用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 下學年中學教師空缺多, 對升中家長有無咩野影響? ...
樓主: 小時了了
go

下學年中學教師空缺多, 對升中家長有無咩野影響?  

mypineapple 發表於 21-5-11 18:31
即津校老師比較少人離職?

No,我女8到佢學校(津校)好多老師走,退休嘅退休,轉工嘅轉工,移民嘅移民,老師界大執位。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章

gracelam 發表於 21-5-14 10:22
No,我女8到佢學校(津校)好多老師走,退休嘅退休,轉工嘅轉工,移民嘅移民,老師界大執位。
...
好多即係幾多成?

bobbob 發表於 21-5-14 10:32
好多即係幾多成?

7個算唔算多?
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

hundred100 發表於 21-5-14 08:41
真,部分NET幾廢下。人工及津貼拍得上校長,唔使點出卷,改簿。仲要唔服從科主任,軍心渙散。部分band2及以 ...

唔少NET 係好唔掂的,某程度上來講 NET 最大效用係宣傳學校。因為唔少家長好關心學校有幾多個 NET,請得多會令人以為呢間學校的英文好勁,或好著重英文。

除左唔使點出卷,改簿,仲要唔服從科主任,軍心渙散之外,交錯分、入錯分,唔記得上堂,經常去錯課室,唔記得教到邊......... 多不勝數,個人同工作都混亂不堪

gracelam 發表於 21-5-14 10:44
7個算唔算多?
多處未算多,我識得一間10個。個個系资历深厚的中堅力量。

hundred100 發表於 21-5-14 11:15
多處未算多,我識得一間10個。個個系资历深厚的中堅力量。

10 個
好難一下子請番十個老師喎

mypineapple 發表於 21-5-14 13:30
10 個
好難一下子請番十個老師喎

請 10個唔難,根本供過於求,但要請 1個有料的都好難

fannychan88    發表於 21-5-14 14:07

hundred100 發表於 21-5-14 08:41
真,部分NET幾廢下。人工及津貼拍得上校長,唔使點出卷,改簿。仲要唔服從科主任,軍心渙散。部分band2及以 ...

慶幸呀女學校三個net都比較勤力,呀女參加朗誦,要睇晒成本書去演繹,net teacher又睇晒再解釋返比呀女聽,做好多教學以外工作,最重要係得佢一個參加,一星期三日每次半個鐘單對單練習
聽聞band 1 A校net teacher都係唔太做野

gracelam 發表於 21-5-14 10:22
...

小學半年走3個教學好好嘅主任老師,前年校長副校一齊退休,有點覺得青黃不接,尤其英文科近年走幾個重量級老師

老師,咪又係似商業模式,小公司流向大公司~~~

B.B.BaBa 發表於 21-5-14 14:00

.............

B.B.BaBa 發表於 21-5-14 14:00

同意。要請有heart 和有經驗的老師真係唔易.....

笑話,真係無曬教師咩
唯恐天下不亂

回覆 小時了了 的帖子

Panel Head=科主任
GM= 學位老師,即係正常入職老師
0.5 GM教師 ---- 全職教師, 但0.5 GM Grade, 唔明???=半職老師,有兩個原因出現,該科因為好少堂,通常係 PE、VA、RE,一係學校想慳錢。通常呢類老師一定要兼教可以做一個完整 GM。
SGM=高級老師,PGM+SGM:GM 比例大概 5:7,SGM 同 GM 比例應該係 1:3,不過間間學校都可能唔同處理。
X 科Teacher (Regular)= perm 老師
X 科全職教師 (無寫 GM / Regular … 字眼)=呢個唔係學校老師,通常係補習班
X 科副教師 = 同 Associate Teacher 一樣
X 科助理教師 =小學入職老師
X 科Associate Teacher =上面
常額/合約中學學位教師 ---- 見招聘請1 Qty, 點樣請呢??? 唔明 =有空位,可以用呢個空位請一個常額或者一個合約,常額即係 perm 老師,可以做 old seafood。Supply Teacher = 代課老師
Teaching Assistants =TA ,可有可無,9 成係等緊入 PGDE

不過教育市場一向求不應供,除非係出曬名上過報紙嘅「名校」,否則間間學校每科閒閒地都過百封信。

不過有啲 po 可能只係做樣,唔一定係真請人,有啲係儲 CV 齋睇唔 call 人,有啲係內部已經有人選,純碎做樣。

1998Ruby1998 發表於 21-5-15 21:19
回覆 小時了了 的帖子

Panel Head=科主任

Sgm 點會得4-5 個? 就算凍結一半既位都唔止啦
Pgm 改制後大校都有3個位

回覆 02413124 的帖子

眼殘睇錯 PGM,寫錯左,改返。

大量走左既老師,老seafood好,轉工好,無心教好,有熱誠好,退休好,移民亦好(以上有幾多款combination?), 教育改革,老師見到成個生態唔對路,人人自危,要走唔奇,佢地有幼小既話,想移民亦可理解。加上番半日學,online上課……一系列轉變,受影響既最終學生。

我見不少家長彈 NET 廢,我自己認識個別例子,因為當年阿仔預備大學面試,搵咗一個NET ,不過佢係教大專,不是中小學。

他們來到香港都睇際遇,包括校長,英文科主任對英文教學的經驗及理念,NET如何配合,有料到都未必夾到。如果夾到,都幾穩定,特別結咗婚嘅。

部分NET擺明車馬「遊教」,目標是旅遊,教書等同工作假期,這些就會中招,比例應該唔多,太過份,好難續約。

部分NET在香港結婚嘅,他們都幾有心機,我認識幾個都係在香港跟同事結婚,多數教直資或大專。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

B.B.BaBa 發表於 21-5-11 15:34
Teaching Assistants 教學助理 - 可以有微量教務,亦可以完全無教務,當係一般職員用,一個唔好彩(或者真係 ...
以我所知0.5GM, 係part-time teacher. 有些係老師自己要求轉part-time 的,方便照顧家人,如小朋友,返工多數返兩天或三天,有時不是0.5,而是0.8或0.3, 照計堂數而定。

無所謂啦!多咗本地老師走,咪多D「海外」老師嚟囉!反正醫生都係咁。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。