用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 請教選科問題 : Chem or Bio
go

請教選科問題 : Chem or Bio

阿女正在頭痛選科問題,未能作出抉擇,想請教下大家 :
3X 之中,佢必選 Phy + Geog,因為有興趣,成績排名亦高。
之後就是 Chem or Bio 二揀一。
將來目標做職業治療師或者醫護方面。
請問以大家經驗分享,Chem or Bio 邊一科對於升大學比較有利?
邊一科的競爭比較大,以及比較容易掌握呢?
補充 : 阿女數學及文科成績都平均,背誦能力不錯。
謝謝大家的意見!(emoji)(emoji)(emoji)

carfoon 發表於 21-5-11 09:49
3X 之中,佢必選 Phy + Geog,因為有興趣,成績排名 ...

Chem 啦!HKU 醫護科要必修Chem,返而CU 就 Chem 或Bio。其他指定要必修Bio的醫護科也比較少。攞5+ 比率也是Chem比較高。

P1001S 發表於 21-5-11 10:51
Chem 啦!HKU 醫護科要必修Chem,返而CU 就 Chem 或Bio。其他指定要必修Bio的醫護科也比較少。攞5+ 比率也 ...

多謝你寶貴意見呀!我畀佢參考下(emoji)(emoji)

回覆樓主:

另外順便一問(emoji),既然考大學係鬥高分,點解大家唔揀宗教果d容易攞高分嘅科目呢?
因爲我聽阿女宗教老師所講,宗教比較容易攞高分,讀得又唔吃力。
但係 3X 入面揀一科宗教又好似好少人咁做,其實係咩原因呢?

3X 之中,佢必選 Phy + Geog,因為有興趣,成績排名 ...

除非目標是醫科,否則,如果目標是職業治療或理大其他醫療系課程如物理治療,Nursing,在入大學求分數下,Bio是比Chem著數的,而放射,視光及醫療化驗,2科的計算是相同的。

以理大職業治療為例,Bio是heavy weighting,而Chem不是。在Chem拿到5**(=8.5×5=42.5分),Bio拿5(=5.5×10=55分),於計算weighting 後,Bio的5比Chem的5**較高分的。

另外,HKU的BSC(SPEECH)是必需Bio的。

LingChiBaBa 發表於 21-5-11 11:36

除非目標是醫科,否則,如果目標是職業治療或理大其他 ...

謝謝你寶貴意見啊!非常有用。
我會畀阿女做參考(emoji)

carfoon 發表於 21-5-11 11:12
另外順便一問(emoji),既然考大學係鬥高分,點解大家唔揀宗教果d容易攞高分嘅科目呢?
因爲我聽阿女宗教老師 ...

這一問題答案在5樓也解答了。

大學的不同學科有不同的收生要求,有些學科有必需的科目選修,有些學科對某些科目有加權。當然,宗教科是不在大部分大學收生的特別要求內。

如果目標學科是完全沒有特別要求,而小朋友又喜歡宗教科,其實是可考慮選修的。

LingChiBaBa 發表於 21-5-11 13:19
這一問題答案在5樓也解答了。

大學的不同學科有不同的收生要求,有些學科有必需的科目選修,有些學科對某 ...

明白,謝謝你寶貴意見(emoji)。

如果目標係治療師或醫護,應該揀 chem + bio 唔要 Geog,因修 Geog 對㨂呢類學系完全冇幫助,如果好想要 Geog ,又或者考慮唔要 phy 都可以。

2jkidsfather    發表於 21-5-13 14:35

洋蔥頭媽咪 發表於 21-5-11 23:46
如果目標係治療師或醫護,應該揀 chem + bio 唔要 Geog,因修 Geog 對㨂呢類學系完全冇幫助,如果好想要 G ...

理大2科治療嘅Preferred subjects都係中,英,Phy同Bio,唔揀Phy而揀Geog??

洋蔥頭媽咪 發表於 21-5-11 23:46
如果目標係治療師或醫護,應該揀 chem + bio 唔要 Geog,因修 Geog 對㨂呢類學系完全冇幫助,如果好想要 G ...

多謝你意見啊(emoji)
不過 Phy 係佢最有興趣嘅科目,一早指定必選;Geog 佢都有興趣,而且覺得較易掌握,希望靠呢科攞高分。
Chem & Bio 佢自問興趣不大,不過為了入大學有分加,只好二揀一,所以苦惱中(emoji)

LingChiBaBa 發表於 21-5-12 00:20
理大2科治療嘅Preferred subjects都係中,英,Phy同Bio,唔揀Phy而揀Geog??

佢目標係治療/醫護,所以我咪話唔要 Geog 改選 chem/bio ,但樓主話孩必選 phy / Geog .如果要一定要 Geog 咁不如唔要 phy ,讀醫護最好有 chem /bio.

洋蔥頭媽咪 發表於 21-5-12 08:37
佢目標係治療/醫護,所以我咪話唔要 Geog 改選 chem/bio ,但樓主話孩必選 phy / Geog .如果要一定要 Geog ...

大家有唔同意見,相信是大家有不同嘅焦點。
我回覆這帖,係見到樓主提出問題時也說明了女兒的看法。我的少少意見是基於當事人的情況下而提出。

多些不同嘅意見,樓主可以了解多一些。

洋蔥頭媽咪    發表於 21-5-12 11:52

LingChiBaBa 發表於 21-5-12 11:41
大家有唔同意見,相信是大家有不同嘅焦點。
我回覆這帖,係見到樓主提出問題時也說明了女兒的看法。我的少 ...

明白,多謝你寶貴意見啊!
我也會讓女兒作一個參考(emoji)(emoji)

Phy 除了興趣,數底好也緊要,聽好多例子中三讀得好,升中四後完全係另一回事。

ahnew 發表於 21-5-14 14:20
Phy 除了興趣,數底好也緊要,聽好多例子中三讀得好,升中四後完全係另一回事。 ...

明白。
阿女的數學成績一向都不錯的。
補習哥哥也有提醒這一點,說中四以上的課題可能會比較深,不過阿女看過之後也說有興趣(emoji)。
希望能夠應付得到吧(emoji)