用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 請指教! 小四轉去IS, 還是小六後轉去IS呢? ...
樓主: baby.hung
go

[其他] 請指教! 小四轉去IS, 還是小六後轉去IS呢? [複製鏈接]

當初揀LS的初衷?是否已經完成?
想轉IS的原因,是否好肯定?

如果乜特別原因,已經決定讀IS,的確可以儘早行動。
成績好,選擇也會多一些。如果唔急,可以先報2,3間最心儀的。有位又考到,咪疊埋心水讀IS。反之,就繼續讀LS,繼續考。

回覆 Kevin2021 的帖子

同樣邏輯,咁本地所有官校係一樣,津校又一樣,直或私又一樣,咁點解分中學banding?
商場入面的IS,硬件不足,缺點好明顯。新開的IS,缺乏track records、師資等軟件問題,亦係一個考慮。

剩係講揀大學,勁IS給予同學的支援係其他學校無法比。學生有d初步想法,佢有陣容強勁、閱歷豐富的教職員比意見。跟住可以安排已畢業的alum和學生通訊,再有疑問,甚至可以和在讀的師兄姐聯絡了解...

回覆 Jane1983 的帖子

Thanks for your sharing. I totally agree with U about the first half.
In terms of the applications for Universities. I admit the alumni resources could be a strength or rich connections for the students career in a long-term. But I don't think the external resources such as the alumni or the school teachers would help too much for admissions in a University. Why I am saying that because the most important thing for the admissions in Universities is the kids' performance themselves. No one could help them. They should have earned the abilities of independent, life-long learning skills instead of depending on the external trivial factors.

School Teachers' abilities, experiences are the most important thing in an IS school instead of a swimming pool or a playground. The admissions quotas of the great/excellent IS in Hong Kong are too limited.  For those who are applying for the IS schools having great and advanced facilities and excellent teachers, first, you need to be lucky enough that the school will have an available seat for you kid, then work hard to make more money.  Work harder, if you have more than three kids.

Kevin2021 發表於 21-5-17 10:16

Thanks for your sharing. I totally agree with U about the first half.

你一早講限制,所以退而求其次,咁無人會反對,人人都曾面對類似情況。

但你話一樣,咁就唔係果回事。

Kevin2021 發表於 21-5-17 10:16

嗯… 關於設施方面,我覺得唔係話一定要有泳池、幾個大球場、或者幾先進幾高級嘅設施同配備先「睇得上眼」。

我只係話商場學校連室外活動空間都冇,想透下氣嘅地方都冇,無論佢老師幾好,學生成績幾好,我都唔會考慮俾我小朋友長期入讀(除非冇其他學校收要讀住先)。

其實香港好多IS都冇泳池、由舊校舍改建之類,但起碼有戶外空間,當中不乏有口碑、學費唔係超級貴嘅選擇。真係唔需要去揀租用商場舖位開嘅學校 (再者,商場學校都唔一定平的)

個人意見
好同意上述各位提到IS 的底線
校舍不用比較大小
但商場真的接受不了
因為小朋友無論讀LS or IS, 都應該要真真正正感受學校的正常環境
在商場渡過童年好可憐

另外, 女兒剛從LS 小4 轉左去IS year 5, 雖然轉左一個月, 到現在亦常常懷疑佢係學校到底學緊咩...
因為無書無功課
不過見到女兒每天開心返學, 對閱讀興趣大增
以前常常問幾時放假
但現在一聽到月尾學校轉返全日
佢竟然話: 好野! 可以留係學校玩耐d

見到呢d轉變真係咩都抵
打從心裡問自己點解唔早d比佢轉IS

所以樓主不用問幾時轉好
任何時候都係好時機!
祝樓主小朋友早日轉到心儀既IS

仲有, 我認識讀LS 既小朋友, 無一個係完全唔洗補習的, 不是跟功課個種, 就是加強中、英、數的額外補習, 我女兒以前都要放學後或星期六補中英數普通話
現在cut 晒, 課餘只剩學樂器

而家課餘睇下書, 彈下琴, 畫下畫,做下手工, 我放工後同佢傾下計, 一齊睇下戲, 玩下board game,

自己都好羨慕女兒現在的生活

melobi12 發表於 21-5-17 19:33
嗯… 關於設施方面,我覺得唔係話一定要有泳池、幾個大球場、或者幾先進幾高級嘅設施同配備先「睇得上眼」 ...

講得有道理,也讓一些正由local school轉來IS的家長知所選擇。

多年來,在EK好容易分辨真假用家。

suki224 發表於 21-5-17 20:21
仲有, 我認識讀LS 既小朋友, 無一個係完全唔洗補習的, 不是跟功課個種, 就是加強中、英、數的額外補習 ...

Enjoy!
IS也有去補習的學生,最重要知道自己的目標(both 家長和學生),不要因為人人都話IS要補中文及數學就去補,這是不智的行為。

仲有, 我認識讀LS 既小朋友, 無一個係完全唔洗補習的, 不是跟功課個種, 就是加強中、英、數的額外補習 ...

是,我囝囝幼稚園開始讀IS, 見到他日日返學也那麼開心,可以在那麼大的球場、泳池等玩樂,又學到很多嘢,其實我也有點羡慕,常常想如果當年我有機會讀就好了!

我女只係K2,但佢日日返學都好充實,好開心,除左書本嘅知識,仲培養左好多好好嘅mindset。

我都成日問佢可唔可以同我交換,佢返工我返學。

回覆 RKG 的帖子

我都喺咁話, 早啲好啲,始終要時間適應,尤其係英文,除非小朋友英已經同外國孩子一樣水平!

txsuksuk 發表於 21-5-17 22:21
回覆 RKG 的帖子

我都喺咁話, 早啲好啲,始終要時間適應,尤其係英文,除非小朋友英已經同外國孩子一樣水 ...

我朋友個女由幼稚園開始已經讀IS, 而家係中學, 佢話最近佢學校都收左一些LS學生, 但英文程度真係要時間追, 落差最大係上science 時, LS 學生不能聽明所有英文, 做實驗時很危險
所以小學轉定IS , 上中學會易適應好多

相對小學英文落差無甘大, 小朋友可以快d 追上

以我女為例, 佢LS 係英文學校, 而家係IS 作文時, 雖然都係一樣作到篇文章, 但老師會要求同一意思, 用多些不同字去表達, e.g, 老師commented 唔好只用said, 可以用replied, stated, mentioned....

所以越細越易追返上IS 英文程度

txsuksuk    發表於 21-5-18 16:44

個人認為越早越好。
現實去睇,初小既 interview assessment 容易過 year 7、8。

另外就係大家講既英文程度要時間適應。

回覆 txsuksuk 的帖子

普遍嚟講,英文要浸6個月先達到溝通流暢level : 即係理解嘅速度可以keep up 倒native speaker嘅講嘢速度同埋明白常用嘅slang, 亦都唔駛先喺腦裡中文諗再譒譯英文講. 所以亦要考慮小朋友轉校要識過一班新嘅朋友仔,語言未到位會增加難度, 頭嗰幾個月可能好辛苦,雖然而家IS唔少係local, 不過你會想佢同英文流利嘅多啲接觸,增加改進嘅機會,所以都係嗰句:早轉好啲,因為小朋友細啲容易啲一齊玩,係我就會利用暑假俾佢參加啲密習口語班之類,等佢到時開學唔駛咁辛苦。

如果考慮清楚後,都係鐘意IS,咁就盡早入讀,個心都定D,因為到高小階段/Y7以上,好多都會有writing test,英文水平...某d學校什至考埋普通話的程度,整體各方面而決定收唔收。

至於話咩商唔商場鋪,游泳池呢d硬件設施,唔洗講都知愈大愈好,上學校網頁睇已經清楚。就比喻:住緊別墅的人,都認為任何唐樓/公屋/居屋/就連私樓幾大幾靚都好啦,通通都睇唔上眼!一樣道理。
一樣米養百樣人,百貨應百客,學校+家長+學生,幾方面的配合,先至能教育出一位「品學兼優」的學生,不能單憑學校而定斷,因為家長的想法、學習的態度、有無品德教育係好重要的。
如果有Open day 就盡量去睇,睇多幾間參考下,問問心儀學校的真正用家意見,攞資料作比較,自然心中有數。

993rs 發表於 21-5-18 12:06
個人認為越早越好。
現實去睇,初小既 interview assessment 容易過 year 7、8。

明白reception class or 初小 assessment 較易過,但是少位,反而高小及中學多人去外國讀書,所以多位多機會,坊間說會更谷易入。

回覆 siuwing6 的帖子

補充一點:身邊有朋友係Local學校讀開,去IS面試Y5(同一間學校),最後係有比offer,亦有比waiting。
所以都係視乎考邊間學校同學生水平。

siuwing6 發表於 21-5-18 23:10
如果考慮清楚後,都係鐘意IS,咁就盡早入讀,個心都定D,因為到高小階段/Y7以上,好多都會有writing test, ...

贊成(emoji)支持早點申請,早點嘗試,有什麼要調整也有更充足時間。

Jane1983 發表於 21-5-16 15:52
回覆 Kevin2021 的帖子

同樣邏輯,咁本地所有官校係一樣,津校又一樣,直或私又一樣,咁點解分中學banding ...

請問大家知道esf 有冇咁好嘅支援?
‹ 上一主題|下一主題