用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K1-樂基vs SC
go

K1-樂基vs SC [複製鏈接]

頭痛中,家住沙田,係咪真係值得山長水遠讀SC? 學術兩間差多少?升小又如何?
   3    0    0    0

沙田去九龍塘如有校車不算太遠。這個vs我覺得SC值得

happymeme 發表於 21-5-15 23:22
頭痛中,家住沙田,係咪真係值得山長水遠讀SC? 學術兩間差多少?升小又如何?
...
中文基礎感覺樂基教得好d, 英文語境就sc好d. 如打算沙田升小(esp4間一線津小)就樂基,如aim at神校直私小就sc+外補中文。二線直私應該兩間都ok.

係呢度黎講得LH先讀得過 其他都不值一提 所以呢兩間黎講是旦一間都一樣 揀間近屋企就得

HK-CR7 發表於 21-5-16 10:08
係呢度黎講得LH先讀得過 其他都不值一提 所以呢兩間黎講是旦一間都一樣 揀間近屋企就得
...

我放咗LH,其實好多LH小朋友冇offer的,我身邊認識的今屆已經有幾個!
但大概可能LH marketing 做得好吧

happymeme 發表於 21-5-16 10:21

我放咗LH,其實好多LH小朋友冇offer的,我身邊認識的今屆 ...

會唔會係今年拍片嘅原因?

我都放咗樂基,因為唔住沙田,不過如果住沙田,我覺得就近好啲,反正都係要外補

Chankai 發表於 21-5-16 11:59
會唔會係今年拍片嘅原因?

去到神小呢啲級數,全部靠外補全力力谷!可能我識冇offer的全部父母比較忙同懶,LH唔太適合!我真係驚太大壓力!

所以我哋好大機會會SC!

樂基都谷,應該ok吧,鄰居小朋友讀樂基有不錯offer!

所以好難揀,唔想淨係睇名氣!

求用家指教!

我放咗LH,其實好多LH小朋友冇offer的,我身邊認識的今屆 ...

你同我一樣放左LH 留SC 揀間適合自己既就得 我都有朋友讀緊LH 佢地真係好鬼進取 外補加興趣班每日排到密麻麻 我聽到都鄧個小朋友辛苦 學校又鼓勵小朋友多d出去比賽攞 cert 搞到個個家長變晒怪獸 你好呢味可能會樂在其中既 但搞咁多野出黎升小成績又同SC差不多 咁代表d咩野呢? 代表主要靠家長囉 而唔係d課程

HK-CR7 發表於 21-5-16 14:46
你同我一樣放左LH 留SC 揀間適合自己既就得 我都有朋友讀緊LH 佢地真係好鬼進取 外補加興趣班每日排到密麻 ...

本人LH用家,學校從無明示暗示乜示都無叫過要考cert或做d乜,亦無叫我哋去外加面試班。你講到Lh家長個個係怪獸難道SC家長又個個會乜都唔做?會唔會太天真?相反我見LH真係有佛系家長,而我相信任何一間幼稚園都有佛系家長同怪獸家長反而有d怪獸家長怪獸左唔話你知你咪以為學校勁

我朋友今年小朋友SC考小,我聽佢講返SC為考小作準備的比LH還多,SC只係無為自己的面試班特登改個名,講到尾,SC咪又係要fight for小一成績。SC都很多家長報面試班興趣班密麻麻

你哋要放棄LH offer好多人多謝你哋,就唔駛踩LH既,留返d力讚SC啦,雖然你哋嚴格上來講都未係用家 作為LH用家,無報面試班又無密麻麻興趣班從來唔睇唔用佢派返來的教材但感謝LH令小朋友性格開朗雙語能力不錯考小有不錯成績

利申:覺得SC/LH一樣好,如果兩者vs一定揀近果間。

DengCK 發表於 21-5-17 08:31

本人LH用家,學校從無明示暗示乜示都無叫過要考cert或做d乜 ...

其實呢個post 係問SC vs 樂基,唔知又點解變咗講LH! LH家長也未免太敏感。

有冇樂基用家可以指教下?

happymeme 發表於 21-5-17 08:50
其實呢個post 係問SC vs 樂基,唔知又點解變咗講LH! LH家長也未免太敏感。

有冇樂基用家可以指教下?

唔知係邊個突然爆左LH呢間幼稚園出黎呢,你望清楚係咪LH家長提起?咁無端端有人指明話LH家長怪獸,我覺得作為用家都要回應下,咁樣公道d。

quote返先費事之後有人改留言好似我無端端拎黎講:
HK-CR7:「你同我一樣放左LH 留SC 揀間適合自己既就得 我都有朋友讀緊LH 佢地真係好鬼進取 外補加興趣班每日排到密麻麻 我聽到都鄧個小朋友辛苦 學校又鼓勵小朋友多d出去比賽攞 cert 搞到個個家長變晒怪獸 你好呢味可能會樂在其中既 但搞咁多野出黎升小成績又同SC差不多 咁代表d咩野呢? 代表主要靠家長囉 而唔係d課程」

至於你個vs, SC啦!

SC有樣唔好,成日會被强檢停課,今年好似三次定四次了

我都 放咗 LH, 認識 LH 小朋友 冇 offer, 呢 5 間 ( St Cat, KV, 樂基, 劍鳴, LH 凱帆/LH 青衣 ) 黎講 是旦一間 都一樣,要神小呢啲級數 offer, 都係 要 外補, 二線直私 呢 5 間都ok

wccfgoldcard 發表於 21-5-17 09:46
我都 放咗 LH, 認識 LH 小朋友 冇 offer, 呢 5 間 ( St Cat, KV, 樂基, 劍鳴, LH 凱帆/LH 青衣 ) 黎講 是旦 ...

其實二線直私係邊間?

DengCK 發表於 21-5-17 08:52

唔知係邊個突然爆左LH呢間幼稚園出黎呢,你望清楚係咪LH家長 ...

其實講係冇問題的,但咁大反應好誇張,作為任何學校的家長都應該包容其他意見,所以我先希望大家focus返樂基vs SC!

另 本人 有去 樂基簡介會 同 最後有 offer, 但 你 記唔記得 一入去 簡介會, 佢 list左 小一派位表, 我見 主要 係 ( 双呂 一胡 培基 ) 一線津校, 真係 極少人 入 強直私, 同 我 4-5 年前 睇 佢 張派位 好唔同 …. 不過 我 都 未放佢 offer, 因為 以 沙田/火炭 黎講, 佢學術最好, 又近屋企, 學費 又 唔貴.

happymeme 發表於 21-5-17 10:03

其實講係冇問題的,但咁大反應好誇張,作為任何學校的家 ...

講係無問題,但講個個Lh家長怪獸都真係無問題?回應返又叫大反應同唔包容? LH家長真係啞子食黃蓮

其實我好同意應該focus 返你講果兩間,係唔知點解無端端LH個名彈出黎又俾人話個個怪獸家長

wccfgoldcard 發表於 21-5-17 10:10
另 本人 有去 樂基簡介會 同 最後有 offer, 但 你 記唔記得 一入去 簡介會, 佢 list左 小一派位表, 我見 主 ...

但我記得都有CKY, SFA等!不是全津校呀

happymeme 發表於 21-5-17 09:55
其實二線直私係邊間?
宣小 / 聖方濟 / 九龍塘學校小學 / 港同 / 培小 / 英華, etc 呢 d 算 強小 ... 派位 / 學術 差過 佢地 咪 二線
‹ 上一主題|下一主題