用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九小 KTS 同優才 GT, 大家會點揀?
go

九小 KTS 同優才 GT, 大家會點揀?

心儀KTS 夠全面但可惜冇龍, 如果考唔到級頭20-30, 考到嘅中學好似同GT 中學差唔多 level... GT 學術係點嘅呢? 低小輕鬆高小谷, 定係小學全程唔谷, 中學先開始谷? 好似唔太多人討論 GT  

bowingie 發表於 21-5-12 10:50
心儀KTS 夠全面但可惜冇龍, 如果考唔到級頭20-30, 考到嘅中學好似同GT 中學差唔多 level... GT 學術係點嘅 ...
其實你如果當真覺得KTS份畢業生去向名單,頭30以外就和GT一個level,就一定系揀GT啦。

睇你住邊頭了..GT小三後去到調景嶺,KTS校園又真係好大好特別,如果你想衝更好嘅中學,咁就係KTS

兩間學校對我地嘅距離都差唔多 😅

回覆樓主:

KTS 2020年79人(80%)升B1中學
其中大部份B1A/B成績不下於GT

2020年
Band^ 官津+直資
B1 官津 40 (40.40%)
B1 直資 39 (39.39%)
---
B1 40+39=79 (79.80%)
B2A-1C 1+10=11 (11.11%)
---
B1/近B1 41+49=90 (90.91%)
B2 1+3=4 (4.04%)
KTSSS 5+0=5 (5.05%)
---
總數: 99人 (100%)

B1 直資 30+9=39
DBS 4 SPC 2 |
DGS 1 HYS 8 SPCS 3 GHS 9 |
SPCC 3
--- 以上較GT佳[Δ?] ---
YWC 2 |
赤提 1 GT 1 顏寶鈴 1 香島 2 福建 2

B1 官津本區 19+3=22
LSC 6 |
MCS 2 |
華英 3 迦密 3 旅港 5
銀禧 3

B1 官津他區 13+5=18
皇仁 1 |
SSGC 1 MSS 5 BPS 1 SMCC 1 HTC 1 |
曾肇添 1 呂明才 2
英皇 2 |
SRL 1 |
觀瑪 1 迦密主恩 1

https://www.ktsps.edu.hk/3/02_4.html

2020年升中派位結果

更新日期:7-8-2020

學校名稱 人數(Band^)
協恩中學8(B1)#
聖保羅男女中學3(B1)#
喇沙書院6(B1)
拔萃男書院4(B1)#
瑪利曼中學5(B1)
聖保祿學校3(B1)#
瑪利諾修院學校2(B1)
聖保羅書院2(B1)#
英皇書院2(B1)
德望學校9(B1)#
英華書院2(B1)#
華英中學3(B1)
迦密中學3(B1)
旅港開平商會中學5(B1)
何明華會督銀禧中學3(B1)
浸信會呂明才中學2(B1)
培基書院3(B2A-1C)#
福建中學2(B1)#
保良局羅氏基金中學3(B2A-1C)#
香島中學2(B1)#
香港管理專業協會李國寶中學2(B2A-1C)#
九龍塘學校(中學部)5

拔萃女書院(B1)#、
庇理羅士女子中(B1)、
聖羅撒書院(B1)、
聖公會曾肇添中學(B1)、
皇仁書院(B1)、
啟思中學(B2)#、
崇真中學(B2)#、
王錦輝中學(B2A-1C)#、
嘉諾撒聖瑪利書院(B1)、
迦密主恩中學(B1)、
香港培道中學(B2)、
德信中學(B2)#、
聖瑪加利男女英文中小學(B2A-1C)#、
上智英文書院(B1)、
保良局顏寶鈴書院(B1)#、
優才書院(B1)#、
東華三院陳兆民中學(B2A-1C)、
觀塘瑪利諾書院(B1)、
聖士提反書院(B1)#、
聖士提反女子中學(B1) 各1(共20)

^ 據hkpapa《全港B1中學名單》
# 直資

回覆 Poyau 的帖子

多謝你詳細嘅資訊 🙇‍♀️

bowingie 發表於 21-5-12 10:50
心儀KTS 夠全面但可惜冇龍, 如果考唔到級頭20-30, 考到嘅中學好似同GT 中學差唔多 level... GT 學術係點嘅 ...

個人感覺係:Gt 小學全程唔谷中學先開始谷

小心睇路

01獨家|優才書院小學校長涉違專業操守辭職‎  
校方揭單據異常報警
https://www.hk01.com/article/626872?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

優才疑不續約‎  師生不捨‎  陳家偉校長將轉任德萃
https://www.hk01.com/article/413171?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

謝謝大家 😊

Poyau    發表於 21-6-7 20:20