用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 0黎緊出年想考 St. Mary's
樓主: jeki
go

0黎緊出年想考 St. Mary's [複製鏈接]

jeki 發表於 21-5-12 13:38
小女出年 K3,想考 St. Mary's,家住港島區,冇宗教亦冇校網,係咪叩門無望?另外,叩呢間有冇時 ...
you will prepare for St Paul's Catholic also, right?

tobebee 發表於 21-5-13 08:30
女兒說中文深,有一題做唔晒,閱讀理解都長,文章有約150字,有作句,重組句子等,數學不算太難,是小一程 ...

你女兒好叻

jeki 發表於 21-5-12 14:00
回覆 PTL_L 的帖子

上網睇過資料(唔知0岩唔0岩)St. Mary's 由小升中有 100%,可以避免 P6 再玩公海遊戲 ...

龍小100%直升,要確保學生水平,力度亦會相應加大吧~~~

mapp2009 發表於 21-5-13 09:39
you will prepare for St Paul's Catholic also, right?

Yes!

上網睇過資料(唔知0岩唔0岩)St. Mary's 由小升中有 100%,可以避免 P6 再玩公海遊戲 ...

你啱呀,st Mary 100%直升中學,100%一條龍,好吸引,不過我覺得扣門一定唔會容易,因為好多九龍、新界妹都吼住呢條龍,所以我個人會target多啲港島區女校,因可以分散投資。另一方面,諗下Mary 條龍啱啱啱小朋友?正如網友話齋,成績好既龍,力度會如何?學校課程發展的取向?等

扣埋天神, 都係100%上st marys

mapp2009 發表於 21-5-13 09:39
St. Paul’s Catholic 唔難叩讀好phonics 佢會問發音問生字

主要睇下品德

callyclm 發表於 21-5-27 08:47
St. Paul’s Catholic 唔難叩讀好phonics 佢會問發音問生字

主要睇下品德
成功左就唔難扣,但未必個個成功,被shortlist 第一關,frist in第二關,second in 第三關。

PTL_L 發表於 21-5-27 08:54
成功左就唔難扣,但未必個個成功,被shortlist 第一關,frist in第二關,second in 第三關。 ...
我意思係佢考既學術唔難

多謝大家指教~ 又上咗一課。
‹ 上一主題|下一主題