用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 銘基與黃棣珊
go

銘基與黃棣珊

請問大家認為邊間較好

hidy88 發表於 21-5-11 13:43
請問大家認為邊間較好

Del

conniewktang 發表於 21-5-11 13:46
銘賢b1b, 黃b1c.

係銘基唔係銘賢

hidy88 發表於 21-5-11 13:43
請問大家認為邊間較好
我鐘意黄棣珊多啲,黄在初中商科及stem教學擺位幾重!

回覆樓主:

黃棣珊2020年無DSE數據
之前兩屆3322率B1C水平(>70%)

2019年 | 2018年
主科2+ 98.7% | 98.1%
五科2+ 95.6% | 92.5%
3322率 71.9% | 72.2%

https://www.chsc.hk/ssp2019/pdf/ssp_11_386.pdf

2019年香港中學文憑考試於四科核心科目平均及格率為98.7%.中學文憑考試的及格率(五科2級或以上)為95.6%,另達大學入學要求(中、英、數及通識科達3322或以上)為71.9%.

https://www.professionaltutor.hk/article/香港四邑商工總會黃棣珊紀念中學-hong-kong-sze-yap-commercial-and-industrial-association-wong-tai-shan

2018年香港中學文憑考試於四科核心科目平均及格率為98.1%.中學文憑考試的及格率(五科2級或以上)為92.5%,另達大學入學要求(中、英、數及通識科達3322或以上)為72.2%.

我鐘意黄棣珊

0030 發表於 21-5-11 14:46
我鐘意黄棣珊

謝謝你哋回覆

bbforever 發表於 21-5-11 13:57
我鐘意黄棣珊多啲,黄在初中商科及stem教學擺位幾重!

其實STEM間間都有

conniewktang 發表於 21-5-11 15:09
其實STEM間間都有

Stem唔係間間有,最少我仔讀嗰間無,我朋友仔讀緊黃棣珊,佢話黃除咗電腦堂,仲有類似stem嘅堂,我睇返中學概覽寫黃棣珊,應該可能叫做數碼圖像!

回覆樓主:

銘基2020年整體2+回落至94.4%
無公布整體4+ 之前介乎B1C/2A

文憑試 考生 | 整體2+ | 整體4+
2020年 113 | 94.44% | [···]
2019年 119 | 97.61% | 46.77%
2018年 129 | 96.87% | 39.92%
2017年 137 | 96.65% | 43.66%
2016年 164 | 96.29% | 40.26%

http://www.cccmkc.edu.hk/en/學校周年報告及計劃

Poyau 發表於 21-5-11 17:01

多謝你哋嘅資訊

bbforever 發表於 21-5-11 16:39
Stem唔係間間有,最少我仔讀嗰間無,我朋友仔讀緊黃棣珊,佢話黃除咗電腦堂,仲有類似stem嘅堂,我睇返中 ...

其實政府間間有比$搞Stem.

conniewktang 發表於 21-5-11 18:37
原來如此
可能我間有搞在課外活動,唔係獨立成科,我唔為意

conniewktang 發表於 21-5-11 18:37
政府係有俾, 但唔係間間學校有申請

黃棣珊如果沒有公佈四分或以上比例, 都好難界定為band1
銘基四分或以上比例 平均幾年都是差少少才到band1

回覆樓主:

如果睇以前成績,黃棣珊一定>銘基。

但呢年黃棣珊冇公佈成績,唔排除考差咗。

以上只係個人猜測,請勿作準

黃棣珊會催谷成績及品行
銘基老師比較關愛及包容
讀唔讀到書,好在乎學生本身的自律。
每個家長要求不同,有啲講近朱者赤,有啲講多鼓勵、包容,有啲講多元化發展⋯

Poyau 發表於 21-5-11 17:01

若以4及5+的一般比例約為2:1計,銘基的5+率約為13-15%。至多係B1c。
在EK 4 - 5**的比例多用
20/6/3/1去計。

fatman69 發表於 21-5-13 12:07

若以4及5+的一般比例約為2:1計,銘基的5+率約為13-15%。 ...

有D奇怪,兩間都唔同區,為乜比較?如果學生在SSP,應該上比銘賢或瑪神,下比張明添協同;如果油尖旺更無可能,應該上比循道或下比信義。呢個post 係前幾日出,自行什至交表都過哂秒,唔通為叩門預備?定睇定下年跨區?
另外Fatman都中肯,銘基呢十年八年好低調,你話佢差又唔係,好佢又唔算,B1C到"忟",學校周邊環境一般,如再唔做好D,好難再吸引B1生,跌Band之餘,保持英中無望,希望李博士與團隊努力向上吧!

Ps……循道意外被”mit”柴EMl, 或會間接令銘基得益,剩低佢同伊中係區內EMI官津中男女校,5年後會先再評估。

JojoDad 發表於 21-5-13 18:53
有D奇怪,兩間都唔同區,為乜比較?如果學生在SSP,應該上比銘賢或瑪神,下比張明添協同;如果油尖旺更無 ...

3x - 4x的4+率嚴格嚟講係B2A校,連3322率都冇提,好大機會中英係死穴,果D4+率要靠數理撐住。