用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 HSBC環球轉帳登記唔到收款人
go

[英國] HSBC環球轉帳登記唔到收款人

我想登記環球轉帳,係登記新收款人版面入左6個數字Sort code,再入8個數字戶口號碼,但入完話我資料唔啱,之後就出另一頁面叫我稍後再試,我對過無入錯資料,請問有冇人知可以點做?謝謝!

你要登記的係咪 Bank account ?係唔可以用SAVE account

6x6=36 發表於 21-5-12 18:06
我想登記環球轉帳,係登記新收款人版面入左6個數字Sort code,再入8個數字戶口號碼,但入完話我資料唔啱, ...

我記得唔止入呢兩樣野?當時入左戶口名,地址。入完sort code + account no. 會show 分行地址,對返岩唔岩。然後set daily limit。

呀女current / saving account 我都有加到做受款人,無問題。

wloi 發表於 21-5-12 18:33
你要登記的係咪 Bank account ?係唔可以用SAVE account

唔好意思,我唔太明你意思,我想add new payee(對方也是HSBC戶口),我係咪加新收款人,就可以 waive 滙錢手續費?

YuYuMother 發表於 21-5-12 19:56
我記得唔止入呢兩樣野?當時入左戶口名,地址。入完sort code + account no. 會show 分行地址,對返岩唔岩 ...

我見到有位置可以輸入收款名等其他資料,但我只入sort code + account no,就已經話我資料錯

6x6=36 發表於 21-5-12 21:05
我見到有位置可以輸入收款名等其他資料,但我只入sort code + account no,就已經話我資料錯
...

個英國戶口係咪已用得?我記得開左要activate 先可以用?

回覆樓主:

請問有無試過分開兩次做得唔得
HK app HSBC HK → HSBC UK^
UK app HSBC UK^ → 第三者戶口
^ current account

YuYuMother 發表於 21-5-12 21:10
個英國戶口係咪已用得?我記得開左要activate 先可以用?

我無開英國戶口,因滙豐職員話轉左滙豐One之後,唔洗開英國戶口都可以免手續費過錢去HSBC UK戶口

Poyau 發表於 21-5-12 22:01

我無HSBC UK戶口,我聽滙豐職員話唔洗開英國戶口都可以過錢去英國嘅滙豐戶口,所以無去中環開戶口

6x6=36 發表於 21-5-13 07:26
我無開英國戶口,因滙豐職員話轉左滙豐One之後,唔洗開英國戶口都可以免手續費過錢去HSBC UK戶口
...

我意思個英國hsbc 戶口係咪正常可運作的?如果唔係無理由add唔到。

你試下live chat 問下職員?

Poyau 發表於 21-5-12 22:01

我分別轉過錢去女saving / current account, 佢都轉到錢出去。而且saving / current account 本身都可以隨意調動,唔覺會有問題。

試下其他戶口

YuYuMother 發表於 21-5-13 09:43
我意思個英國hsbc 戶口係咪正常可運作的?如果唔係無理由add唔到。

你試下live chat 問下職員?

好的,我試吓live chat問職員,謝謝你

cow 發表於 21-5-13 11:37
試下其他戶口

我試左2個滙豐英國戶口,都add唔到,今晚放工live chat問吓職員

醒目開學勳章

回覆樓主:

如果您首次使用「滙豐環球轉賬」,請登入滙豐網上理財,在「我的銀行」選擇「新增/刪除國家或地區」,連結所有戶口。設定戶口前,請準備好流動保安編碼流動保安編碼或保安編碼器。

如果您想以「滙豐環球轉賬」轉賬至第三方海外個人滙豐戶口,請先登入滙豐網上理財,將第三方戶口新增為新受款人。新增受款人前,請準備好流動保安編碼流動保安編碼 內容將於新視窗顯示或保安編碼器。

3b 發表於 21-5-13 18:19
如果您首次使用「滙豐環球轉賬」,請登入滙豐網上理財,在「我的銀行」選擇「新增/刪除國家或地區」,連結 ...

我呢幾晚就係一直做緊你第二段講嘅嘢,每次都話資料有誤,而我又對過好多次冇入錯資料

最後我問完live chat職員,原來對方冇網上理財,係登記唔到

謝謝各位回覆

6x6=36 發表於 21-5-13 21:52
我呢幾晚就係一直做緊你第二段講嘅嘢,每次都話資料有誤,而我又對過好多次冇入錯資料

最後我問完live ch ...
係要對方用網上理財才可 HK HSBC 網上過錢,如對方是聯名户口,只要其中一個有網上理財,也可過錢入去聯名户口。

fefemom 發表於 21-5-13 22:55
係要對方用網上理財才可 HK HSBC 網上過錢,如對方是聯名户口,只要其中一個有網上理財,也可過錢入去聯名 ...

原來如此,謝謝