用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Malvern VS Harrow
樓主: kgm
go

[小學] Malvern VS Harrow [複製鏈接]

peter1 發表於 21-5-11 23:20
我以前讀過, 師資有高有低. 國際化麻...... 睇落一班入面似有一半香港人, 一半其他民族(中台日韓印歐英美). ...

即係 Pre-school 學生分布
同 MCHK 差不多

2020/21學年
本地 367 (46.1%)
非本地 429 (53.9%)
總數: 796人 (100%)

Poyau 發表於 21-5-12 10:05
即係 Pre-school 學生分布
同 MCHK 差不多
數據符合我的觀察

謝謝各位家長意見,我跟先生商量後決定take offer,希望小朋友能在學校愉快學習

回覆 peter1 的帖子

謝謝你的分享! 小朋友讀得開心嗎?學校能夠鼓勵小朋友及幫助他們建立自信嗎?

Littlestarklm 發表於 21-5-12 23:00

謝謝你的分享! 小朋友讀得開心嗎?學校能夠鼓勵小朋友及幫助他們建立自信嗎? ...
Hi Littlestarklm, 讀得開心, 有多不同的玩具又有沙池樹屋, 和不同的活動. 如果你關注"鼓勵小朋友及幫助他們建立自信", 老實講我答案是不知道. 因為没有現塲看, 不肯定是有没有. 單單這2個要求,應該跟老師本身質數和家庭教育比較大關係.
師資感覺有高有低, 但校長是有料之人, 長遠應該向好.

感謝你的分享,其實也知道好在乎遇到的老師夾不夾,同學之間的互動,這點也明白不是好的學校就一定有保證! 小朋友讀得開心家長也安心

回覆 Littlestarklm 的帖子

唔好意思,如果係Malvern pre school 升 21/22 Malvern college Y1,係咪大多數已經俾咗留位費?我小朋友啱啱收到waiting list,唔知大唔大機會可以八月前收到Offer?

Hoinwong222 發表於 21-6-3 20:02
回覆 Littlestarklm 的帖子

唔好意思,如果係Malvern pre school 升 21/22 Malvern college Y1,係咪大多 ...

大部分已經比晒留位費,除非交左留位費但最後唔讀退學,咁就有機會有offer
同埋大部份IS六月份已經開始放暑假,學校希望放假前完成曬所有文件,所以有offer 嘅應該七月前已經有。咁當然一個學年有人退學亦會填補空缺,所以隨時都會有offer

回覆 kgm 的帖子

Thanks a lot! 我只可以講一句, let’s see 😁
‹ 上一主題|下一主題