用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 打機已經變成人生一切
樓主: gunsix
go

打機已經變成人生一切

chickchick 發表於 21-5-12 11:41
大家分享下:

*仔既朋友都打,唔打無話題 ---》係!所以我有比佢哋打,仲越打越提升佢哋嘅器材,例如gam ...
我地初初都以為 minecraft 健康啲, 容許阿仔玩, 原來 minecraft 有個 mode 好似 RPG 咁, 啲玩家互相打打打, 最後又變成課金升級買武器果啲, 中晒伏

dingyan 發表於 21-5-11 20:16
我覺得呢度提到嘅「成就感」幾緊要,不如大家諗下點樣先可以要小朋友持續有啲遊戲以外嘅成就感?
佢咁鐘意 ...
之前佢話用 java 寫外掛, 我好驚訝, 佢只嚮小學學過 scratch, 拉下圖象果啲, 點會識 java?

原來佢只係將人地啲外掛 pack 埋再 compile, 完全唔知啲 code 講乜, 但自己摸下摸下又問下網友之下真係畀佢搞到, 都興奮咗一陣, 我地當然好鼓勵

不過好短暫, 後來佢成日用寫外掛或者測試外掛做籍口, 實際係打機...

簽名被屏蔽

每年文憑試狀元都會接受媒體採訪
我有時候都會幻想以後能不能托孩子的福,上報紙虛榮一下
然後很久以前我專門看看每一年狀元們說了什麼讀書心得,如何作息等等
其實同其他學生都一模一樣:聽音樂,打遊戲機,睇漫畫動畫
所以只能和其他活動平衡,沒有事情能斷絕的

關於遊戲機,網絡問題
其實幼稚園小朋友,小學生,大人都一樣面對,心態也一樣

k3 小朋友要考小學
家長:唔好睇 youtube 啦,考好小學,以後賺多啲錢生活會好一點
小朋友:咁點解你又睇電視?

家長:睇多啲書啦,識多啲字,考小學會表現好啲
小朋友:你幾時睇過書啊?

家長:係老師校長面前盡量多講野啊
小朋友:你經常同我講野咩?

chickchick    發表於 21-5-12 15:08

gunsix 發表於 21-5-12 12:56
我地初初都以為 minecraft 健康啲, 容許阿仔玩, 原來 minecraft 有個 mode 好似 RPG 咁, 啲玩家互相打打打, ...
係啦,有時見佢哋打打打,約埋同學上去分team打打打。而家唔會同街外人玩,太多衰人喎~有樣嘢好,就係同陌生人trade係會比人呃。學識咗『世途險惡』唔再輕易相信別人,希望將來生活上會少D中伏各式騙案

另一好處,係學識競價,而唔係一見想要嘅就狂bid唔諗抵唔抵。某程度上minecraft也是社會縮影。

呢刻我可以遇上你們這些同樣遭遇和感受的家長,我也釋懷不少!

jli008 發表於 21-5-12 14:39
冇記錯我女兒小三開始玩這個GAME,不過衹係鐘意起野,與同學分享及一起走走玩玩,但亦可能因此更確認喜歡現在 ...
有同感,除了打打打外,我兩個孩子也愛起起起。。。 仲常常叫我來睇下啦~睇下啦~媽咪睇下我呢個WORLD啦~ 有時設計得幾靚又周全的。
我會比D意見,借D二教下佢諗嘢和道理。

所以兩難,玩我想keep,但太耐我又唔想。但唔耐,又無滿足感。

宏觀抽離一點看事情可能有幫助
宜家一年級的同學總數大約 50000人
50000人每個人多多少少都玩遊戲機,上網,睇片
為什麼有些人去了 b1a 中學,有些人去了 b3 中學?
我一直會假設每個人同樣聰明,大家之間最大區別就是時間管理
大家都係一個星期七天,一天二十四小時
大家都係上課天空餘三四個小時,週末七八個小時
成績好的同學係空餘時間玩遊戲機之餘也多元化發展
成績差的同學就獨沽一味,只有玩遊戲機

假設每個人同樣聰明的意義在於
目前的局面總是可以依靠好的計劃去扭轉

一個星期七天,一天二十四小時
其實很多人不知道自己的時間花在哪裡
你可以把自己的行程做一個圖表
我以我大孩子為例

上學天,星期一到五
0600-0700 洗漱,早餐
0700-0900 和爸/媽:學習,看書
0900-1200 獨處/ 和工人/麻麻/婆婆:自由時間
1200-1300 午飯,穿衣服
1300-1600 上課
1600-1800 遊樂場,做功課,洗澡,晚飯
1800-2100 和爸/媽:學習,看書,或興趣班
2100-0600 睡覺

和父母一起的時間大約五個小時
和其他人的時間大約三個小時,我不會指令小孩照顧著需要做什麼,或者一定要做什麼
因為我知道照顧小朋友已經很累了
但是我不會擔心這三個小時會亂做什麼
因為在跟著父母的五個小時已經被灌輸各種興趣愛好

有D國家己經有 gaming addiction 既 treatment center, 其實係一種 addition.

Gaming disorder is defined by the World Health Organization as a pattern of persistent or recurrent gaming behaviour so severe that it takes “precedence over other life interests”.
Symptoms include impaired control over gaming, increased priority to gaming and continuation or escalation of gaming despite negative consequences – such as the impact on relationships, social life, studying and work life or spiralling financial costs.

英國己經開左小孩子既gaming addition treatment center, 同賭錢addiction相似,真係要想下辨法,你不如search 下其他國家既資料,比較成熟和詳細。

Gaming addiction classified as disorder by WHO

以下呢個十分詳細,連個 stage 都有,仲講解如何影響大腦,行為及情緒,篇文真係好詳盡,hope it helps, good luck and 努力!

https://www.uk-rehab.com/behavioural-addictions/gaming/

希望你小孩可以快脫離打機!

Yanamami 發表於 21-5-11 18:07
160幾版,家長各出奇謀,為時六年,真係出盡八寶都搞唔掂,越大就越無可能搞。而家唯有家長盡量唔好俾佢係 ...

阿仔都有打 online game,但冇咁沈迷!

到現在大個咗都有同同學同事打,間中打比賽。

我都算幸運啦!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

cafeva 發表於 21-5-11 18:23
比我會完全禁止打機! 好似幫佢戒毒咁幫.
其實點解會開始打機?

好多係同學,朋輩嘅影響。

阿仔在中學,大學,間中同學在假期,週末來我們家打機,我大開方便之門,請埋食 Pizza ,他們都吐好多苦水,講父母的專制!

我哋听完,间中讲一些作为父母的难处,他们都会听,谅解,改唔改就唔知啦。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Yanamami 發表於 21-5-11 18:37
不外乎幾個原因,覺得:
*仔既朋友都打,唔打無話題
*打少少好平常

你最後一點,阿仔到現在都好認同!

他說打機過程中接受不同資訊,只有好少時間判斷及作出反應。他特別喜歡FIFA嘅足球Game,還要預測對手的下一步,然後超前步署,有d似捉象棋及圍棋。

ANChan59 發表於 21-5-19 18:16
你最後一點,阿仔到現在都好認同!

他說打機過程中接受不同資訊,只有好少時間判斷及作出反應。他特別喜 ...

我有和孩子討論過打機(platform game) 和數學的共通點:有不同的方法過關,打倒big boss 會好開心和滿足,之不過佢暫時唔係好認同呢個看法

樓主冇辦法㗎啦,如果自控力弱,初中唯一方法就係收機,捱過呢個年纪先再講。有朋友仔今年中一,由於性格反叛唔太受教,為免沉迷打機而家都係只比打出打入電話佢,佢打機只可以假日用父母機玩。

我大仔性格都易受人影響,初中當年我都係只比打出打入電話佢,whatapp 谷全部用我,平穩捱過初中,中三果年佢突然對電腦有濃烈興趣,又有同學本身玩開電腦,於是暑假同佢一齊砌機,S4果年曾經一度失控,打機上網情況嚴重引致成績倒退,亦長期欠交功課,我同老師都不斷响背後引導佢,好彩佢大個開始識諗,S5知衰自動抽身。
有了大仔經驗,细仔由高小起已不停洗佢腦比佢知沉迷打機嘅害處,高小已經比佢玩機,係爸爸同佢一齊玩 Minecraft .佢好鍾意砌但唔會同外人打,亦唔會課金,慢慢灌輸比佢知邊啲值得花心機同時間。我仔鍾意 Minecraft,我就刻意買好多書比佢睇( minecraft 英文版),帶佢去書展比佢揀,由初初多圖小字書,到全文字小説,我仔亦因為咁英語能力突飛猛進,英文比中文還好。S1果年佢話班入面至少有半班同學有打機,佢少打的確同同學搭唔到咀,好在初中佢成績好,唔少老師都會叫佢幫手同攪活動,時間充實令佢更加唔會花時間响打機度。而家高中佢間中都會打,但佔時間相對亦少。

其實比孩子打機,家長都可以適量引導,教青春期孩子要多一點耐性,互相溝通,有問題就攞出嚟頃共同找出可行嘅方法。

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

係呀!現在打機是普遍現象,初初我都好憎我的豬隊友給我女買機,搞到她們現在閑雜時間就是看游戲攻略(youtube and ref book),但好在她們現在尚且願意只在周末及假期真的打機,且願意托住我一起玩。且在和她們一起玩,我知道有些游戲不容易玩的,也要會合理分配,團體活動的,也發現我女的領導力,EQ不俗。所以,也有益處的。
游戲不是洪水猛獸,最重要的是小孩子要明白,自己將來的目標是什麽。如果不是電競選手,就要明白打機只是平時娛樂的其中一種,用來減壓,但千萬不要令游戲成爲家庭的共同壓力來源。

jli008    發表於 21-5-31 12:54

香港大學心理學系:打機成癮預防計劃
https://www.psychology.hku.hk/qefgop/about.php

香港基督教服務處 - 網絡沉溺輔導中心
https://www.hkcs.org/tc/services/online

東華三院成癮輔導服務
https://addiction.tungwahcsd.org/contactus.php

正如這個圖所表達
小孩子生活崩潰不是因為打機
打機只是家庭生活崩潰的症狀而已
父母要先對自己對症下藥才能幫助小孩子

去治療中心其實都係治標不治本
父母一天唔正視自己的問題,一天小朋友唔會得救

https://www.manhuagui.com/comic/647/
大东京玩具箱(描述遊戲行業)

https://www.books.com.tw/products/0010719522?sloc=main
遊戲設計的有趣理論(圖書館有得借)

https://www.theguardian.com/game ... -player-should-read
電子遊戲書單

https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_video_games
電子遊戲歷史(倒背如流。。)

休克療法,讓小朋友成為電子遊戲行內人,通過看書了解:
電子遊戲行業
電子遊戲設計
電子遊戲理論
電子遊戲歷史

稍微了解這個行業,就會同意其實遊戲生產商類似於老鼠圈的設計者
遊戲玩家就好像老鼠。。。

簽名被屏蔽

遲D再回覆,想打得好D

讓孩子放下手機, 積極學習 - 余德淳博士 (家長講座) - YouTube
各位, 每次我聽完余生既演講都有所領會.....希望幫到大家......