用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 下學年中學教師空缺多, 對升中家長有無咩野影響? ...
樓主: 小時了了
go

下學年中學教師空缺多, 對升中家長有無咩野影響?  

02413124 發表於 21-5-11 13:36
回覆 gracelam 的帖子

我小朋友個間小學,講真又冇咩你所講既老SEAFOOD,好多有經驗老師都好有心

小學冇遇過,中學有,其他中學都聽過
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-5-11 13:40
小學冇遇過,中學有,其他中學都聽過

邊到都有害群之馬,net我都聽過,新老師冇責任心遲入課室唔見人都一樣有

其實新老師有新老師嘅熱誠, 舊老師有舊老師嘅經驗, 老師離開原本嘅學校, 無論係移民定轉工, 未必係壞事.

從另一方面睇, 上層嘅老師走左, 下層嘅老師先有機會上位, 私人公司都係一樣. 再者, 離開左嘅老師, 亦未必全部都係好老師.

b3410 發表於 21-5-11 10:48
最好走多幾個old seafood, 換返d有熱忱的年輕人

有啲新老師真係好好,有愛心,同小朋友無代溝。

想問問,津校會有較多old seafood 等退休? 還是直資、津校、私校都一樣?

mypineapple 發表於 21-5-11 14:40

想問問,津校會有較多old seafood 等退休? 還是直資、津 ...
呢個我真係唔知。不過見到直資學校老師通常比較後生d
不過未必年資高就係old seafood, 也有很多經驗豐富而且保持熱忱的好老師。年輕一代也有不負責任,冇乜心機教書的。

只不過覺得有一個因素去推動人員流動,有心有能力的年輕人多一個機會,未必唔係好事。

Teaching Assistants 教學助理 - 可以有微量教務,亦可以完全無教務,當係一般職員用,一個唔好彩(或者真係本身唔掂),絕對可以成世都做唔到老師。可能會係比工友更低地位的一群(視乎該校文化)

助理教師 - 比 TA 好少少,亦可能只係個 title 較好聽的 TA,所以都唔一定會有教務,亦可能請番來當代課老師用

副教師= Associate Teacher - 同 Assistant Teacher 無乜分別,可能又係好聽 D 的 TA

以上三類人士能夠做到老師 (合約或編制) 的機會其實比較低,唔少人做一兩年轉行,忍耐力好 D 可能會做到四五年先轉行,識到一個難得忍到超過十年,最終等到有老師位俾佢轉職。

0.5GM - 係被剝剥削的一群,課堂數量是 GM 的一半(大概),薪酬都係一半,但返工時間幾乎同一般老師無分別。多出的非課堂時間,大致上都係做行政文書或 TA 的工作....

如果係以上幾類人,明明係被剝削,仲要年年都擔心有無得續約,又好難睇到將來,心理上會較輸蝕,其實會好影響教育工作

高達紅色 發表於 21-5-10 14:45
其實都真係幾多,如果有個表例出各中學究竟請緊幾多個可能選校真係唔同哂,求先睇沙田間直資龍校都成七個請 ...

我都見到王錦輝真係好誇張

mypineapple 發表於 21-5-11 14:40

想問問,津校會有較多old seafood 等退休? 還是直資、津 ...

直資多數一係年資好耐(轉之前已經係到做),其他多數較新,因做2,3年又ok 好多會轉去津校常額位,曾聽過大西北某直資前後3年走左6個去九龍某1a津校

02413124 發表於 21-5-11 17:31
直資多數一係年資好耐(轉之前已經係到做),其他多數較新,因做2,3年又ok 好多會轉去津校常額位,曾聽過 ...
咁宜家係咪津校師資好D?

cafeva 發表於 21-5-11 17:53

又唔一定,開頭好,唔等於永遠好
熱誠都有機會有磨滅的一日

cafeva    發表於 21-5-11 18:01

cafeva 發表於 21-5-11 17:53

但穩定性應該係

02413124 發表於 21-5-10 15:59
回覆 BHA 的帖子

Yes, 3個月前通知,LAST MOMENT既話仲有時間除此之外,曾聽朋友講97年移民潮升上去個班,好 ...

老師辭職要3個月通知期,啱啱睇吓嗰求職網,今日又真係又多咗一堆中學請老師
5月份,我諗我會久唔久望吓嗰求職網

小時了了 發表於 21-5-11 18:08
老師辭職要3個月通知期,啱啱睇吓嗰求職網,今日又真係又多咗一堆中學請老師
5月份,我諗我會久唔 ...

其實明報jump準d

02413124 發表於 21-5-11 17:31
直資多數一係年資好耐(轉之前已經係到做),其他多數較新,因做2,3年又ok 好多會轉去津校常額位,曾聽過 ...

即津校老師比較少人離職?

mypineapple 發表於 21-5-11 18:31
即津校老師比較少人離職?

相對地係,咁個間津校如果多人離職,亦可以有其他因素,eg 快殺校,老細惡頂,新校一直做到成班咁啱退休潮

今日津校、直資都有.....

……

合約好似3個月都唔洗添

02413124 發表於 21-5-11 13:41
邊到都有害群之馬,net我都聽過,新老師冇責任心遲入課室唔見人都一樣有
...
真,部分NET幾廢下。人工及津貼拍得上校長,唔使點出卷,改簿。仲要唔服從科主任,軍心渙散。部分band2及以下學校,考慮到學生需要,唔請一個NET,請多兩個英文老師可能效果仲好。

b3410 發表於 21-5-11 10:48
最好走多幾個old seafood, 換返d有熱忱的年輕人
問題系老sea food 都系準備挨到退休個種。邊捨得走呢。