用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節,開個post比大家來報喜!!
樓主: QQali
go

[音樂] 校際音樂節,開個post比大家來報喜!!  

回覆 ak1020 的帖子

咁大獲?個校際網址都無寫明伴奏要show原譜?阿女淨係show自己演奏的原譜😭 有冇其他人都係咁?有冇其他小朋友無show伴奏原譜,但無DQ的?

Esam 發表於 21-5-23 07:02

咁大獲?個校際網址都無寫明伴奏要show原譜?阿女淨係show自己演奏的原譜😭 有 ...

比賽章程有寫的,但只需要show本書封面兩秒就ok, 除非本身冇封面才要展示樂譜的第一頁

回覆樓主:

我經學校報名,等極學校都冇通知學生,忍唔住打電話問老師,佢先話打算等六月攞埋分紙先一次過派俾學生......

Esam 發表於 21-5-23 07:02

咁大獲?個校際網址都無寫明伴奏要show原譜?阿女淨係show自己演奏的原譜😭 有 ...

我打電話問過鋼琴solo(指定樂曲)可以唔show原譜,但如果其他樂器伴奏就一要show原譜

QueenieQuin 發表於 21-5-21 14:26
我地都係, 明明今日公佈成績, 但條片完全無人睇過

好奇一問,最終是否都無人睇過條片而又有成績出咗?

回覆樓主:

我都想知 我地經學校報名 仲未收到結果

QueenieQuin 發表於 21-5-24 16:19
我都想知 我地經學校報名 仲未收到結果

今日都係未有 話係分批通知 唔知等到幾時先有

iheartonon 發表於 21-5-25 10:38
今日都係未有 話係分批通知 唔知等到幾時先有

分批通知?乜唔係5月21日個批即日會知?定個批都係分批再通知呢?

QueenieQuin 發表於 21-5-25 10:45
分批通知?乜唔係5月21日個批即日會知?定個批都係分批再通知呢?
...

協會21號公佈
但學校未能一次過通知,要分批通知學生家長

iheartonon 發表於 21-5-25 11:48
協會21號公佈
但學校未能一次過通知,要分批通知學生家長

回覆樓主:

我囡經學校報,我見仲未通知,所以打去學校問,老師只肯講分數,其他要等6月中收到分紙至知。
我囡7歲,第1次參加,報了4級,83分,我好滿意架啦。
題外話,我囡條片真係冇view,唔知點解。

kaka1982 發表於 21-5-26 16:00
我囡經學校報,我見仲未通知,所以打去學校問,老師只肯講分數,其他要等6月中收到分紙至知。
我囡7歲,第1 ...

肯講分數都好好 唔洗心掛掛

ak1020 發表於 21-5-24 16:15
好奇一問,最終是否都無人睇過條片而又有成績出咗?

之前朗誦節都係咁,大會話佢哋睇片的方法係睇唔到view count

kaka1982 發表於 21-5-26 16:00
我囡7歲,第1 ...

因為佢係唔一定係用 youtube apps 、youtube website 直接睇。
而係用 software, apps download 咗落嚟。咁 youtube server 係有機會 count 唔到數。

titibaby 發表於 21-5-15 21:28
我小朋友學校post 了第一batch 所有人成績,雖然唔關我哋事但係好奇怪,有幾個管樂同聲樂的DQ 佐!理由是us ...

其實唔明,比賽者比賽,又唔係伴奏比賽,用ipad 比DQ好慘囉

chris_cheung 發表於 21-5-27 17:53
其實唔明,比賽者比賽,又唔係伴奏比賽,用ipad 比DQ好慘囉

咁規矩就係規矩,定好就人人都要守。
你唔守用咗 iPad ,協會比你過到嘅話。我幾肯定會引嚟更多不滿。
因為好多家長會諗:車!原來可以用 iPad 架?咁我走去揾伴奏咪好儍?有無搞錯?
咁我下次都唔使揾伴奏啦。

如是者,以後好多 rule ,都會有人唔守。仲要唔守之餘,會嘈翻你轉頭要你比佢過。

講真佢係全港最大型嘅學生比賽,真係唔應該為1,2個無守嘅學生,自己去做壞規矩。

yifeifei2 發表於 21-5-27 19:44
你唔守用咗 iPad ,協會比你過到嘅話。我幾肯定會引嚟更多不滿。
因 ...

規則當然要遵守啦!
唔係講無搵伴奏,錄影中有伴奏者,只係有電子產品

yifeifei2 發表於 21-5-27 19:44
因 ...

佢地指的電子用品是指伴奏用iPad來讀譜而冇show 實體譜

我覺得呢個老師責任大d 老師無理由唔知規矩

老師係咪搞錯左abrsm考試伴奏安排?abrsm無需一定有伴奏,播伴奏都可以

甘都錯得的話,個老師都好有問題

chris_cheung 發表於 21-5-27 20:39
規則當然要遵守啦!
唔係講無搵伴奏,錄影中有伴奏者,只係有電子產品
...

⋯⋯個伴奏咁都唔識規矩