用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九小VS崇真VS福小
go

九小VS崇真VS福小

男仔,比较慢热,中度受谷,求推荐…

九小~~~

回覆樓主:

KTS 2020年近80%升B1中學
其中大部份為B1A/B
另有11%升B2A-1C 過9成升B1/近B1

Band^ 官津+直資
B1 官津 40 (40.4%)
B1 直資 39 (39.4%)
---
B1 40+39=79 (79.8%)
B2A-1C 1+10=11 (11.1%)
---
B1/近B1 41+49=90 (90.9%)
B2 1+3=4 (4.0%)
KTSSS 5+0=5 (5.1%)
---
總數: 99人 (100%)

B1 官津本區 22
LSC 6 |
MCS 2 |
華英 3 迦密 3 旅港 5 銀禧 3

B1 官津他區 18
QC 1 KC 2 |
SSGC 1 MSS 5 BPS 1 SMCC 1 HTC 1 SRL 1 |
曾肇添 1 沙呂 2 觀瑪 1 主恩 1

B1 直資 39
DBS 4 SPC 2 YWC 2 |
DGS 1 HYS 8 SPCS 3 GHS 9 |
SPCC 3 SSC 1 GT 1 NPL 1 香島 2 福建 2

B2A-1C 1+10=11
他區: 陳兆民 1
直資: 培基 3 羅氏 3 LKP 2 WKF 1 SMC 1

B2 1+3=4
本區: 培道
直資: 啟思 基崇 德信

https://www.ktsps.edu.hk/3/02_4.html

2020年升中派位結果

更新日期:7-8-2020

學校名稱 人數(Band^)
協恩中學8(B1)#
聖保羅男女中學3(B1)#
喇沙書院6(B1)
拔萃男書院4(B1)#
瑪利曼中學5(B1)
聖保祿學校3(B1)#
瑪利諾修院學校2(B1)
聖保羅書院2(B1)#
英皇書院2(B1)
德望學校9(B1)#
英華書院2(B1)#
華英中學3(B1)
迦密中學3(B1)
旅港開平商會中學5(B1)
何明華會督銀禧中學3(B1)
浸信會呂明才中學2(B1)
培基書院3(B2A-1C)#
福建中學2(B1)#
保良局羅氏基金中學3(B2A-1C)#
香島中學2(B1)#
香港管理專業協會李國寶中學2(B2A-1C)#
九龍塘學校(中學部)5

拔萃女書院(B1)#、
庇理羅士女子中(B1)、
聖羅撒書院(B1)、
聖公會曾肇添中學(B1)、
皇仁書院(B1)、
啟思中學(B2)#、
崇真中學(B2)#、
王錦輝中學(B2A-1C)#、
嘉諾撒聖瑪利書院(B1)、
迦密主恩中學(B1)、
香港培道中學(B2)、
德信中學(B2)#、
聖瑪加利男女英文中小學(B2A-1C)#、
上智英文書院(B1)、
保良局顏寶鈴書院(B1)#、
優才書院(B1)#、
東華三院陳兆民中學(B2A-1C)、
觀塘瑪利諾書院(B1)、
聖士提反書院(B1)#、
聖士提反女子中學(B1) 各1(共20)

^ 據hkpapa《全港B1中學名單》
# 直資

但福小英小,有福中back up,九小要玩多一次升中,好累(emoji)

danae_dai 發表於 21-5-15 11:33
男仔,比较慢热,中度受谷,求推荐…

褔附,直資英小(學費較平,資源較多),小班,多net teacher, 有褔中back up, first priority

睇下你想點train個細路。
如果福中ok而又肯定自己夠定力唔會中途加操兼中學部唔會搬龍門,其實龍小係唔錯

但眼見身邊唔少讀龍小家長一句「想更上一層樓」、「進可攻退可守」,一樣全攻型力谷...
但要記住,你有呢個抱負時,小學應該唔會同你全力「家校合作」...

九小校長老師上下好清楚知道大家會為升中奮鬥,所以自初小已在課程點點滴滴為升中準備(presentation, show and tell), 而且師兄師姐家長們又好願意分享經驗,我諗呢啲喺龍校未必咁common

jason1978 發表於 21-5-15 19:34
但眼見身邊唔少讀龍小家長一句「想更上一層樓」、「進可攻退可守」,一樣全攻型力谷...
但要記住,你有呢 ...

说得好在理

hohoyakathy 發表於 21-5-15 18:53
褔附,直資英小(學費較平,資源較多),小班,多net teacher, 有褔中back up, first priority
...

安心back up还是会跳船是最大矛盾点

似乎,進可攻退可守嘅意思係,你可以視乎情況去選擇進或守。可以涼住冷氣去睇吓攻定守,有機會就攻,選擇守亦無妨。況且,presentation, show and tell呢啲軟技能,並非只存在進攻式小學,呢啲軟技能亦唔係為升中突圍而設~~~

無自己中學嘅小學,當然要緊張交數啦,硬要區分龍小和非龍小,可能,只係家長本身嘅偏愛~~~

係有龍中既小學部讀書,如果未能名排top 10%又無特異功能,機本上只可退守龍中
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-5-16 13:13
係有龍中既小學部讀書,如果未能名排top 10%又無特異功能,機本上只可退守龍中 ...

可能,頭10-15%係差唔多,15-30%強非龍小好啲,30-60%又變成龍小有優勢,60-100%都係龍小著數啲。不過,都係視乎邊條龍和條龍有幾惡嘅。%就係只供參考,自己用自己中意嘅%去表述,無單一答案~~~

jason1978 發表於 21-5-15 19:34
但要記住,你有呢 ...

啱!入龍小諗住進攻嘅話,唔會坐到六年級先發力,亦都唔會坐係到等個小朋友無拿拿考第一先醒起可以更上一層樓,當然理想就梗係想係咁,可惜永遠現實很骨感,無乜籌備而又成功嘅個案少之又少。

如果入讀一間小學,主要靠父母,咁真係要諗清楚是否應該入讀了~~~

一般家長歸類嘅龍小,似乎唔只係樓主提果2間,莫非間間都係要靠家長自己出盡力去谷?~~~

都係果句,龍中係心儀,記住無忘初衷

gigayan    發表於 21-5-16 17:22

回覆樓主:

據福附2021年度小一入學簡介會

福中 offer 88-95%

升B1 85-90%

成功升讀
DBS 華仁 (今年)
SPC SSC DGS HYS YWC GHS SPSLT

成功派往
華英 聖傑靈 喇沙 聖言 沙蘇 中婦 銀禧

福建中學附屬學校 - 小一入學簡介會(2021-2022) | FSSAS P.1 Admission Talk (2021-2022)

57:30
https://youtu.be/zFo4am_3l78

回覆樓主:

福建2020年成績保持B1C水平

2020年 | 2019年
考生 183人 | 199人
中文5+ 24.6% | 25.8%
英文5+ ≤HK(9.7%) | ≤HK(9.2%)
數學5+ 26.9% | 24.2%
通識5+ 9.8% | ≤HK(10.1%)
主科5+ [15.3-17.8%] | [12.5-17.3%]
整體5+ 19.8% | 18.9%

中文4+ 49.7% | 55.6%
英文4+ 39.3% | 34.2%
數學4+ 63.2% | 64.1%
通識4+ 43.3% | 58.5%
主科4+ 48.9% | 53.1%
整體4+ 51.6% | 54.6%
5科4+ 34.2% | 38.7%

中文3+ 79.8% | 83.8%
英文3+ 88.0% | 80.4%
數學2+ 95.6% | 99.0%
通識2+ 98.4% | 99.0%
33222 68.5% | 68.8%
22222 95.1% | 96.0%

整體2+ 98.2% | 99.1%

2020年香港中學文憑試成績優異
http://www.fms.edu.hk/index.php?option=com_content&view=article&id=1622&Itemid=412&lang=zh

2019年香港中學文憑試成績優異
http://www.fms.edu.hk/index.php?option=com_content&view=article&id=1605&Itemid=411&lang=zh

mcl203 發表於 21-5-16 13:22
可能,頭10-15%係差唔多,15-30%強非龍小好啲,30-60%又變成龍小有優勢,60-100%都係龍小著數啲。不過,都 ...

问题是很难知道自己小朋友会是哪一个%,看了九小似乎80%在band1,而福小90%直升福(emoji)️是band1c咯,感觉大部队基本打平,但九小拔尖的band1a会多一点。只是福小可以躺着进福中而九小需要拼,过程不同,有得有失~,btw,似乎没人评价崇小?

為自己嘅偏愛,一個龍中兩個字就以偏蓋全,客觀?坊間稱嘅龍,可以至少有SPCC,DBS,DGS,SPCS,SPC。分享,還是回歸樓主嘅所問所知吧~~~

danae_dai 發表於 21-5-16 23:58
问题是很难知道自己小朋友会是哪一个%,看了九小似乎80%在band1,而福小90%直升福(emoji)️是band1c咯,感 ...

小朋友小學階段還有6年,唔易評估6年後,甚或12年後嘅成果。只睇表面成績和機會率,似乎九小係升中成績比較好~~~