用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 交換/分享reading list
樓主: cafeva
go

交換/分享reading list

gigayan 發表於 21-5-13 23:38

咁Q
比起其他,套戲和書好接近,書detail 好多,one small suggestion 可以先看看有關templars 的書,唔yim lev低的話usborne s3有本叫crusaders

gigayan    發表於 21-5-14 10:07
gigayan    發表於 21-5-14 10:06

gigayan 發表於 21-5-13 23:36
仲有一部叫《天使與魔鬼》(Angels & Demons),另一部叫《地獄》(Inferno),三部都有拍電影,都係Tom Hank ...
係wor, 死啦,開始有d老人痴呆tim

gigayan    發表於 21-5-14 10:07

MrBeast 發表於 21-5-13 19:51
我再貪心d,有冇邊本你孩子覺得好睇值推薦?

我都係剛剛知道呢個list
佢哋依家唔會同我傾睇乜書了

自己之間就多嘢講。
之前會叫我買書,依家都係學校借ebook, 買書都唔需要我

b3410 發表於 21-5-14 08:27
我都係剛剛知道呢個list
佢哋依家唔會同我傾睇乜書了
我發覺初中要求學生有延伸思考能力,但係人生經驗唔夠,好難找剄合適的書,有的話都要討論討論,不能found n forget

MrBeast 發表於 21-5-14 08:35
我發覺初中要求學生有延伸思考能力,但係人生經驗唔夠,好難找剄合適的書,有的話都要討論討論,不能found  ...
junior form 還是要幫一幫,至少知睇緊乜類型的書。
我最細果個唔鐘意睇書,唯一肯睇下就係跟風,跟同學主流。真係唔明點解一樣由細到大培養讀書習慣,可以如此兩極分化。

b3410 發表於 21-5-14 08:59
junior form 還是要幫一幫,至少知睇緊乜類型的書。
我最細果個唔鐘意睇書,唯一肯睇下就係跟風,跟同學主 ...

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 21-5-14 08:35
我發覺初中要求學生有延伸思考能力,但係人生經驗唔夠,好難找剄合適的書,有的話都要討論討論,不能found  ...
你小朋友仲肯俾你幫佢揀書?

醒目開學勳章

cafeva 發表於 21-5-14 10:03
我個細個睇好多書, 最近好似少左好多, 開始上網睇野... 好彩叫打左底...

同埋佢係會清洗埋紀錄, ...

好正常,我仔舊年原來都睇咗3x本書,不過真係1年比1年少

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 21-5-14 06:32
比起其他,套戲和書好接近,書detail 好多,one small suggestion 可以先看看有關templars 的書,唔yim lev ...
呢齣戲真係的唔起心肝睇,n年前睇過書都覺得幾好睇,絕對係page turner,不過我仔只覺得一般,無興趣睇另外2本(如果無記錯應該仲有本前傳)

b3410 發表於 21-5-14 08:59
我最細果個唔鐘意睇書,唯一肯睇下就係跟風,跟同學主 ...

小5/6自己上網搵岩嘅書買,所以,Harry Potter佢打C都唔肯睇~~~

bobbob 發表於 21-5-14 10:24
你小朋友仲肯俾你幫佢揀書?
有時冇書睇都會問下有乜推介,不過e加時間是問題

bobbob 發表於 21-5-14 10:39
呢齣戲真係的唔起心肝睇,n年前睇過書都覺得幾好睇,絕對係page turner,不過我仔只覺得一般,無興趣睇另外 ...
套戲我第一次睇都唔係特別中意(可能唔100%明),上年和小朋友一起看,感覺都係咁上下,我不嬲都係pro right book at the right time, 暫時都唔會叫孩子看

路過,達文西密碼係睇完書再睇戲會好D,因為套戲skip得太快(但都有成3個鐘),有些細節未必會明白。BTW, 都係好書及好戲

mcl203 發表於 21-5-14 10:59
小5/6自己上網搵岩嘅書買,所以,Harry Potter佢打C都唔肯睇~~~
真係各個小朋友喜好唔同

MrBeast 發表於 21-5-14 11:16
有時冇書睇都會問下有乜推介,不過e加時間是問題
讀傳統學校升中後,的確越來越忙,睇書時間少咗。國際學校就可以多幾年歡樂時光,到最後2,3年先開始忙。

b3410 發表於 21-5-14 14:48
讀傳統學校升中後,的確越來越忙,睇書時間少咗。國際學校就可以多幾年歡樂時光,到最後2,3年先開始忙。 ...

呢兩年都睇開咗,都唔再成日提睇書,一來佢已經大個無得迫,二來呢個世界已經唔只係書都吸收知識,仲有好多途徑,所以睇書慢慢就變成佢消遣娛樂的節目了。

b3410 發表於 21-5-13 09:45
不用交換,我覺得分享書單係好事,鼓勵同學多讀書。
Thanks for sharing :)

下一年出左:
https://sites.google.com/site/hk ... book-list-2021-2022

b3410    發表於 21-5-19 17:33

cafeva 發表於 21-5-19 17:01
下一年出左:
https://sites.google.com/site/hkbattleofthebooks/current-book-lists/secondary-book-list- ...

我家小學都有follow這個書單,參加學校的battle of the books,可以不用煩惱選擇書,原來中學都有,太好了

gigayan 發表於 21-5-14 17:40
呢兩年都睇開咗,都唔再成日提睇書,一來佢已經大個無得迫,二來呢個世界已經唔只係書都吸收知識,仲有好 ...
睇書慢慢就變成佢消遣娛樂的節目了>>>>>> 就係想咁,你好成功