用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 考IGCSE
樓主: daijuju
go

考IGCSE

LLLT 發表於 21-6-15 09:52
我覺得香港報業常常報導一些天才的news,俾人感覺或錯覺早入學有好處。

英國take gap year的學生比提早入 ...
exactly。就係覺得令人有錯覺,所以我才一次過找找些報道出來,攤開來看,會更清晰。15/16還好,有些真係。。。 唔係個個也是沈氏兄弟,天時(天份),地利(生於有沈爸的家)和人和(浸大絕對係伯樂,因為安排了退休的教授,二人鑽研嘅喜愛相近,啟發至深)

『百樂』。。。資優定積優, 我也很希望孩子在不同人生旅程遇到百樂,找到志趣相投的伙伴,擁抱自己開心的人生。細時,孩子的確遇到不少才有今天算有韌力的心智,我有同佢講,將要離開comfort zone了,機會要自己主動出擊!找到自己的百樂,發揮自己的長處。

這條路走得好孤單,我都盼望孩子可以遇到伯樂,謝謝前輩的分享

LLLT 發表於 21-6-15 09:52
我覺得香港報業常常報導一些天才的news,俾人感覺或錯覺早入學有好處。

英國take gap year的學生比提早入 ...

我們暫時對早入學/跳班沒興趣。因孩子也喜歡和同齡小朋友玩,也很有童真,喜歡跑跑跳跳,玩小朋友的遊戲,而且他也不是全科超前,中文方面還需進步。如果學校允許,跳科數學也不錯,不過未必可行。有考慮過如果考到IGCSE數,學校是否就允許跳科。不過我知道有些資優孩子不能忍受如此學習,所以家長想爭取盡早入大學也是可以理解。只是我小朋友成熟度欠缺,自理社交也有待進步,所以循序漸進也是好的。

nanakochan 發表於 21-6-15 12:10
這條路走得好孤單,我都盼望孩子可以遇到伯樂,謝謝前輩的分享

我比較擔心長大後他是否懂得與人相處,職場上懂不懂得和人溝通,成婚後家庭是否和睦...... 我資優仔同理心方面好像比較欠缺,也比較自我,真的要慢慢教...... 所幸暫時沒有在學校造成困擾。所以我也不急,他還有很多事情需要學習。

回覆 daijuju 的帖子

如果只係考三幾科IGCSE,對升大學是無関係的,不過對讀A levels的連繫性是有幫助。

英國基本上好的A levels成績對考一般大學是有一定的作用。除咗oxbridge、imperial 和 LSE,因為這四家大學會根據school reports、interview、entrance test、work experience、awards去俾offers。

無可否認公開試的獎e.g. imo, ipho…這些對入讀pure science 是會提升機會。但係對其它科e.g. economic、medi、law…相信要小朋友真心鍾意才有機會,因為professor可以在interview和entrance test了解考生有関方面的知識和potential。

所以我覺得小朋友在求學階段可以的話閱讀不同類型的書,從中找到樂趣和興趣,那麼小朋友的童年生活會更豐富。能否考入心儀的大學只看天意。

LLLT 發表於 21-6-15 23:02
回覆 daijuju 的帖子

謝謝前輩分享。我小朋友很喜歡看書 主要數學科學百科類。小說也有看。中英文書也看。他暫時說想讀醫科。不過太長遠了。考IGCSE主要想佢有個方向學習吧。他又想繼續學深的,但又沒方向。數後可能學下理科吧。看他喜歡什麼好了。

回覆樓主:

請問小朋友考咗IGCSE或者IAL數嘅前輩,學校仲使唔使上數學堂?可否豁免?唔該

daijuju 發表於 21-6-17 17:15
請問小朋友考咗IGCSE或者IAL數嘅前輩,學校仲使唔使上數學堂?可否豁免?唔該
...

咁梗係要啦
同一個正常學生完全無分別。但上堂做乜就個個老師不同安排(我IS, 唔知local)
maths老師:由佢做自己數, 知佢就考/由佢做完classwork就ok, 知佢考完
science老師:一如眾人咁上堂, 有時比group人佢去tutoring,由其答卷技巧和清concept, 無乜特別。學一模一樣嘅嘢!

就好似....有F1車手落場同三級方程式的参加者一齊開心玩埋一堆嘅feel. 高手低手都要注意“車品”和“細節”, otherwise,一樣炒, 好公平的。

我孩子係enjoy返學, 因為學嘅做嘅係more than his known knowledge.

回覆樓主:

多謝分享

daijuju 發表於 21-6-8 13:48
你好,謝謝前輩的意見  
DP果啲暫時join唔到住,因佢得小二,下年小三或者搵啲課程玩下,睇下會唔 ...
請問你小朋友考左IGCSE未?我小朋友今年小一,家下都做梗gcse foundation,有d識,有d未識,但他想考,因為見哥哥考另一個公開試,而他覺出淺,想挑戰話要試gcse,但我又有d驚,好似太早。

siutreasure 發表於 22-5-28 06:13
請問你小朋友考左IGCSE未?我小朋友今年小一,家下都做梗gcse foundation,有d識,有d未識,但他想考,因為 ...

已考了peason foundation math,而家考緊higher tier佢主要不喜歡做workings,要不斷提醒佢,及check卷
我仔有老師教,主要督促佢做workings問題,不做workings扣分,要培養佢良好習慣