用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 交換/分享reading list
樓主: cafeva
go

交換/分享reading list

醒目開學勳章

其實中學生仲啱唔啱睇?純粹直覺

bobbob 發表於 21-5-20 11:45
其實中學生仲啱唔啱睇?純粹直覺

this is secondary school reading list. From the comment of my friend (IS junior form), they still read these books, but a little too easy for them. So they'll also read other books

What's your comment?

醒目開學勳章

cafeva 發表於 21-5-20 12:18
this is secondary school reading list. From the comment of my friend (IS junior form), they still re ...
唔關文字淺與深,我見題材大多比較正經,中學生可能嫌悶(我仔會),不過唔排除有學生會喜歡,所以想討論下

bobbob 發表於 21-5-20 12:44
唔關文字淺與深,我見題材大多比較正經,中學生可能嫌悶(我仔會),不過唔排除有學生會喜歡,所以想討論下 ...

我無睇D書, 所以討論唔到
等小朋友睇完問下佢.(係咪應該開始叫少年人?). 聽佢講primary school reading list 都有幾本勁悶.

bobbob 發表於 21-5-20 12:44
唔關文字淺與深,我見題材大多比較正經,中學生可能嫌悶(我仔會),不過唔排除有學生會喜歡,所以想討論下 ...
你預一半左右會悶,不過也有部分會有驚喜。囡年年睇嗮d書。

不過今年應該冇乜時間睇,畢竟已經高中,有公開試,要讀更加變態的“文學作品”。

醒目開學勳章

cafeva 發表於 21-5-20 14:21
我無睇D書, 所以討論唔到
等小朋友睇完問下佢.(係咪應該開始叫少年人?). 聽佢講primary school re ...
你意思係20/21? 恭喜晒!
試過dl啲書俾仔睇,好多本佢睇2睇就嫌topic唔啱睇

醒目開學勳章

b3410 發表於 21-5-20 14:43
你預一半左右會悶,不過也有部分會有驚喜。囡年年睇嗮d書。

不過今年應該冇乜時間睇,畢竟已經高中,有公 ...
你女
我仔一定讀唔嚟"文學作品",今年英文有堂要睇edgar allan poe嘅short stories,我真心覺得幾變態

bobbob 發表於 21-5-20 18:41
你意思係20/21? 恭喜晒!
試過dl啲書俾仔睇,好多本佢睇2睇就嫌topic唔啱睇
yes. my friend told me.
咁睇spcc 個list

嘩,呢個post正(emoji)多謝各位

gigayan 發表於 21-5-13 23:36
仲有一部叫《天使與魔鬼》(Angels & Demons),另一部叫《地獄》(Inferno),三部都有拍電影,都係Tom Hank ...
考完試借了the da vinci code 比孩子試看,進度慢仲話跳來跳去,若冇看過套戲唔會知佢講,我同時借了inferno , 於是話若太難就看inferno instead, 我看了一半,唔知孩子會不會和e加疫情有聯想呢

MrBeast 發表於 21-7-16 10:13
考完試借了the da vinci code 比孩子試看,進度慢仲話跳來跳去,若冇看過套戲唔會知佢講,我同時借了infern ...
女考試前都放下了書本, 考完試後又有一輪比賽的預備, 佢話暑假先再繼續進行 (希望真係啦, 8月又話有一場比賽, 可能講緊係明年暑假 )
書始終有比較長的篇幅, 會有些感覺「拖戲」, 女都有此同感.......

我自己去借了本hole 看。我覺得故事鋪排得好巧妙,時空交錯,恩怨情仇,種族矛盾。

200904 發表於 21-8-24 09:22
我自己去借了本hole 看。我覺得故事鋪排得好巧妙,時空交錯,恩怨情仇,種族矛盾。 ...
這本書好似以前仲有套戲. 你搵下

回覆樓主:

睇着啦 老戲骨演 very good

阿仔超鍾意睇書,昇小五已經睇左harry porter同射鵰3部曲,宜家聽英國朋友介紹睇緊Terry brooks series

cafeva    發表於 21-8-26 10:39

Delete