用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Resume full day on 24/5
go

[小學] Resume full day on 24/5

大家好.  我想問下你哋學校有冇準備返全日。 謝謝。

24/5 開始返全日,其實依家都返到2點,不過正式食lunch始終好過食snack

Osiana    發表於 21-5-15 02:05

Osiana 發表於 21-5-14 17:12
大家好.  我想問下你哋學校有冇準備返全日。 謝謝。

Y3-6 24/5 開始
Y1-2 等批

Osiana    發表於 21-5-15 02:04

NAIS今日通知在預備 等批中

Osiana    發表於 21-5-15 02:04

想問下點解可以復全日課既?教育局唔係話只限半日咩?

kayan37 發表於 21-5-14 18:57
想問下點解可以復全日課既?教育局唔係話只限半日咩?

可以睇吓呢篇報導

https://www.scmp.com/news/hong-kong/education/article/3133390/coronavirus-hong-kong-school-principals-accuse-officials

mindfulmom 發表於 21-5-14 21:33
可以睇吓呢篇報導

https://www.scmp.com/news/hong-kong/education/article/3133390/coronavirus-hong-ko ...

明白晒 Thank you for the information!

nunupipi 發表於 21-5-14 17:39
24/5 開始返全日,其實依家都返到2點,不過正式食lunch始終好過食snack
請問係邊間? 謝謝。

Osiana 發表於 21-5-15 02:03
請問係邊間? 謝謝。

Shrewsbury

https://www.scmp.com/news/hong-k ... ls-accuse-officials

我囝囝那間也是24/5開始可以返全日。

回覆樓主:

本地校長鬧咩呢?IS教職員全部願意檢測,佢地唔肯做,仲好意思嘈!

Jane1983 發表於 21-5-15 11:59
本地校長鬧咩呢?IS教職員全部願意檢測,佢地唔肯做,仲好意思嘈!

IS 的教職員唔止去做檢測,好多更勇躍打疫苗,真係好感激佢地,肯以學生為本,這個學費係值得比。

不過LS嘈係因為IS在24/5可以番全日,LS只可繼續半日,因為好多IS本身有canteen及地方大,可以解決食飯問題,LS沒有設施,其實沒有canteen和地方細的IS也只可以番半日,但可以理解永遠都會有人覺得不公平。

Jane1983 發表於 21-5-15 11:59

這是原因嗎?咁肯檢測嘅本地學校可以全日嗎?

bbba05 發表於 21-5-15 13:36

IS可以全校日日返半日的時候,有檢測的本地學校亦可以一樣日日返。

至於返全日,如果本地學校校舍夠大,學生人數做到合理社交距離,可以同教育局傾。

自己乜都唔做,指責教育局,眼紅IS,有乜意思。

同意,IS多主動尋求方法同協調如何回復正常,Local一味批評,又唔反建議可以點

Jane1983 發表於 21-5-15 13:55
IS可以全校日日返半日的時候,有檢測的本地學校亦可以一樣日日返。

至於返全日,如果本地學校校舍夠大, ...

唔一定個個LS家長都想番全日,有啲話番完全日回家仲要做功課又要溫書加補習太辛苦,尤其小學生,可能想keep半日都唔定。

bbba05 發表於 21-5-15 13:36

檢測只係其中一個因素,仲有校園大小,有無kitchen, canteen 去保持社交距離等都係原因

回覆 964000 的帖子

所以百貨百客,家長覺得學校做法合理,外人唔會多言。
之前IS可以日日返半日,有些學校管理層係做咗好多嘢,包括加強校舍消毒,全校裝設好多清潔設備,教職員定期檢測之餘,亦推動全校學生自發檢測。IS唔係指住鼻哥,要教育局買佢怕,比佢地特權。根本人地付出的嘢,本地校長們有無做先

有邊幾間IS開始申請全日返學?我諗如果佢哋5月24號可以返全日,九月開學都大機會可以返全日