用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 請指教! 小四轉去IS, 還是小六後轉去IS呢? ...
樓主: baby.hung
go

[其他] 請指教! 小四轉去IS, 還是小六後轉去IS呢? [複製鏈接]

suki224 發表於 21-5-17 22:40
我朋友個女由幼稚園開始已經讀IS, 而家係中學, 佢話最近佢學校都收左一些LS學生, 但英文程度真係要時間 ...

Hello Suki224, 可以請問妳女兒係哪間IS 嗎?似乎很不錯

foodiepiggy 發表於 21-5-19 17:38
請問大家知道esf 有冇咁好嘅支援?

Esf咁多間,應該都唔一樣。

我唔係Esf用家,唔敢講。

melobi12 發表於 21-5-15 07:40
學費唔係問題的話,當然即轉。

1. 前輩教落,IS小學係精粹,最輕鬆得嚟學到最多嘢(思考模式)。中學開始 ...

沒有同意更多。

思考模式根本完完全全不一樣,只係本地長久以來有不少貪心的家長一廂情願以為讀完LS小學之後中學轉IS可以儘拎LS、IS兩者之間的好處⋯⋯如果小朋友從小入讀IS就會被質疑唔識中文、數學差、基礎打唔好、課程唔充實、放學好得閒又冇試考、過度自由缺乏管束之類之類⋯⋯種種不足不能盡錄,而最緊要仲係冇得返轉頭由IS轉回LS。
所以尤其贊同IS精粹在於小學,被誤解為返學日日玩玩玩冇料到,其實真係學到好多好多嘢,思考模式係終身受用。

呢區啲post主要都係IS粉絲,答案都會係話越早轉越好,儘快脫苦海⋯⋯反而自己要真係去了解清楚自己係接受邊個制度同埋邊個學習模式,自己會有答案是儘快轉定係索性唔轉了。

foodiepiggy 發表於 21-5-19 17:42
Hello Suki224, 可以請問妳女兒係哪間IS 嗎?似乎很不錯

ESF

benjibenji 發表於 21-5-19 22:28
沒有同意更多。

思考模式根本完完全全不一樣,只係本地長久以來有不少貪心的家長一廂情願以為讀完LS小學 ...

另外, 我覺得都要睇小朋友自己情況, 我識有小朋友都享受見到自己分數高, 考試考得叻, 亦唔抗拒做練習, 如果係甘, 米由佢繼續讀LS ,

亦有認識朋友既小朋友, 一個中三先轉IS, 成績不好, 因為已經好難適應

又有另一個, 讀讀下IS又轉返去LS, 都係一樣識應唔到

所以大人既決定好影響小朋友既一生

archie1728 發表於 21-5-15 21:02

係會架!2001年Canadian Overseas International Colleg ...

香港凱莉山學校陷財困
下周一起停面授 退學可退回6月學費

https://www.hk01.com/社會新聞/634224/

Osiana 發表於 21-5-15 02:20
盡快轉會好啲,原因:

1. 始終LS同時IS英文有段距離,愈高年級差距愈大。早啲適應會好啲,因為讀IS小學比 ...

非常同意
IS同LS真係好唔同,我反而覺得IS學嘅嘢深d,靈活d嘅小朋友會如魚得水,越學越多。我支持早轉。LS太倚重教科書,反而限制左小朋友可以學嘅嘢。

Poyau 發表於 21-6-5 14:26
香港凱莉山學校陷財困
下周一起停面授 退學可退回6月學費

唔知今次會點收科

呢單係大新聞,應該要開個新topic討論!

archie1728 發表於 21-6-5 17:50
唔知今次會點收科  

呢單係大新聞,應該要開個新topic討論!

有人開咗新帖

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3855739
‹ 上一主題|下一主題