用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節,開個post比大家來報喜!!
樓主: QQali
go

[音樂] 校際音樂節,開個post比大家來報喜!!  

chitchitboy 發表於 21-6-1 15:49
回覆 bebebe12345 的帖子

好叻!under 19,即是你的孩子是否已經18歲?

前輩的孩子好大個架啦,不過非常難得仍然關注EK其他孩子學習音樂的情況,為家長作明燈指引

LeeCC 發表於 21-6-2 06:44
前輩的孩子好大個架啦,不過非常難得仍然關注EK其他孩子學習音樂的情況,為家長作明燈指引
...

前輩子女的學生呀

ak1020 發表於 21-6-1 16:38
有,好多出人意表賽果,例如同一場比賽同一組別而實力表現相當的兩個參賽者,竟然相差10分!係10分!
(因 ...

評分標準咁大差距, 都好奇怪. 我都等緊分紙返來, 睇下係邊個評判. 往年爭議比較大既評判今年再次出席...

不過比賽除了實力, 運氣也佔了很大因素. 有獎自然開心, 無獎就繼續努力, 下次比賽加油

回覆 iheartonon 的帖子

明白了!我泡得太少!

今年錄影比賽, 結果係報名會員先睇到, 令到大家都唔知邊個係頭三名, 特別係d大項目. 有d跟學校報名, 但到宜家學校都未出結果俾學生知, 我女學校就要逐個自己問老師...
有d學校好有效率, 一早就出張result 俾學生網上查看, 唔駛學生同家長心掛掛.
我到宜家仲未知Hong Kong String 係邊個champion

四隻貓 發表於 21-6-2 13:57
今年錄影比賽, 結果係報名會員先睇到, 令到大家都唔知邊個係頭三名, 特別係d大項目. 有d跟學校報名, 但到宜 ...

係呢 好古怪 唔公佈頭三幾多分 想知道差距有幾大

難道今年Hong Kong String不是Violin, 又或者.......???
等公佈
重想知Gold Medal......
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

MillieLin 發表於 21-5-31 11:09
我經外面琴行報名,剛才得知
2樣樂器成績,2樣皆90分,但只得1樣有名次

我2個女加埋,參加校際比賽超過10年,未見過90分都無名次(emoji)
不過可能今年係錄影比賽,大家都錄到最完美先交,分數高都唔出奇

回覆樓主:

錄影比賽是無可奈何的決定 絕對能夠理解
但整個比賽 完全不知其他參賽者的演奏是如何 只得到自己的分數 沒有任何參考價值
其實做得更好的話 應該公開比賽片段 或者 得獎的片段
這樣更有意思

iheartonon 發表於 21-6-2 22:17
錄影比賽是無可奈何的決定 絕對能夠理解
但整個比賽 完全不知其他參賽者的演奏是如何 只得到自己的分數 沒 ...
係呀, 有好多比賽都會公開得獎者的表演片段, 參加者可以互相觀摩學習.而家唔好講片, 連邊個第一都唔知...

Hong Kong String/ Gold Medal 會唔會今年係無第一名? 一係就唔係果兩大音樂學校既學生?
照計無理由一直無人知

P.S. 鋼琴其中三大項目冠軍有片睇, 大家有興趣可以上GMC facebook 觀摩下.

四隻貓 發表於 21-6-3 09:40
係呀, 有好多比賽都會公開得獎者的表演片段, 參加者可以互相觀摩學習.而家唔好講片, 連邊個第一都唔知...

...

以前冇留意
以往也是 這個學校的冠軍嗎

四隻貓 發表於 21-6-3 09:40

...

請問呢間GMC是很出名的嗎?

connieckyip 發表於 21-6-2 21:17

我2個女加埋,參加校際比賽超過10年,未見過90分都無名 ...

我嗰個都係90分無名次

想請問各位,覺得用普通琴在家錄影同在音樂室用三角琴錄對分數有影響嗎?

bearbear0109 發表於 21-6-2 17:16
係呢 好古怪 唔公佈頭三幾多分 想知道差距有幾大

如果係級組,以往都好似無講頭三分數。

yifeifei2 發表於 21-6-3 15:03
評判係現場宣佈時多數會講頭三分數.

iheartonon 發表於 21-6-3 12:19
以前冇留意
以往也是 這個學校的冠軍嗎

好多時都係演藝APA老師教既學生.
近年piano 就係APA / GMC
string 就一向係Yips/APA

四隻貓 發表於 21-6-3 15:14
評判係現場宣佈時多數會講頭三分數.

咁可能係評判個別,有講就有,無講就算嗰種。

四隻貓 發表於 21-6-3 15:20
好多時都係演藝APA老師教既學生.
近年piano 就係APA / GMC
string 就一向係Yips/APA

APA 有政府資助師資真係最好最好。
同樣佢揀學生都係收最好。
收得你嘅小朋友,都代表小朋友好有能力。

yifeifei2 發表於 21-6-3 15:03

平時現場有宣布呀