,但唔想入太谷的學校
請  双呂一胡培基  當然 同 經濟能力 未必有關 ( 多數無關 ).

我 意思 係 想表達 如 小朋友 讀得 樂基, 而 小朋友 又 考到 幾好直私 及 抽到/扣 双呂一胡培基 , 係 唔少 有家長 會比 小朋友 讀 沙田一線津校 而 放棄 幾好直私。

但 如 小朋友 讀得 樂基, 而 小朋友 又 考到 幾好直私 及 抽到/扣 大圍四大 , 真係 有 多 家長 選 大圍四大 而 放 幾好直私?如不會, 選 抽/扣 大圍四大 在 大圍沙田 似乎 不是 好選擇?

wccfgoldcard 發表於 21-5-25 17:04
請  双呂一胡培基  當然 同 經濟能力 未必有關 ( 多數無關 ).

我 意思 係 想表達 如 小朋友 讀得 樂基, 而 ...
建議你都去讀返小學, 成篇野勁多空格睇得勁辛苦
‹ 上一主題|下一主題