用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中四準備DSE英文
go

中四準備DSE英文

小女即將升中四,想同她計劃怎樣找補習老師/補習社…補英文,希望幾年後會有好成績,請大家多多指教

回覆樓主:

如果想速效, Billy Ng 幾好, 不過如果真係想英文個底好, Kenneth Lau 比較好

Kenneth lau 那裏報?thanks

Rich5 發表於 21-7-3 17:31
Kenneth lau 那裏報?thanks

遵理
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Thanks

我見我小朋友補習英文果位學生,今年中三,己經一齊練左有好多次 DSE paper 4,佢既 reasoning 同 debate 都做得唔錯,我覺得佢中三學期中都做到咁好,真係幾叻!其實中三絕對有能力可以準備定!

請問那間補習社

我女係英國讀緊書,佢綱上教英文 grammar 同 creative writing,
因為佢係 native speaker, 所以學生聽同講都好有進步。見有D由之前唔係聽得好明,到而家竟然可以講好多野,仲不停講笑。

我覺得佢地都幾叻!

香港中學生就加埋練習DSE paper, 其實唔係咁難,見有D學生,練左幾次,都算淡定有信心!

語言既野係要成日講下,講得多就好有信心,但初時總是會有一個hurdle, 只要突破到,之後就突然無乜壓力。

Creative writing 可能對香港本地學生較因難,須要一個有系統既教程。但其實學落會覺得有趣,例如 Harry Potter 係如何鋪排情節,人物主再要如何寫...主角既 weakness 要如何考慮...

另外 仲有其他寫作形式和技巧,例如 persuasive writing  等。